Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Jogerős ítéletek után is folyik a per

Két jogerős ítélet után sem ért véget a győri önkormányzat és a Vektor rt. pere.
Két jogerős ítélet után sem ért véget a győri önkormányzat és a Vektor rt. pere, amelynek során a város eddig 34 millió forintnyi Rába-részvényt és 96 millió forintot fizetett ki a cégnek. Az ügy több mint tíz éve kezdődött.

A csütörtöki győri közgyűlés egyik napirendi pontja Balogh József polgármester előterjesztése lesz, amely a Vektor rt.-vel 1997 óta húzódó perről tájékoztatja a testületet. Az apropót a legújabb fejlemény adja: a cég felülvizsgálati kérelmet kezdeményezett. A Legfelsőbb Bíróság (LB) ezt elfogadva új eljárásra utasította a megyei bíróságot, mivel a korábbi ítéletek jogszabálysértő voltát állapította meg.

A történet 1995-től datálódik, amikor a megyeszékhely úgy találta, hogy az 1989. évi XIII. törvény alapján átalakult állami vállalatok győri belterületi földjei után járó vagyonrészesedéseket nem a hatályos törvények szerint határozta meg az Állami Vagyonügynökség és az Állami Vagyonkezelő Rt. A város a Vektor rt.-t bízta meg követelése érvényesítésével, és ennek révén 1996 áprilisában 975 millió 987 ezer forint értékű Rába-részvényhez jutott. A Vektor rt. 4 százalékos sikerdíjért dolgozott, de az önkormányzat – tekintettel az elvégzett munka és a több tízmillió forintos sikerdíj közötti aránytalanságra – ezt sem akarta kifizetni.

A pénzügyi tanácsadó cég pert indított az eredeti megbízási szerződésből fakadó juttatás kifizetéséért részvényekben, míg a város viszontkeresetében annak megállapítását kérte, hogy a sikerdíj a teljesítménnyel feltűnően értékaránytalan és a megbízási szerződés a jó erkölcsbe ütközik. A megyei bíróság első- és az LB másodfokú ítélete az előbbi érvnek adott helyet, s a városnak csak az általa jogosnak tekintett ötmillió forintot kellett átadnia. A történet itt nem ért véget, miután a Vektor rt. felülvizsgálati eljárást kezdeményezett.

Az LB másodszorra teljesen eltérő álláspontra helyezkedve helyt adott a kérelemnek, és az önkormányzatot 34 millió 30 ezer forintos részvény kiadására kötelezte.
A cég 2003 májusában újabb pert indított az önkormányzat ellen, amelyben csaknem 200 millió forintot és annak járulékait követelte. Igényét arra alapozza, hogy a jogosulatlanul visszatartott részvények kései értékesítéséből ennyi haszna maradt el. A város álláspontja az volt, hogy az ellenértéket a cég kérte részvénypakettben, így az ebből fakadó kockázatok nem Győrt terhelik, ráadásul a megyeszékhely a késésben is vétlen. A Fővárosi Ítélőtábla az rt.-nek adott igazat, és a perköltséggel együtt újabb 96 millió 457 ezer forint megfizetésére kötelezte a várost. Az átutalás 2005 januárjában történt meg.

Az ügynek tehát annak ellenére sincs vége, hogy két ízben már jogerős ítélet született. Balogh József olyannyira felháborodott ezen, hogy a mostani előterjesztést szokatlanul személyes hangú megjegyzéssel zárta: „...számomra teljesen érthetetlen, hogy egy anyagi vonatkozású ügyben hogyan lehet ilyen sokáig elhúzni a döntést. (...) A Vektor rt. által a Rába rt. részvényei további átadása vonatkozásában elvégzett érdemi munka néhány órás, legfeljebb néhány napot igénybe vevő tevékenység volt. Ehhez képest eddig önkormányzatunknak (...) 34.030.000 forint névértékű Rába-részvényt és 96.456.675 forint készpénzt kellett fizetnie a Vektor rt. részére. (...) Ez az egész ügy nem válik a magyar igazságszolgáltatás dicsőségére!"

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Teraszügy: a lakók érdeke az első

Somogyi Tivadar száz aláírásra hivatkozik, amellyel a belvárosban élők tiltakoztak a Dunakapu téri rendezvények ellen – azoktól ugyanis nem tudnak pihenni. Hat kérdéssel fordult a képviselő a polgármesterhez, nagy részük az engedélyeztetésekre és az ellenőrzésekre vonatkozik, amelyekre a szokásos (jogi) választ kapja. A hatodik az igazán érdekes: „Nem tervezi a város vezetése megvizsgálni annak lehetőségét, hogy az ilyen zajos rendezvényekre ne a sűrűn lakott belvárosban kerüljön sor?" Tovább olvasom