Kisalföld logö

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 12°C | 17°C Még több cikk.

Jogellenesen kértek díjat a bankok

Két fővárosi bíróság két esetben törvénytelennek mondta ki, amikor bankok szerződésmódosítási díjat számoltak fel elő-, illetve végtörlesztéskor. Az eset a megyében is tanulságos lehet.
Minden bizonnyal sok ezer olyan ügyfél van Magyarországon, aki banktól hitelt vett fel, majd az adósságot vagy annak egy részét a futamidő lejárta előtt befizette. Ilyen esetben számos pénzintézet szerződésmódosítási díjat kér, amely akár több százezres nagyságrendű summa is lehet.

A levont összeg azonban jó eséllyel visszaperelhető, legalábbis erre lehet következtetni két nemrégiben született ítéletből.
Dr. Litresits András halászi származású, Budapesten élő ügyvéd a Kisalföldnek elmondta: megbízója 2007 nyarán örökségből öt és fél millió forintot előtörlesztett az OTP-nél korábban felvett lakáshiteléből, amiért a bank leszámlázta neki az üzletszabályzatában rögzített 2,6 százalékos szerződésmódosítási díjat, 143 ezer forintot. A Fővárosi Ítélőtábla nemrégiben hozott jogerős ítéletében azonban kimondta, hogy az OTP Bank Nyrt. és az OTP Jelzálogbank Zrt. egyetemlegesen köteles ezt a pénzt és járulékait visszafizetni.

A jogi szakember hozzátette: egy másik ügyben hasonlóan döntött a Pesti Központi Kerületi Bíróság még tavasszal. Ott a Porsche Bank Zrt. volt az alperes, amelynél egy ügyfél megszüntette lízingszerződését úgy, hogy kifizette teljes tartozását (tulajdonképpen végtörlesztett). A Porsche Bank ezért az összeg 5 százalékát, 137 ezer forintot levonta szerződésmódosítási díjként – jogtalanul. A Porsche Bank nem nyújtott be fellebbezést az ítélet ellen, így az jogerőre emelkedett.

A két bíróság a polgári törvénykönyv rendelkezéseire hivatkozva hozta meg ítéletét, amely kimondja: „a jogosult a határnapot megelőzően, illetőleg a határidő kezdete előtt felajánlott teljesítést is köteles elfogadni; ilyenkor a teljesítés és a lejárat közötti időre kamat vagy kártalanítás nem jár", „a feleknek az ilyen kamatra vagy kártalanításra vonatkozó megállapodása – jogszabály engedélye hiányában – semmis".
Dr. Litresits András szerint a jogellenes szerződésmódosítási vagy egyéb, például előtörlesztési díjak visszakövetelésére a főszabály szerint öt éven belül van lehetőség, így a 2007-es befizetéseket még idén lehet – valószínűleg eredményesen – visszakövetelni.

Az ügyvéd megjegyezte: a fogyasztónak nyújtott hitelről szóló törvény alapján a 2010. március 1. után kötött szerződések esetében a pénzintézetek jogosultak az előtörlesztéshez közvetlenül kapcsolódó, esetleges méltányos és objektíve indokolt költségeik megtérítésére, ha az előtörlesztés olyan időszakra esik, amikor a hitelkamat rögzített. Ennek mértéke azonban nem haladhatja meg az előtörlesztett összeg egy, jelzáloghitel esetén két százalékát.

Olvasóink írták

 • 1. Túrabakancs 2012. július 10. 20:50
  „Engem emiatt "büntetett" meg az akkori bankom 200.000.-Ft-ra, pontosan 2007-ben
  történt. Igaz, a szerződésben benne volt ez a pont, de már akkor is felháborodtam
  emiatt, de hát ugye kellett a pénz! Vissza tudtam fizetni a pénzt idő előtt, akartam is,
  mert láttam már akkoriban hogy hová tart ez a mocskos banki nyomulás. Még így is
  megérte visszafizetni a hitelemet, de utólag azért nem jönne rosszul ez a pénz. Sajnos
  lekéstem erről az új lehetőségről! :( /pár hónap híján/”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Együttműködés az ipar fejlődéséért

Együttműködési megállapodást írnak alá a napokban felsőoktatási intézmények és több, a hazai… Tovább olvasom