Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Jogellenesen elkülönítik a cigányokat?

Győr - Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány szerint a győri Kossuth Lajos Általános Iskolában jogsértően megkülönböztetik a cigány és halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeket. Az alapítvány bíróságra vitte az ügyet. Az első forduló szerdán 9 órakor kezdődött a győri bíróságon.

Mielőtt a perre térnénk: az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány évek óta dolgozik a hazai szegregáció felszámolásáért, azzal a céllal, hogy minden gyermeknek megkaphassa az egyenlő esélyt a minőségi oktatáshoz való hozzáféréshez.

Öt éves jogvédő tevékenysége nyomán eddig a hátrányosabb, keleti régiókban perelte az iskolákat és fenntartóikat a roma gyerekek iskolai elkülönítéséért. Az idei tanévben azonban több eljárás indult a Dunántúlon is, először Kaposváron, most pedig Győrben.

Nem tudtak megegyezni

A győri Kossuth Lajos Általános Iskola 50 százalékos kihasználtsággal működik, hiányos tárgyi feltételekkel, tanulóinak az igazgató és a Cigány Kisebbségi Önkormányzat szerint is több mint 70 százaléka roma.

"Az önkormányzattal történő, megoldást sürgető találkozó nem járt sikerrel, ezért indította el alapítványunk a jogi eljárást" – mondta a kisalfold.hu-nak Mohácsi Erzsébet, az alapítvány munkatársa.

Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány 2008. novemberében keresettel fordult a Győri Bírósághoz

Ebben kérte, hogy állapítsa meg a Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata fenntartásában működő Kossuth Lajos Általános Iskolában a többi városi fenntartású iskolákhoz képest a cigány és halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeket a nem cigányoktól és halmozottan nem hátrányos helyzetűektől a 2003/2004-es tanévtől – a meglévő rendszer fenntartásával – jogellenesen elkülönítik.

Több ponton is jogsértést emlegetnek

"Az alapítvány azt is kéri, hogy a bíróság állapítsa meg, hogy az önkormányzat az elkülönített cigány és halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeknek alacsonyabb színvonalú oktatást biztosít, ezáltal hátrányosan különbözteti meg, mint a fenntartásában lévő többi, normál általános iskolában" – folytatta Mohácsi Erzsébet.

"Továbbá kéri, hogy kötelezze az önkormányzatot a jogsértés abbahagyására, oly módon, hogy a Kossuth Lajos Általános Iskolába járó cigány és halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek a fenntartásában működő többi iskolába történő integrációjával szüntesse meg" – zárta szavait a jogvédő.

"Nemtelen hátba támadás"

A kisalfold.hu kedden elérte Papp Andrást, de a győri Oktatási Iroda vezetője nem kívánta kommentálni az esetet, mivel szerinte "ez nem szakmai, hanem politikai ügy".

Dr. Ottófi Rudolf győri alpolgármester már bőbeszédűbb volt.

"Meggyőződésem, hogy az alapítvány által emlegetett jogi kifogás nem állja meg a helyét. A támadásokat jogtalannak érzem, s egyben úgy gondolom, hogy ez az ügy nemtelen hátba támadás a győri cigányság ellen is, hisz itt most már a Kossuth iskola jövője a tét" – kezdte Ottófi Rudolf.

"Tisztelem annyira a roma kultúrát"

"A Kossuth iskola tanári kara remekül felkészült. Van olyan tanár, aki beszéli a roma nyelvet, s olyan is akad, aki romológia szakon szerzett diplomát az egyetemen. Nem csupán ez mondatja velem, hogy jó szakmai munkát végeznek, de a délutáni tanoda is. Ez a főként uniós pénzeken alapuló projekt pontosan a tanulási nehézségekkel küzdő diákok felzárkóztatását tűzte ki célul" – folytatta a győri alpolgármester.

Arra a kérdésünkre, hogy az alapítvány által jogellenesnek tartott szétválasztás megvalósult-e a Kossuthban, Ottófi Rudolf úgy válaszolt: "a szó klasszikus értelmében szó nincs erről".

Majd hozzátette: "tisztelem annyira a roma kultúrát, hogy az erőszakos, minden észérvet felülíró asszimilációval ne értsek egyet".

Arra a kérdésünkre, hogy az alpolgármester ott lesz-e a szerdai bírósági nyitányon, Ottófi Rudolf azt felelte: "nem, ügyvéd képviseli az önkormányzatot az első tárgyalási napon".

A per szerdán kezdődik a Győri Bíróságon 9 órakor.

Olvasóink írták

76 hozzászólás
 • 76. lótusz 2009. július 09. 14:11
  „szerszámkovács hogy milyen igazad van. ne dolgozzunk mi sem. akkor ki honnan kap segélyt. egyik győri boltban előttem állnak cigányok. kosár tele, márkás kaják, piák, te nem teheted ezt meg. na és beszólnak az eladónak hogy a számlán csak étel szerepeljen mert az önkormányzat a piát nem téríti. mindezt dagi aragyláncos cigányok. esküszöm aki tényleg éhezik enni is adnák neki.na meg mikor beszólnak a boltban hogy nemtetszik ahogy szelték a téliszalámit.”
 • 75. tutiby 2009. február 05. 00:27
  „Nagyon "aranyos " video van a neten ami tükrözi ezt a valóságot .
  TÜCSÖK ÉS A HANGYA -a címe”
 • 74. Gsione 2009. január 31. 15:07
  „agyarország”
 • 73. Szerszámkovács 2009. január 31. 09:36
  „Kedves cigányok! Ne feledjétek, hogy a segélyt amiből éltek azt mi magyar munkásemberek termeljük ki nektek.
  Ha ez nem tetszik nektek , akkor legyen cigányország! Ahol ti dolgoztok, mi pedig élünk a segélyből!”
 • 72. gyugyu1 2009. január 30. 20:06
  „50 éve lakok a közelükbe,de azt látom nem sikerül a beilleszkedés,a tanácsi időkben költöztették őket a nép utcai romatelepről a kossuth utcába ill. a stadion utcába meg kell nézni ezeket a környékeket.Az alapitványi tagok tegyenek egy könnyü sétát az emberi ürüléktől és szeméttől bűzlő szétvert kossuth str házaiba.Innen minden normális ember menekül,mert félti családját,értékeit egészségét.Valoszinünek tartom,hogy a hölgy még nem volt rokonlátogatáson ezen a környéken.Meglehet nézni a valamikori"lapos"-t ami inkább az autók bermudaháromszöge,normális ember be sem megy. A környékenlakók kb.80%- a roma, ebből adódik az iskolábajárók aránya is.Azt vizsgálják az alapitványi tagok,hogy a játékkaszinóba a legujjabb kocsikkal érkezők gyerekei közül hány a hátrányos helyzetű ?? Annak idején igy lett a "gorkij"-is romaiskola,most a kossuth,a radnóti és igy megy majd sorba. A felzárkozásra képtelen,más kultúrában nevelkedő fiatalokat vétek a tanulni akaró gyermekek közé berakni,egyik félnek sem jó! Csak kudarc éri őket és csak az erőszakban,látják a megoldást.Szerintem az épület megszerzésére irányul a segregáció-s per!! Kiváncsian várom mi lessz a város reakciója a dolgozóit meghurcoló alapitvány ellen.Be kell perelni őket!!!!”
 • 71. Ms.Wolf 2009. január 30. 16:00
  „Ott a 9 éves kislány ügye...no komment.”
 • 70. sailor 2009. január 30. 14:57
  „Ennek a romologúsnak sem lesz könnyű élete:)”
 • 69. aTibi 2009. január 30. 09:37
  „Itt a megoldás!
  Cikk a felvidék. ma honlapról!

  Hamarosan az acélkonténerekben kialakított lakásokba költöztetik Dunaszerdahelyen annak a leélt panelháznak a lakóit, akik már évek óta nem fizetik a lakbért a városnak.

  A helyi önkormányzat 32, főleg nemfizetős roma családnak ad otthont az alacsony komfortfokozatú lakásokban, amelyet a városi hőszolgáltató vállalat, a Sotherm biztosít a számukra. A leélt panelházat ugyanis ők vásárolták meg a várostól. A kiköltöztetés után pedig felújítják a lakásokat, amelyet szolvens bérlőknek adnak ki. A ki-, illetve átköltöztetés a lakásokba mintegy háromszáz embert érint, akik nemcsak a lakáshasználat díját, de a szolgáltatásokért, a villanyért, a fűtésért és a gázért sem fizettek. Mára már több mint százezer eurós nagyságú adósságot halmoztak fel, amelyet a város törlesztett helyettük. Hogy a Lőrinc Gyula utcán található, alaposan leélt lakótömböt felújítsák, a környéket pedig rendbetegyék, a képviselő-testület még tavaly döntött. Ez pedig az volt, hogy kiköltözteti a fizetésképtelen lakókat.

  Az acélkonténerbeli lakásokban van víz és elektromos radiátor is, sőt toalett is. Ravasz József, a Romológiai Kutatóintézet vezetője szerint a városnak köszönhető, hogy a szociálisan hátrányos helyeztű romák legalább nem kerülnek az utcára. Ravasz elmondta, igaz ugyan, hogy az érintettek igazságtalannak tartják azt, hogy a város szélére költöztetik őket, de így legalább tető van a fejük felett, holott a törvény értelmében rosszabbul is járhattak volna.

  A romológus feladata lesz az is, hogy folyamatosan ellenőrizze a lakásokat, azok tisztaságát és hogy az ott élő gyerekek rendszeresen járnak-e iskolába. Ravasz szerint 8-10 olyan család is van, akik akár már most összkomfortosabb lakásba költözhetnek, mert nem halmoztak fel adósságot és törődtek az életkörnyezetükkel is. Hozzátette: segíteni csak azokon tudnak, akik maguk is tesznek azért, hogy körülményeik jobbá váljanak.

  (felvidek.ma)”
 • 68. kutykurutty 2009. január 30. 02:42
  „Egy biztos. A gyerekem olyan iskolába nem fog járni ahova mocskos cigányokat is beengednek. Lehet hogy akkor nem fog iskolába járni?”
 • 67. Muaddib 2009. január 29. 22:14
  „Sailor.Egyetértek
  Én is szolgáltatásban dolgozok,saját érdekemben lekelett épiteni mert a velűk kötött üzlet mindig deficites volt.Elősszőr mindent akarnak a végén meg kiderűl nincs pénze.11-éve dolgozom szolgáltatásban de Magyar
  nem csinált ilyet.”
 • 66. aTibi 2009. január 29. 17:04
  „Azt mondják magukra kisebbség!

  A kisebbségre az jellemző ,hogy védi értékeit hagyományait!

  Ezek? ----ezek integrálódni akarnak!

  Azért megkérdezném ettől az "agyontanult",de beszédeiből ítélve valami szellemi elmaradottnak tűnő egyéntől,
  hol döntötték el melyik városban pereskedjenek az ökörségért!

  Ezek együtt /a Kolompár-k,Mohácsi-k,Lakatos-k---stb./ bevonulnának egy iskolába,még a táblák is elfehérednének a sok tudatlantól! /csak úgy tényként írtam le/”
 • 65. Hajni001 2009. január 29. 16:43
  „Conclin teljesen egyetértek veled.”
 • 64. Conclin 2009. január 29. 12:05
  „Miért kell ezeknek egyfolytában cirkuszolniuk?Nem tudnak egymás között nyugodtan élni?Miért kell ok nélkül is élősködni a tisztességes magyar embereken,akik azt sem tudják lesz-e országuk pár éven belül vagy nem?Nekik itt soha nem volt "otthon"!Soha nem láttuk őket szívesen,erre az a válasz,hogy még rátesznek?Ennek nagy botrány lesz a vége!”
 • 63. vonLichthofen 2009. január 29. 11:07
  „asher/51
  Havér, te és pancser gyakran találkoztok?
  Ti mindketten és állandóan egy olyan dologra hivatkoztok, ami már elmúlt, ahelyett, hogy a M A I meglévő és valóságos helyzetről beszélnétek.
  Jellegzetes trükkökkel igyekeztek emlékeztetni bennünket a Magyarság kollektív búnösségére csakazért, hogy megváltoztassuk a véleményünket a mai égető és valós kérdésekkel kapcsolatban. Ezt megtehettétek hosszú ideig, de az az idő már elmúlt - remélem és hiszem.
  Ezért is utáljátok annyira a Magyar Gárdát, Iránt, a Hamaszt, Szíriát, a Jobbikot és a többit, mert ezek mind mind ÖNÁLLÓAN, a ti gondolatmenetektől függetlenül gondolkodnak és látják a világot.
  Shalom”
 • 62. satan 2009. január 29. 00:50
  „51.-re reagálás... ASHER ! KI UGAT ???? Ki nem ment önként-helyettetek a gettóba ??? Majd még leba--om öreganyámékat, miért nem jelentkeztek a zsidók és cigányok helyett.... Hülye-gyerek... DE most már a szolid átlag-polgár is azt gondolja, hogy Adolf bácsi gyorsabb-eredményesebb lehetett volna ! A ku... életbe, még NEKTEK áll feljebb ??? Ha dolgoznátok-élnétek rendesen ki a fa..sz foglalkozna veletek ?
  Arányban annyi a tróger a "fajotok" közt, (ha már ennyire "UGATTOK", hogy rasszizmus így, meg úgy... ÍRJUK le rendesen !) hogy az elenyésző normális már fel sem tűnik. A cigány mindig is akkor tudta a helyét évszázadok óta, ha a csendőr nyakon vágta, vagy néha-néha felkötött párat. A zsidók meg mindig-mindenhol tudtak-tudnak viselkedni, kivétel a magyar (ez valami elfajzott fajta a zsidó közösségen, az zicher...). NE provokáljátok a normális embereket, mert tényleg futás lesz. AKI meg HÖRÖGNI akar most, menjen át a normális emberek közé, és felejtse el, honnan jött. SENKI egy ku...-va szót sem fog Nekik szólni, nem hogy cigányozni. TUDOMÁSUL kell venni, hogy (bár szaporodtok, mint a nyulak...) előbb-utóbb bármilyen GOND lesz, ahol előkerülnek a golyók, még egy 70 éves bácsika is TITEKET fog elintézni először, nem az "ellenfelet".
  ÉS már valóban mindenki az Adolf bácsi gettójának, rossz hatásfokkal való működésére gondol.., és NAGYON TELE a POHÁR. Csak nálam jöjjön be egy kis-paraszt-cigány az anyjával, és szórakozzon a gyerekemmel... addig ütöm a cigányt gyerekestől, amíg mozog.... Elég baj, de érthető, hogy az átlag magyar meg csendben van, a rend ŐRE meg kussol..... ukázra....”
 • 61. sailor 2009. január 28. 23:09
  „Válasz 53-ra:
  bárhol,csak csinálják. Bizonyítsanak. Többszáz éve nem bírnak vegyülni.
  Szolgaltátasban dolgozom,íme egy példa:
  bejön az udvarba,dudál. Egy fehér ember kiszáll az autójából,bejön köszön és elmondja a problémáját.
  Ha épp kinnt vagyok az udvaron,nyájasan köszön,viszonzom,elmondja a gondját,és mikor közlöm vele,hogy pár nap múlva van időpontom ,köszönés nélkül távozik. Amíg nem koptattam le őket(nehéz úgy csinálni,hogy ne nevezzenek rasszisástanak) megloptak.Én bojkottálom őket.”
 • 60. gyugyu1 2009. január 28. 20:13
  „Még utólag jutott eszembe: nincs egy kissebségi tanuló, vagy esetlegesen egy odajáró diák /valaki aki mostanában ott végzett/aki leirná a véleményét? Az alapitvány valószinű/ BP székhelyü / még soha sem járt a kettős hidnál tovább igy nem hiszem ,hogy olyan fenenagy rálátása lenne a helyzetre! Kiváncsian várom azok véleményét akik érintettek az ügyben!!!”
 • 59. gyugyu1 2009. január 28. 19:53
  „Hát bekell,hogy valljam nagyon tele van a hócipőm ezekkel a "jóügyért harcoló " alapitványokkal,akik a mindent megmondó nagy igazságaikkal,rettenetes károkat okoznak ,munkahelyek szünnek meg/libatömés/,oktatási intézményeket és azok munkatársait hurcolják meg anélkül,hogy tisztába lennének a körülményekkel ,csak azért mert ők Igaz Emberek senki más ! Ismerem az iskolát három gyermekem ,is járt oda/ 1 kétdiplomás tanár, egy főiskolát végzett,1 szakközepet/ tehát nem adott rossz alapokat az igazgató Horváth Zoltán és a tantestület,a lehetésőgeken belül,de még azon felül is.Ők nem tehetnek arról hogy a környék 80%-a roma származásu,inkább dicséret ill.őket hogy befogadtak olyan tanulókat akiket mindenhonnan eltanácsoltak. Nekik köszönhetik hogy legalább irni olvasni megtanultak! Az alapitvány jobban tenné ha azt vizsgálná miért kerültek hátrányos helyzetbe a gyerekek. Addig egy fillér családipótlékot sem fizetnék ki mig nem jár a gyerek iskolába. Nagyon szöget ütött a fejemben,az "50%-s kihasználtság/-ra való hivatkozás is ,az épület fekvése,állapota esetleges értékesitése nem oka-e ennek a nagyfene felzúdulásnak????!!!!!! Kinek fáj a foga az iskolaépületére???!!!”
 • 58. k 2009. január 28. 19:01
  „Szerintem meg ez a hátrányos helyzetű Mohácsi Erzsébet fog most kitolni a romákkal, meg a hátrányos helyzetűekkel.
  Egy picit tegyük félre a megkülömböztetést.
  Ezek a gyerekek azért ebbe az iskolába járnak, mert valószínű ez van a lakhelyükhöz a legközelebb.
  Beszüntetteti az iskolát, majd a roma gyerek, és a halmozottan hátrányos helyzetű gyerek buszozhatnak fél városon keresztül. (Mohácsi Erzsébet végett.)
  Erősebb iskolába járnak, többen megbuknak (nem biztos hogy az ő hibájuk ) nem tudnak majd tovább tanulni.( Csökken az integrálódás lehetősége)
  Az osztály ismétlések hatására, majd el megy a kedvük a tanulástól.Nem figyelnek, zavarják majd az órát.Az aki pedig szeretne tanulni az sem fog tudni.
  A szülők majd ki íratják és máshova kezdik hordani a gyereküket.Ez által ismét nőni fog az ellentét.
  Hát köszönjük Mohácsi Erzsébet, jól kib...ol mindenkivel.
  És akkor arról nem is beszélve, hogy ha az iskola bezár, ismét néhány pedagógus mehet az utcára, és lesz az önkormányzatnak egy üres iskolája, amit ehet az enyészet. / lehet hogy jól eladható ingatlan lenne /
  Csak hát megint olyanok szívják meg akiknek éppen nem kellene.”
 • 57. kun_belane 2009. január 28. 18:49
  „Re: sailor

  Álmodozunk mi? Én is.
  Jól összeszedted!
  Gratula”
76 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Belvárosi behajtási rend: Felülvizsgálati kérelem

Gergely Zoltán győri önkormányzati képviselő a belvárosi behajtási rendről szóló rendelet ügyében törvényességi felülvizsgálatot kér. Tovább olvasom