Kisalföld logö

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | -1°C

Jogalkotási hatékonyság: Győr elől, Sopron hátul

Győr-Sopron - Egy friss kutatás szerint a befektetői döntések hátterében a városok jogalkotásának minősége is szerepet játszik.

Az a város, amelyiknek hatékonyabb a szabályalkotó tevékenysége, annak magasabb a tőkevonzó képessége. Győr a lajstromon a negyedik, Sopron a tizenhatodik. Az IR Consulting Magyarországon először állította fel a megyei jogú városok tőkevonzó képesség szempontjából meghatározott jogalkotás-hatékonysági toplistáját.

A 23 megyei jogú város elmúlt négyévi szabályalkotási aktivitását elemző kutatásból az derül ki, hogy azok a városok, amelyek tudatosabban és hatékonyabban élnek a helyi jogalkotási, szabályozási lehetőségeikkel, jobban vonzzák a beruházásokat.

A hatékony helyi jogalkotás így beruházásokat, tőkét jelenthet a városnak.

A titok nyitja: jó költségvetés és sikeres uniós pályázatok

Az elemzők a kutatást a 2004 és 2007 között született rendeletek és határozatok körében végezték el: az Európai Unióba való belépésünk óta eltelt három és fél év alatt a városok szabályalkotó tevékenységének hatékonysága ugyan átlagosan emelkedett, a városok között azonban jelentős különbségek alakultak ki, illetve maradtak fent.

A kutatás alapján az első 5 és az utolsó 5 helyezett város sajátosan egységes képet mutat: az első öt helyezett eredményeire az a jellemző, hogy az átlagnál kevesebbszer módosították a költségvetésüket a vizsgált időszakban, az uniós pályázatokról több esetben döntöttek közgyűlési szinten, illetve a városok minden vizsgált évben kiemelten foglalkoztak saját vagyonszabályozásukkal.

Mert nem foglalkoztak sem ezzel, sem azzal

A rangsor utolsó öt helyezettje esetén a következő negatív jelek figyelhetők meg: indokolatlanul sok esetben módosították év közben a költségvetési rendeletet, amivel nem sugalltak stabil képet önmagukról a befektetők felé, nem foglalkoztak számottevően sem a gazdálkodás, sem a hulladékgazdálkodás szabályozásával, bár tapasztalhatóak biztató jelek is az egyes jellemzőket kiemelve.

Összességében a vizsgált városok közül egyik sem emelkedik ki jelentősen pozitív vagy negatív értelemben, ugyanakkor lényeges eltérések mutathatók ki az egyes városokat összehasonlítva.

S a végén következzen, ami minden olvasót érdekel, vagyis a két legnagyobb megyei város hol áll a rangsorban? Nos, Győr a negyedik, míg Sopron a tizenhatodik. A statisztikákat imádók kedvéért pedig a teljes rangsor, íme.

A leghatékonyabb városok rangsora

1. Veszprém (175 pont)
2. Kaposvár (162 pont)
3. Szekszárd (144 pont)
4. Győr (134 pont)
5. Székesfehérvár (123 pont)
6. Kecskemét (108 pont)
7. Eger (102 pont)
8. Nagykanizsa (95 pont)
9. Pécs (84 pont)
10. Hódmezővásárhely (72 pont)
11. Miskolc (67 pont)
12. Debrecen (59 pont)
13. Szeged (52 pont)
14. Békéscsaba (50 pont)
15. Szombathely (40 pont)
16. Sopron (27 pont)
17. Nyíregyháza (20 pont)
18. Érd (10 pont)
19. Tatabánya (7pont)
20. Dunaújváros (5pont)
21. Zalaegerszeg (3pont)

Megjegyzés: A városok sorrendjének összeállításánál a városok tőkevonzó képességének vizsgálata és a városok jogrendszerének vizsgálata alapján értékelt adatokat hasonlítottak össze a kutatók.
Forrás: IR consulting


 

Olvasóink írták

 • 7. fakk 2008. november 08. 14:48
  „A Fodor szerepelt le, nem a város! És meg lehet nézni, hogy a megyeszékhelyek vannak az első helyeken. Hogy miért? Mert ott nyúlják le a megye más városának járó dolgokat..”
 • 6. matriné 2008. november 08. 09:32
  „Nos, ki tudja, hogy hol nyúlják le az állampolgárokat legjobban a "törvényerű rendeletek" gyártásával? A szemétszállítás égisze alatt azoktól is behajtják a díjat akinek nem is szolgáltatnak és semmiféle ellenértéket nem adnak a díj fejében. A másik meg a csatorna díjazás "kartellját" ki találta fel? Ugyanis diszkriminálják a csatorna használókat azzal, hogy egyes helyeken a gravitáció amely elviszi a szennyvizet a másik helyen a vízmű, s a csatorna kezelő a költségét átemelő szivattyúval végzik,míg a leg- kiszolgáltatotakkal a saját költségén saját szivattyúval és az ennek az áramszámlájával ,terhelve vágják meg az állampolgárokat!Sőt ha meghibásodik a búvárszivattyú és zabálja az áramot, s ha nem veszi észre időben a gazda akkor akár 100ezeret is fizethet az áramért!”
 • 5. Hajrá Sopron! 2008. november 07. 08:33
  „A hűség város élén Fodorral, Rádonyival, duma sztárokkal, állandóan lemrad.”
 • 4. Fodor kétéves eredménye: elégtelen osztályzat 2008. november 06. 13:44
  „A Helyi Témában Sopron Polgármestere, csak halkan mondom, hogy mindenki megértse, nem mondott igazat. Saját magát öntömjénezte. Két éves munkájára, annak jogi megitélése: elégtelen osztályzatot kapott a Megyei Jogú városok között.
  Helyezése: a legutolsó. Sopron még az elmúlt 20 évben egyszer sem volt ennyire hátul.”
 • 3. A leghűségesebb város leszerepelt 2008. november 06. 13:35
  „Mit lehet várni egy Fodor nevű polgármesteről,és egy neki rokon jegyzőtől.Háturól, Sopron lett a negyedik.”
 • 2. A SOPRONI "ELIT" 2008. november 06. 07:29
  „NOS ITT AZ IGAZSÁG!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  FEKETÉN és FEHÉREN ITT ÁLL, AMIT MÁR TÖBBSZÖR ÍRTAM:

  A HELYI TÉMA polgármester interjúját is "érdemes" elolvasni.

  megy a rizsa minden olyanról, ami ugyan nagyon fontos, de NEM A LÉNYEG- a lényegről A HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉSRŐL, AMI AZ ALAPJA MINDEN TOVÁBBI FEJLŐDÉSNEK MEG VAN KÉT MONDAT!

  NO EZ SOPRON, MEG A HELYI ÚJSÁGÍRÁS!

  A VÁROSI és az ORSZÁGOS ,,ELIT" ( BAL és JOBB OLDALI ), ILLETVE AZOK AKIK MAGUKAT ANNAK TARTJÁK, MEGTETTE AZT AMIT ( számonkérés és felelőségre vonás nélkül ) MEGTEHETETT ( ELKÚRTÁK!!! ) - AZ EREDMÉNY MINDEN SZINTEN ÉRZÉKELHETŐ!!!!

  AZ EREDMÉNYE TEVÉKENYSÉGÜKNEK LÁTSZIK - ELVÉGRE A NEGATÍV EREDMÉNY IS EREDMÉNY.

  MI EZ A DÜBÖRGÉS??? - CSAK NEM A LEJTŐN MEGYÜNK LEFELÉ?????

  1956 és 1990 EGY (meg nem valósult ) ÁLOM VOLT EGY JOBB VILÁGRÓL!!!”
 • 1. smiki 2008. november 05. 23:47
  „A Sopronra vonatkozó részek valahol elérhetők lesznek?
  A cég oldalán a rövid ismertetőből (http://www.irconsulting.hu/pdf/jogalkotas-hatekonysagi-index.pdf) nem sok derül ki és az is elég érdekes, hogy pl. Szolnokról nincs adat, vagy hogy Zalaegerszeg 3 pontot kapott.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tíz százalék milliókat ér

Győr-Moson-Sopron - Pécs után várhatóan a szegedi közgyűlés képviselőinek a tiszteletdíját is… Tovább olvasom