Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 7°C Még több cikk.

Jobbik politikus és romák vitája egy győrszemerei fórumon - videókkal

A parázs vitára a településen az utóbbi időben megszaporodó lopások miatt került sor. Több mint 150 lakos vett részt a fórumon, köztük több tucatnyi roma.


Mielőtt a többször indulatokba fulladó fórum elkezdődött volna Farkas Ádám, a Jobbik országgyűlési képviselőjelöltje és Horváth Gyula, Győrszemere polgármestere tartott sajtótájékoztatót.

Farkas Ádám itt leszögezte: "lakossági megkeresésre érkeztek Győrszemerére, mivel a településen az utóbbi időben több lopás is történt, s ezek az emberek biztonságérzetét veszélyeztetik".


Sajtótájékoztató a fórum előtt. Videó: Cseh Róbert.


"A bizonytalan jogszabályi környezet miatt jelenleg nincs megoldás arra, ha bizonyos bűnözői körök megkeserítik egy közösség életét. A Jobbik éppen ezért a Nyírségben már bevált, biztonságnövelő lépéseket szeretne megosztani a településen élőkkel" – folytatta az 1. számú választókörzet jelöltje.


Parázs lakossági fórum Győrszemerén. Fotók: Cseh Róbert.


Farkas Ádám megemlítette többek közt a rendőrséggel történő szoros kapcsolat kialakítását, a polgárőrség megerősítését, a mezőőrök, vadásztársaságok bevonását, a biztonságot segítő pályázatok figyelését, a betörés miatt károsultak megsegítését, a riasztórendszer kiépítését, illetve nyomravezetői díj felajánlását.


Horváth Gyula beszéde a közmeghallgatáson. Videó: Cseh Róbert.


Kampányol a Jobbik, s még sincs politikai színezete: hogy van ez?


A biztonságot elősegíthető lépések felsorolása után Farkas Ádám hozzátette: arra törekszenek, hogy a fórumnak ne legyen politikai színezete, s erre külön kérte őket Győrszemere polgármestere.

(Utóbbi mondat egyébként a fórum során is többször elhangzott: köztünk szólva mi értelmezhetetlennek tartjuk. Hisz ha akarnak egy ilyen gyűlésnek politikai színezetet adni, ha nem – ettől függetlenül mégiscsak egy politikai párt tagjai és szimpatizánsai vállaltak (fő)szerepet.

Nem véletlen az sem, hogy a megyei rendőrfőkapitányság képviselőjét is várták a fórumra, de nem érkezett senki, mivel a rendőrség levélben tudatta: nem vállalnak nyilvánosságot semmilyen politikai párt jelenlétében.)

Ha már a rendőrségnél tartunk: Horváth Gyula, Győrszemere polgármestere elmondta, miszerint "a győri kapitányság vezetője, Horváth Csaba a napokban a faluban járt, s még sűrűbb járőrözést ígért".

A kisalfold.hu kérdésére, miszerint milyen javaslatokat várnak a fórumra meghívott kisebbségi önkormányzati képviselőtől, illetve ezek közül melyeket tudnák támogatni, Horváth Gyula úgy válaszolt: "nem nagyon tudunk együttműködni a kisebbségi képviselővel, de semmiképp sem szeretnénk, hogy etnikai színezete legyen a gyűlésnek".

Ezt Farkas Ádám, a Jobbik képviselőjelöltje is megerősítette.

Horváth Gyula: "ők szennyezik be a tisztességesen élő cigányok nevét"

Nem sokkal 18 óra után egyre népesebb tömeg gyűlt össze a győrszemerei sportcsarnokban, s szinte az összes szék megtelt.Valószínűleg nem tévedünk nagyot akkor, ha azt mondjuk, hogy több mint 150-en vettek részt a gyűlésen – köztük több tucatnyi roma. Több Jobbik párttag és szimpatizáns szintén jelen volt, mint ahogy Burdi Éva, a helyi kisebbségi önkormányzat képviselője is.

A fórum kezdetén Horváth Gyula polgármester hangsúlyozta, hogy "nem cigánykérdésről van szó, ez társadalmi probléma".

"Nem teljesen értem, hogy miért nem lehet kimondani azt a szót, hogy cigány, mikor nem a cigányság egésze tehet a betörésekről.

Győrszemerén több száz cigány él becsületesen, próbál egyről a kettőre jutni. Nem ők tehetnek arról, hogy a faluban van 4-6 cigánycsalád, akik szinte rettegésben tartják a környéket, s úgy érzik nekik mindent szabad. Ők szennyezik be a tisztességesen élő cigányok nevét".

A polgármester beszédét hangos taps követte, s úgy láttuk, hogy a romák közül is többen megtapsolták Horváth Gyula mondait.

A "közbiztonságot erősítő" lépések a fórumon

Ezt követően Farkas Ádám, a Jobbik jelöltje ismertette a nagyközönség előtt is a "közbiztonságot erősítő" lépéseket.

(Hogy mennyire nem lehet különválasztani a Jobbik és a Gárda "házasságát" jól bizonyítja a következő momentum: Farkas Ádám elmondása szerint a programban említett pontok Karaffa Dávid, az Új Magyar Gárda vármegyei kapitányának "munkáját dicsérik".)

Durva sértések, személyeskedések a hozzászólásokban 

A fórum hivatalos beszédeit követő hozzászólásokban nem egyszer elhangoztak durva sértések, személyeskedések – szerencsére Horváth Gyula polgármester többnyire a helyzet magaslatán állt, s sikerült lehűteni a kedélyeket.

Volt, aki azt kérte számon, hogy "miért a cigányokon akarják elverni a módszerváltás összes hibáját, nincs munka és rossz az oktatás az iskolákban".

Mindezt egy pedagógus hölgy kikérte magának, s úgy válaszolt: "nem tehetünk arról, hogy negyedikig nem szabad megbuktatni a gyenge képességű diákokat, csak szülői beleegyezéssel".

"Bombát kellene dobni az ilyenekre"

Az este legkeményebb hozzászólása az volt, mikor egy jelenlévő elmondta, hogy a 80 éves édesanyját már ötször rabolták ki.

"Kórházban feküdt az édesanyám, amikor betörtek hozzá, de az éj leple alatt is többször kifosztották. Bombát kellene dobni az ilyenekre" – mondta a hozzászóló.

A győrszemerei polgármester nyomatékosan kérte, hogy tartózkodjon mindenki az ilyen szélsőséges megjegyzésektől, de erre a romák közül is többen bekiabáltak.

"El kell fogni az ilyen gazembereket, s börtönbe zárni, de senkinek sincs joga bombát dobni más házára" – emelte fel a hangját egy roma nő.

"Igazán akkor tudnék örülni a Jobbik érkezésének, ha munkát is hoztak volna magukkal"

Burdi Évát, a helyi kisebbségi önkormányzat képviselőjét egy hozzászóló arra szólította fel, hogy fejtse ki álláspontját.

A képviselő asszony elismerte, hogy "sok lopás történik a faluban", s abban is egyetértett a polgármesterrel, hogy "4-6 család terrorizálja a helyieket".

"El szeretném azonban azt is mondani, hogy rendkívül nehéz munkát találni – nem csupán a romáknak, hanem a magyaroknak is –, s nagyon sok baj forrása ez.

Azzal viszont nem értek egyet, hogy öt éves gyerekeket kellene büntetni a szüleik vétke miatt, ez megengedhetetlen" – osztotta meg véleményét Burdi Éva, majd azt is hozzátette: "igazán akkor tudnék örülni a Jobbik érkezésének, ha munkát is hoztak volna magukkal".

"Kicsit figyeljünk egymásra, s így megakadályozhatjuk a sorozatos lopásokat"

Minderre Schunder László, a Jobbik megyei alelnöke annyit válaszolt: "sajnos, nem mi vagyunk az Audi, s nem tudunk mindenkinek munkát adni. Azt viszont igenis megvalósíthatónak tartjuk, hogy kicsit figyeljünk egymásra, s így megakadályozhatjuk a sorozatos lopásokat".

A fórumon ezt követően még hosszú percekig zajlott a verbális háború, szerencsére tettlegességig nem fajult.

Olvasóink írták

269 hozzászólás
 • 269. Fővárosi 2010. január 31. 20:59
  „Üdvözlök mindenkit!
  Kedves Győrszemereiek,
  véletlenül találtam rá erre a fórumra és azzal kezdeném hogy e miatt mint a mesebeli királynak,egyik szemem sír a másik nevet.
  A fővárosból szeretnék vidékre költözni a hobbym miatt és még nem tudom hová,de az biztos,hogy csak a Nyugat-Dunántúl jöhet számításba.Ezen a településen lakik egy barátom aki ma tudatta velem hogy egy nekem való ingatlana lenne eladó,jöjjek nézzem meg.Jól hangzott a felvázolása és informálódni szerettem volna Győrszemeréről.Egyik honlapon elolvastam a cikket és megtaláltam a fórumot.Határozott Jobbikosnak vallom magam és csalódottságomnak adok hangot mert eddig azt hittem a Nyugat-Magyarországot még nem lakták be a romák.Ugyanakkor örülök a hozzászólásokat olvasva mert nagyon sokkal egyetértek.
  Mesélnétek nekem a településről?A jövőjéről?Előre is köszönöm ha időt szántok rám! Szebb Jövőt!”
 • 268. boombee3 2010. január 22. 18:02
  „Szomorúan látom az eseményeket Győrszemerén! Lehetetlen ezekkel a romákkal együtt élni. Én a gyerekemet semmi pénzért nem járatnám ide iskolába. Innen menekülni kell. Nem kellett volna ennyire elkényeztetni a romákat. Én sem vagyok fajgyűlölő mert van pár cigány barátom aki 3 műszakozik vagy pék. Előttük le a kalappal. De ami itt megy ez már nehezen visszafordítható. Ez kevés lesz. ennél jóval erélyesebben kell kiállni. És még soroljam? Tudják mit? Belefáradtunk. Ezt a gyűlöletet semmi sem csillapítja már!”
 • 267. joebar 2010. január 21. 20:48
  „ADJON AZ ISTEN!

  Vegyük már észre hazafiak,hogy ezekből a komcsi és ..ideszes kommentelőkből a félelem beszél. Mindenkinek igaza van akinek véleménye van saját maga szerint. Végre három fele szakadt az ország , ezt már elérték. Egy dologban azért biztos vagyok: a jobbik szavazóbázisa 100 % ban ott lesz,mszp,fidibidi 35-40% talán? - nem szavaz 30% és már meg is van a rettegés oka.!!! Tehát,ha látod,hogy megdöglött a narancstól a vörös lovad szállj le róla.!!

  SZEBB JÖVŐT.!”
 • 266. vonLichthofen 2010. január 21. 14:33
  „akinemfél,
  álláspontod felettéb sajátos-
  262 - inkább korlátozzák az abortuszt, mint a magyarság kisebbségbe kerüljön a saját hazájában a --negative demografie-- eredményeként. Ugyanakkor az egészségügyi és erkölcsi hattások sem lebecsülendőek.

  263 - Ehhez nincs mit hozzátenni. Egy erős központi, de nem autotaritive kormány rendbe tudja hozni az ország energia és általában a gazdasági ügyeit. Remlem nem tagadod, hogy ami most van az egy kormányozhatatlan káosz.
  264 - Az ország védelme mind a külső mind belső ellenséggel szemben minden kormány kötelessége. Ehhez katonai erő kell, egészsége és technikailag képzett magyar fiatalokkal. Gondolod, hogy most ez van.Persze ez nem fog bekövetkezni azonnal, de legalább el kell kezdeni egy tekintélyt parancsoló hadsereg felépítését.
  265 - Inkább bemegyek a hivatalba egy ablakért minden alkalommal amikor Ausztriába akarok menni, mint azt lássam, hogy a magyar föld idegen kezekbe kerül ki tudja meddig.
  Először csak egy két lakópark, néhány száz hold termőföld, aztán az egész ország.
  Volt és van rá megcáfolhatatlan bizonyíték hogy miként is megy ez.”
 • 265. akinemfél 2010. január 21. 10:54
  „AZ EUROPAI UNIOBOL VALO KILEPESUNK LEGFOBB INDOKA A JOBBIK PROGRAMJABAN :
  III.2.2. fejezet : A csatlakozási szerzodés modosítása
  "A külföldiek és jogi személyek földtulajdonszerzési tilalmát
  fenntartjuk 2011 után is, akár EU-tagságunk megkérdőjelezése
  árán is."
  Vízummal Ausztriába ? Hajrá Jobbik !”
 • 264. akinemfél 2010. január 21. 10:53
  „A JOBBIK A SORKATONASAG UJBOLI BEVEZETESEROL ES ANNAK KITERJESZTESEROL
  A FIATALSAG SZELESEBB KOREIRE :
  70.oldal :
  "A sorkatonai szolgálat megszüntetésével a fiatalok körében vészesen
  megcsappant a honvédelmi alapismeretekben való
  tájékozottság. A sorkatonai szolgálat megszüntetésekor csak a régi
  rossz rendszer fenntartása és megszüntetése között lehetett
  választani. Egy megreformált rendszer kialakításának feladatát akkor
  egyetlen politikai erő sem vállalta fel. A Jobbik viszont
  feladatának tekinti, hogy a magyar ifjúság minél szélesebb köre
  juthasson hozzá azokhoz a honvédelmi alapismeretekhez, amelyek
  révén adott esetben a hazáját, szeretteit vagy saját magát meg tudja védeni."
  Ugye nem félreértheto az idézetbol,hogy akar-e újra kotelezo sorkatonai szolgálatot a Jobbik ?
  Hajrá Jobbik ! Ez kell nekunk ! Szavazz a Jobbikra !”
 • 263. akinemfél 2010. január 21. 10:51
  „A JOBBIK A MOL-ROL,AZ E-ON-ROL :
  lásd www.jobbik.hu a 2010-es választási programja Radikális változás címmel, 27.oldal :

  "Az energiaszektor meghatározó részeit ismét magyar nemzeti, közösségi tulajdonba vesszük."

  Ugye hogy lesz itt sotétség ? De az Magyar Sotétség lesz ! Ez az otodik indok,amiért
  nem maradhatunk az Europai Unioban. Hajrá Jobbik !”
 • 262. akinemfél 2010. január 21. 10:49
  „A JOBBIK A CSALADTERVEZES SZABADSAGAROL ES A NOK JOGAIROL :
  lásd www.jobbik.hu 2010-es választási program (Radikális változás) 44.oldalán :
  "Az orvosi és a keresztény etika szempontjából is elfogadható
  magzatvédelmi törvényt alkotunk. Egyúttal társadalmi
  programot indítunk a hazánkban a nemzetközi átlagot jócskán meghaladó
  abortuszok okainak feltárására, azok hatékony
  megelőzésére és számának visszaszorítására."
  Az világos,hogy a kereszténység,például a Pápa,tiltja a fogamzásgátlás minden formáját. Nem szabad védekezni még a házasságban sem,tablettával sem egyéb modon.
  Ezt fogja a Jobbik torvénybe iktatni és radikálisan buntetni a megszegoit. Iránban például abortuszért halálbuntetés jár. Hajrá Jobbik ! Szavazz a Jobbikra !”
 • 261. t-a-ibi 2010. január 21. 10:26
  „Eljárást indítottak egy "kiskorú szélsőséges" ellen, mert gárdistásat játszott egy 56-os megemlékezésen. Azaz volt mersze fekete nadrágban és fekete felsőben megjelenni nyilvános helyen.

  Ilyen esetben a gyámhivatal eljárást kezdeményez, mert hát szabályt szegett a gyermek, és megvizsgálják, hogy ezek után maradhat-e a szülő felügyelete alatt a rosszcsont, vagy esetleg berakják egy nevelőintézetbe.
  ...”
 • 260. t-a-ibi 2010. január 20. 21:28
  „.....

  Na aki jajgatott, most húzza be a fülét-farkát!

  Kedden a Jobbik 2004-ig visszamenőleg közzétette gazdálkodásáról szóló éves beszámolóját. A beszámoló szerint a Jobbik egy kisebb családi bt. éves bevételét és kiadását mutatja.

  A Jobbik a most közzétett beszámolói alapján a párt bevételei 2004-ben 2 millió 635 ezer forintot tettek ki, amely bevételekből és adományokból jött össze, s kiadásai abban az évben összesen 2 millió 549 ezer forintra rúgtak. 2005-ben a bevételek alig 2 millió forintot tettek ki, s ebből bevallásuk szerint 1 millió 578 ezer forintot költöttek el. Egy évvel később az éves bevétel 3 millió 217 ezer forintot tett ki, amiből 2 millió 51 ezer forintot adtak ki a mérlegadatok alapján. 2007-ben az előző esztendőkhöz képest kevesebb bevételre tett szert a párt, mindössze 655 ezer forintot. Ehhez képest viszont többet - 891 ezer forintot - költöttek különböző kiadásokra. Tavaly a párt éves bevétele 2 millió 94 ezer forint volt, a kiadások éppen 3 ezer forinttal rúgtak többre a közzétett papírok szerint. A párt bevételei minden évben belföldi magánszemélyektől kapott összegekből jött össze.

  Az Állami Számvevőszéki vizsgálat eredménye alapján módosított éves beszámoló a jobbik.hu oldalán tekinthető meg.”
 • 259. adalfold 2010. január 20. 18:09
  „AZ A BAJ,HOGY NAGY A HANGJA A ZSIDÓKNAK ÉS A CSICSKÁIKNAK. AKI JÓZAN ÉSSZEL JÓT AKAR MINDENKINEK, AZ FASISZTA. NA EZ ÁM A FRANKÓ!!!!!!!!!!!”
 • 258. adalfold 2010. január 20. 18:08
  „PANCSER!!!
  felszámolják? nem mondod. akkor most demokrácia van vagy mi?
  éljen a Te demokráciád:P ... izraelben.”
 • 257. vonLichthofen 2010. január 20. 15:52
  „250
  pancser,
  remëlem elolvastad a válaszom mielőtt a censor kigumizta azt.
  Ha nem, nekem megvan kinyomtatva, hamarosan találkozunk és akkor személyesen odaadom elolvasásra.”
 • 256. Túrabakancs 2010. január 20. 13:52
  „fzi! /255/
  "Valjuk be, ez egy rákfene!"
  Mármint mi? A Jobbik programja?
  <moderálva>”
 • 255. fzi 2010. január 20. 13:41
  „Valjuk be, ez egy rákfene!”
 • 254. magzol 2010. január 20. 10:18
  „A jobbik honlapján fent van a program, érdemes elolvasni.
  Remek anyag, egyben van és megvalósítható!
  Teljesen más szemszögből közelíti meg a dolgokat, mint a jelenlegi parlamenti garnitúra, de már rövidtávon is komoly sikereket érhet el vele az ország!
  Annyian csinálták már rosszul, jöjjön végre a Jobbik!”
 • 253. kolombela 2010. január 19. 23:54
  „250. pancser 2010.01.19. 22:26
  ajnos ebben nagyon sok igaság vagyon. A jelenlegi kormányzó pártnak, a szdsz-mdf formációnak és a fidesznek is érdeke, hogy eltünjön a politikai szintérről a jobbik, mert akkor továbbra is űzhetnék mocskos nagy nemzet(el- ki)rablásaikat.
  Egy biztos, a jobbikot csak törvénytelen módon lehet a politikai életből kiiktatni. Persze a fentieknek ez nem okoz gondot.”
 • 252. Túrabakancs 2010. január 19. 22:48
  „pancser!
  Abban az esetben ha felszámolnák törvénytelenül a Jobbikot, akkor valószínűleg sok százezer dühös ember lepné el az utcákat! Én a helyedben nem igazán szurkolnék ennek az eshetőségnek. Senkinek nem lenne jó ez az állapot.”
 • 251. Túrabakancs 2010. január 19. 22:45
  „meir!
  A médiának nincsen ereje? Anno az Isaura című sorozat főszereplő hölgynek a szabadulására pénzt gyűjtöttek, ill. önszántukból adakoztak a magyar emberek! Az ilyen és ehhez hasonló esetek majdnem mindennaposak, tehát "ti" nagyon is tudjátok melyik népet lehet manipulálni. Reméljük ennek a rémálomnak vége szakad, és sűrű elnézések közepette fogtok bocsánatot kérni a népünktől. Mert nemsokára eljön ez a pillanat, ez nem is lehet kétséges.”
 • 250. pancser 2010. január 19. 22:26
  „A Jobbikot még választások előtt felszámolják<moderálva sértő>”
269 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hármas szomszédság haszna

Fél éve feltétellel felmondták a hármas közös körjegyzőség működtetését régi tagjai: Abda és Börcs,… Tovább olvasom