Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Jobbik: Még rendes vétójogot sem ad az új földtörvény?

Az sem volt túl meggyőző, ha a helyi gazdák vétójogán múlt a külföldi földszerzés, de a Fidesznek még ˝ez is túl sok volt˝. Az agrárkamara belső, a Jobbik szerint ˝Fidesz-közeli˝ körénél maradt a lehetőség.

A vétójoggal rendelkező földbizottságok felállításának határideje már lejárt, de még nem történt érdemi intézkedés. Így a jog ideiglenesen ahhoz a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarához (NAK) került, amely bizottsági résztvevőit a tagok csupán 7 százaléka szavazta meg, így azt a Jobbik nem tartja legitimnek.

Mindezzel kapcsolatban Magyar Zoltán jobbikos parlamenti képviselő hétfői sajtótájékoztatóján a kamarán belüli ˝szűk Fidesz-közeli körökről˝ beszélt, illetve arról, hogy a bizottságok felállítását a kormány akadályozza. Mindezt a képviselő azzal magyarázta, hogy valószínűleg a május 1-jén életbe lépett földtörvény ˝még így is túl sok szabadságjogot adott a helyieknek˝, ezért ezt a privilégiumot inkább ˝megtartja egy szűk, hozzájuk lojális, hűbéresi kis helyi elit kezében˝. Kijelentette: ezzel az a lehetőség szűnt meg, hogy a helyi gazdák tudjanak rábólintani egy ˝oligarcha˝, ˝spekuláns˝, vagy külföldi vásárló földszerzési igényére.

 ˝Felszólítjuk a kormányt, hogy első intézkedései között határozza meg a helyi földbizottságok működésének kereteit˝ – jelentette ki Magyar Zoltán, hozzátéve, miszerint ˝jó lenne, ha végre a kormány félretenné azt a politikát amit már az állami földeknél csúcsra járatott˝, és ami abban nyilvánult meg, hogy ˝egy szűk elit hogyan szerzi meg hazánk megmaradt erőforrásait˝. A képviselő szerint most már ˝ez is kevés volt˝, és immár a magántulajdonban lévő földek felett is maguk kívánnak dönteni.

A nemzeti párt felszólította továbbá a kormányt arra is, hogy végre biztosítsa a helyiek lehetőségét ehhez a joggyakorlathoz. A képviselő megjegyezte, hogy enélkül csak a Fidesz saját elitje fog erősödni, és úgy gondolják, ˝a szocialisták vidékromboló politikája után ez lesz a vidék koporsójába az utolsó szeg˝.

Kijelentette: a Jobbik saját, ellenzékben is elérhető eszközeivel küzdeni fog azért, hogy ezt a folyamatot megállítsa, és várnak minden olyan állampolgári bejelentést, amelynél fennáll a gyanú, hogy ˝a Fidesz keze benne van a földszerzés engedélyezésében vagy épp megakadályozásában˝, netán külföldi ember szerez területet. A nemzeti párt képviselője ígéretet tett továbbá arra, hogy a minden bejelentést ki fognak vizsgálni, és visszaélések esetén a lehető ˝legszélesebb fronton támadást intéznek˝.
hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sztárparádé a győri filharmonikusoknál

Az igényes komolyzenétől a populáris operettegyvelegig a műfaji sokszínűség jellemzi továbbra is a műsortervet. Tovább olvasom