Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Jobb megegyezni, drága lehet rendőrt hívni

Győr-Moson-Sopron - Koccanás esetén – ha nincs személyi sérülés – ezentúl ajánlatos a balesetben érintett autósoknak megegyezni. Ugyanis az egységes jogszabály-értelmezési döntés alapján a rendőrség ezentúl feljelenti az okozót, s akár 100 ezer forint is lehet a bírság. S a biztosító sem fizet az eljárás végéig.

Koccanásnál, ha nincs személyi sérülés...

Gyakran felmerül a kérdés a közúton közlekedők körében, hogy mi a teendő egy baleset esetén, ha annak résztvevőivé válnak. A KRESZ egyértelműen szabályozza a teendőket. A megyei rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője, Kiss Zoltán alezredes elöljáróban arra hívta fel a figyelmet, ha a koccanásnál nem volt személyi sérülés, úgy ajánlatos a résztvevőknek megegyezniük.

– Ha személyi sérülés nélküli balesetnél bármelyik fél rendőri intézkedést kér, úgy az eljáró rendőr köteles szabálysértési feljelentést tenni. A Legfőbb Ügyészség egységes jogszabály-értelmezési döntése alapján helyszíni bírság alkalmazására nincs lehetőség. Egyes szabálysértések elkövetése esetén a bírság elérheti a százezer forintot, s járművezetéstől is eltiltható a balesetet okozó – hívta fel a figyelmet Kiss Zoltán alezredes, osztályvezető.

Ha személyi sérülés nélküli balesetnél bármelyik fél rendőri intézkedést kér, úgy az eljáró rendőr köteles szabálysértési feljelentést tenni. Fotó: Szük Ödön


Hosszú ideig is eltarthat az eljárás

Az alezredes a megegyezést amiatt is jobbnak tartja, mint a „rendőrért kiáltást", mert míg megegyezésnél azonnal lehet menni a biztosítóhoz a kárrendezés miatt, feljelentés esetén azzal meg kell várni a szabálysértési eljárás végét.

– Az pedig hosszú ideig is eltarthat. Természetesen akkor is lehet kérni a rendőri intézkedést, ha nem történt személyi sérülés, azonban bármelyik félnél felmerült ittasság gyanúja, vezetői engedély vagy műszaki vizsga hiánya – magyarázta Kiss Zoltán.

Amikor kötelező a rendőri intézkedés

Az osztályvezető hangsúlyozta: személyi sérüléses közúti balesetnél a legalapvetőbb, hogy az érintett jármű vezetője köteles azonnal megállni, a megsérül, vagy veszélybe került embereknek segítséget nyújtani.


Rendőri intézkedés lefolytatása kötelező, ha a baleset halált vagy személyi sérülést okozott. Ez esetben lehetőség szerint gondoskodni kell a nyomok megőrzéséről, s a helyszínt csak az intézkedő rendőr engedélyével szabad elhagyni. A balesetben érintett járművek vezetőinek a rendőri intézkedést meg kell várniuk.

Olvasóink írták

 • 4. andy 2007. november 15. 13:02
  „Pár éve elémhajtott keresztbe egy hölgyemény,ki helyszínen elismerte hibáját.Másnap találkoztunk a biztosítójánál s kiderült,hogy az évben már HAT alkalommal volt szerencséjük ügyfelükhöz,másfelől már a káreseményt rögzítő szakember is azonnal szólt szőkeségnek,hogy hát megint hibázott...Miután "kedvesen" többször módosította véleményét hölgyike,erre már a biztosítója is kapva kapott....s mivel nem tudták megállapítani a sorozatos módosítás hatására a felelőséget,senkinek nem fizettek...!Ilyen egyszerű!?Én akkor csak vesztettem azzal,hogy nem hívtam rendőrt!Teljesen hiába való volt,hogy felelőtlenségét helyszínen elismerte a károkozó!”
 • 3. Cseter János 2007. november 15. 11:22
  „A jognak mindig is voltak és lesznek ´Hiénái" Nem véletlenűl van kötelezően több biztosító! Köztudott, hogy mekkora összegeket vágnak zsebre a biztosítási díjak befizetéseiből!Ebből ered, hogy itt nincs mellbeszélés, mint a károk fizetésénél! Nem véletlen az sem, hogy a kötelezö biztosítás nem a saját, és értékszerint köthető! Hanem a másik fél számára legalizálódik!Persze, ha a biztosító nem bújik ki a felelősség, a kártérítés alól! A Jog Hiénái minden esetben próbálják az illetékeseket az orruknál fogva vezeti,sőt sokszor sikerrek is!Főleg ha hasoszőrü, kaszt dönti el, hiogy kinek legyen igaza a tények ellenére! Magyarországon ez jól bevált rendszer!Nem véletlenűl akarják ezt bevezetni ott, ahol számoltlanúl zsebelik be a pénzt a dolgozóktól! Ne hagyd magad!”
 • 2. Josh30 2007. november 14. 20:59
  „Érdekes és jogos felvetés. A Kisalföld most éppen kiemelten foglalkozik a fogyasztóvédelemmel, és ez szerintem kőkeményen fogyasztóvédelmi kérdés. Egy emailt megérne Rimányi Zitának (rimanyi.zita@kisalfold.hu), ő foglalkozik a fv kérdésekkel, biztosan másokat is érdekelnek a biztosítókat érintő fogyasztóvédelmi kérdések, hátha utánajár...”
 • 1. Németh György 2007. november 14. 18:13
  „Üdvözlöm önöket! Nekem annyi lenne a hozzászolásom, hogy pont egy hete totál kárra törtem a 2.5 millios automat más hibálya végett.Személyi sérülés nem történt ill a másik autos elismerte hogy ő hibázott amit a baleseti bejelentöben felistüntetünk.Egy hetére megis jelentek a Generali biztositotol, és közölték hogy sok jora ne számitsak mert a 2 auto nem érintkezett, és nemis tudom bebizonyitani hogy valoban a frontális ütközés elkerülése véget rántottam félre a kormányt.Kérdem hogy akkor miaz a KÖTELEZÖ? 2-en álitjuk hogy igy történt a vétkes auto vezetöje is elismeri a mai napig.Fényképet készitettek az autoro és a helyszinröl lde a biztositó társaságnak sajnos ezis kevés. Egy biztos hogy magyarországon semmi sem biztos.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szentkuti a több-biztosítós egészségügy mellett

Győr-Moson-Sopron - A szabad demokraták a kormányban a liberális politikát képviselik, szavazóink… Tovább olvasom