Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Jobb lesz a közekedés a bakonyi falvak között

Bakonyalja - Csaknem kétszázmillió forintból újították fel a bakonygyirót–bakonyszentlászlói bekötőutat európai uniós és állami támogatásból. A fejlesztést tegnap adták át.
Ezek a főbb adatai annak a megújult, helyenként teljesen újjáépített útszakasznak, amely hivatalosan a 83.107-es és a 83.118-as számot viseli, és Románd határától Bakonygyiróton át, Bakonyszentlászlóig fut. Házi Katalin, a Magyar Közút Kht. kommunikációs igazgatója a tegnap délelőtti avatási ünnepségen úgy fogalmazott: a beruházás kis lépés a Magyar Közút Kht.-nek, amely harmincezer kilométernyi utat kezel, de nagy lépés önöknek. Hozzátette: az autópályák után egyre nagyobb figyelem fordul a mellékutak felé.

A projekt 185 millió 702 ezer forintba került. Ennek 90 százalékát a Nyugat-dunántúli Regionális Operatív Programon keresztül az Európai Unió (139,2 millió forintot) és az állami költségvetés (27,9 milliót) biztosította, a maradék 18,6 milliót pedig az Útpénztár állta. A munkálatokat közbeszerzési eljáráson 12 ajánlattevő közül a Vegyépszer zrt. nyerte el, amely idén májusban kezdett dolgozni és három és fél hónap alatt végzett.

A kivitelezés során megtörtént az elöregedett, repedezett útpálya rekonstrukciója. Ahol szükség volt rá, a teljes szerkezetet kicserélték. A padka mellett összefüggő földárkot készítettek (ennek utolsó simításai az elmúlt hetek nagy esőzései után még hátravannak). Fákat, facsoportokat kellett kivágni, amelyeket pótolnak.

Érdekesség, hogy az új és a meglévő burkolat közé üvegszálas teherelosztó rács került. A fejlesztés részeként a buszmegállóknál szegéllyel védett betonöblöt és szigetet is kiépítettek.

Sebestyén Vince bakonyszentlászlói polgármester a tegnapi avatóünnepségen felelevenítette: az út első aszfaltozása 1963-ban készült. Öt évvel ezelőtt hét községgel együtt pályázni szerettek volna egy hosszabb szakaszra, de két perccel lekésték a beadási határidőt. Szerencsére 2005-ben sikerrel jártak. A község vezetője reményét fejezte ki, hogy a ma is élénk turistaforgalom – hétvégente több ezren vágnak neki a Bakonynak a községen keresztül – tovább növekszik a jobb minőségű út hatására.


Rétalap és Mezőörs maradt le

A Regionális Fejlesztési Operatív Program döntés-előkészítő bizottsága 2005. július elején döntött úgy, hogy a bakonyszentlászló–bakonygyiróti út felújítását támogatja (Kisalföld, 2005. július 12.). A „versenyben" a rétalap–mezőörsi út szélesítése is szerepelt, de a szakértők az előbbi rekonstrukcióját fontosabbnak tartották.
A szalagot Házi Katalin, Wimmer József, a Magyar Közút Kht. osztályvezetője és Sebestyén Vince vágta át.Hancz Gábor

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közös volt sorsukban, zenészek lesznek

Győr - Amilyen zenei műfaj létezik, a népdaltól az operáig, ha nem is otthon vannak bennük,… Tovább olvasom