Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Jobb, de nem észrevétlen a szemétbűz

Tavaly nyáron többször cikkeztünk a sashegyi szeméttelep közelében érezhető bűzről, s a lakók csapatokban vonuló patkányokra is panaszkodtak. Akkor a Győr-Szol javulást, technológiai fejlesztést ígért – egy év után visszatértünk, kíváncsiak voltunk, változott-e a helyzet.
„Sokat javult a helyzet. Szeles napokon előfordul, hogy büdös van, de érzékelhető a változás" – mondta egy Fehérvári úti lakó. Hozzátette: „Patkány is kevesebb van, de még mindig szép számmal akad. Jó lenne ezt a problémát is orvosolni."

Petes Sándorné másként vélekedett megkérdezésünkre: „Én nem lakom itt, kiadom a házamat, pontosabban csak adtam. Fél évvel ezelőtt azért költöztek ki az albérlők, mert nem bírták elviselni a bűzt." A hölgy házának új lakói nincsenek, pedig – az utcabeliek tapasztalata alapján – a szemétszag jóval ritkábban keseríti meg mindennapjaikat.

Bár a sashegyi szeméttelep bűze nem tűnt el teljesen, Orbán Ferenc és Ikker Róbert szerint sokat javult a helyzet. Fotó: Mészáros Mátyás
Bár a sashegyi szeméttelep bűze nem tűnt el teljesen, Orbán Ferenc és Ikker Róbert szerint sokat javult a helyzet. Fotó: Mészáros Mátyás

Tavalyi cikkünk nyilatkozója, Orbán Ferenc jelentős javulásról számolt be: – Csütörtök este épp borzalmas büdös volt a teraszon, de az egy évvel ezelőtti állapothoz képest most áldásos a helyzet. Nem tudom, hogy minek köszönhető a változás. Úgy tudom, hogy nagyobb összegű bírságot szabtak ki az üzemeltetőre, lehet, hogy ez kellett a javuláshoz. A lényeg, hogy már a napok többségében ki lehet ülni a szabadba, lehet nyitott ablak mellett aludni. A tökéletes persze az lenne, ha soha nem lehetne szemétszagot érezni, reméljük, erre sem kell sokáig várnunk. Addig marad támpontként a terasszal szemben álló fa, amelynek ágaiból látom, hogy merről fúj a szél – ebből tudom, hogy nyitva hagyhatom-e éjszakára az ablakot.

Orbán Ferenccel egyetértett Ikker Róbert is. „Részt vettem a szeméttelep nyílt napján, ahol bemutatták, hogyan kezelik a szemetet, mit tesznek a szag közömbösítéséért. Meglátásom szerint világszínvonalú a lerakó, ezt már tapasztaljuk is. Tegnap este épp megcsapta az orromat a bűz, de az ilyen alkalmak már jóval ritkábbak és nem olyan rettenetesen elviselhetetlenek, mint tavaly nyáron. Bízom benne, hogy jövőre ilyenkor azt mesélhetjük, hogy sosincs büdös" – nyilatkozta.

A Győr-Szol Zrt.-nél is tapasztalják a változást: ügyfélszolgálataikra az utóbbi időben nem érkezett a Sashegyen működő hulladékkezelő központ szaghatásával kapcsolatban lakossági észrevétel. A társaságnál arról érdeklődtünk, hogy megvalósult-e a tavaly ígért technológiai fejlesztés, hogy minek köszönhető a helyzet javulása. Nagy Csaba kommunikációs menedzser közölte: a szaghatás csökkentésének lehetőségét vizsgálták, s megvalósították a finanszírozható megoldásokat. „Társaságunk szigorúan betartja a környezetvédelmi hatóság előírásait, ezzel együtt a Győr-Szol Zrt. a saját lehetőségein belül továbbra is mindent megtesz a szaghatás minimalizálásáért. Az előbbiekkel együtt például a technológiai fegyelem, a telepre érvényes általános rendtartás és a hulladékkezelési tevékenységre irányuló fokozott figyelem mind a szaghatás csökkentését szolgálja" – olvasható a tájékoztatóban.

Olvasóink írták

 • 5. THugi 2012. augusztus 20. 08:30
  „A szeméttelepnél jóval büdösebb és károsabb anyagot bocsát ki a közelében lévő "alumíniumkohó"; erre miért nem figyelnek fel????? Minden nap érezhető fojtó bűze, haladj csak el mellette biciklivel (mint én nap mint nap), sokszor öklendezhetnékem van.
  Egy sashegyi kertbarát, ki azt gondolta, mikor kertjét megvette, "paradicsomban van". Sajnos lett a bűz és egészségünket károsító anyagok.”
 • 4. anuvuk 2012. augusztus 10. 17:14
  „Nem vagyok abszolút rossz indulatú, de míg a szemétdombon egy kakas kukorékol, mindig is lesz "szag"!!!”
 • 3. kertbarat 2012. augusztus 09. 21:42
  „Én nem vettem észre a változást, mert a régi banai úti kertek irányában olykor gyomorforgató szagok terjengenek.
  Olyan mintha a hét bizonyos napjain adott időszakban valaminek utat engednének.
  A szag összetevőjét analizálva szerintem szerves és szervetlen dolgok is keverednek...
  Már legalább egy éve érezni ezt a bűzt, és nem gondolom, hogy az EU-s előírások normáiba ez belefér.

  Szerintem egy hétvégi szieszta élményét totálisan össze zúzza a gyomorforgató szagkeverék.

  Remélem, hogy tényleg lesz valami sarkalatos megoldás a bűz-ügyben.

  Tisztelettel:
  kertbarat”
 • 2. anuvuk 2012. augusztus 09. 16:58
  „A szeméttelepen nem jártam, - de, szerintem míg a kukásautós módszer működik, - nem lehet változás!!!!
  Hogy mire alapozom e feltevést, - míg a hulladékgyűjtés korszerű módszere meg nem valósul, addig a töménytelen hulladék nem korszerű lefedése, mindig is bűzt fog generálni!!
  Az összevont, korszerű, "medve barát" konténeres hulladék szigeteké a jövő!!! Kevesebb szerves anyag, - könnyebb kezelés,- kevesebb bűz!!”
 • 1. ahaha 2012. augusztus 09. 11:38
  „Igéret terén nincs baj, de a becsület, és a becsület szó, annak hitele, az már erősen megkérdőjelezhető, mint láthatjuk ismét... kétséget kizáróan!!!!

  Oda kellene ültetni őket a tárgyalásra...mindet, és el nem engedni addig, mig a nagy szavak helyett tettek következnek! RÉGI TÉMA EZ, Orbán Ferenc is sokszor kérte már a közösség nevében azonnali intézkedését a kedves Győr szolgggg-nak! MÉG MINDIG SEHOL SEM TART, mert a T. Szolgálltató ISMÉT SEMMIT SEM TETT!
  M I É R T ???????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Önkéntesek lehetnek külföldön a fiatalok

A Fiatalok Lendületben Program az Európai Unió mobilitási projektjeként lehetőséget ad a 13 és 30 év… Tovább olvasom