Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Jóakarat hídja: Tegyük szebbé 20 család karácsonyát!

Egy évvel ezelőtt hirdettük meg a Kisalföld alapítványának karitatív akcióját: „Tegyük szebbé húsz család karácsonyát!" – szólt a főcím. Most új összefogás kezdődhet.
Az olvasótól olvasóig ívelő Jóakarat hídján a célul tűzött húsz helyett végül negyvenhárom családhoz érkezett segítség az elmúlt egy évben. Önöknek, az újságba fűzött sárga csekkeken befizetett vagy az alapítványi számlára átutalt olvasói és céges adományoknak köszönhetően hétmillió forintnyi adományt tudtak eljuttatni alapos előkészítő munkával szerkesztőségünk munkatársai a rászoruló családoknak. Döntő részben készpénzt vittünk magunkkal, de volt, ahol az áramot vagy a gázt köttettük vissza, hallókészüléket vagy kedvezményes tűzifát vásároltunk, összeállítottunk számítógépet. Nem ígértünk csodát, azt, hogy egy csapásra megoldódik minden. Azt vállaltuk, hogy a jóakarat forintjai valóban olyan helyre kerülnek, ahol nagy szükség van rájuk.

Az elmúlt évben a rászoruló családoknak egy-egy olvasónk adta át az adományozó közösség nevében a támogatást, alkalmanként jellemzően 150-150 ezer forintot.
Az elmúlt évben a rászoruló családoknak egy-egy olvasónk adta át az adományozó közösség nevében a támogatást, alkalmanként jellemzően 150-150 ezer forintot.


Most, amikor meghirdetjük a jóakarat újabb akcióját, egy-egy bővített mondatban beszámolunk önöknek arról, hogy az elmúlt egy évben mi történt a negyvenhárom támogatott családdal. Azzal szembesülhet mindenki, aki végigolvassa ezeket a beszédes, őszinte mondatokat, hogy a szegénységet nem lehet egyik pillanatról a másikra felszámolni, hogy sajnos az egészséget sem kaphatjuk mindig vissza és a munkanélküliség vagy az adósság csapdájából sem egyszerű kijutni. De azt is kiolvashatjuk ezekből a mondatokból, hogy milyen erőt tud adni a legnehezebb időkben az összefogás, az odafigyelés annak, aki segítő kezekre szorul.

A Kisalföld alapítványa, a Lapcom Média Alapítvány a nyilvánosság előtt juttatta célba a jóakarat minden egyes forintját. Kiadónk, ahogy tavaly, úgy idén is a karitatív munkán és a munkatársak befizetésén túl háromszázezer forinttal támogatja az alapítványt: a sárga csekkek elkészíttetésével és az eljuttatás költségeinek kifizetésével. Az új csekkeket csütörtökön befűzzük lapunkba. Arra kérjük önöket, idén is támogassák lehetőségeikhez mérten a Kisalföld alapítványát, hogy a Jóakarat hídján minél több rászoruló családhoz juthasson el a segítség, hogy idén is szebbé tehessük legalább húsz család karácsonyát. Előre is nagyon köszönjük felajánlásaikat. A segítségre szorulóktól pedig azt kérjük, jelezzék kéréseiket elérhetőségeink valamelyikén.

A Jóakarat hídja negyvenhárom családhoz ért el szűk egy év alatt. Összegzésünkben azt vesszük sorra, miben segített nekik olvasóink támogatása, s hogyan élik most mindennapjaikat.

Rendeződött a család sorsa
Életük legnehezebb napján nyújtott támogatást a Lapcom Média Alapítvány a bakonyszentlászlói Triebl család tagjainak azon a januári pénteken, amikor az apa, Zoltán meghalt, miután rádőlt az általa kivágott fa a ravazdi erdőben. Öt fiút és három lányt hagyott hátra, valamint várandós feleségét; a kilencedik csöppség, Flóra Anita márciusban már félárván született. A család helyzete ennek, valamint a további olvasói és vállalkozói segítségnek köszönhetően jelenleg rendezett, sőt, a ház teljesen az édesanya és a gyermekek tulajdonába kerülhetett, illetve az épület szükséges felújítására is sikerült költeni.

Továbbra is egy nyugdíjból
A 150 ezer forintos támogatásnak köszönhetően hosszú idő után tavaly nyugodt karácsonya lehetett a 67 éves Balikó Lászlónak és feleségének, akik a győr-likócsi hajléktalanszállóról kerültek Győrsövényházra albérletbe. Korábban majdnem két évtizeden keresztül az Enese melletti Péterházapusztán laktak. A házaspár jelenleg is szorító anyagi körülmények között él, hiszen nyugdíja csak a férfinak van.

Nagy segítség volt
A győrsági Bandler házaspár történetét tavaly novemberben ismerhették meg olvasóink: Bandler Endre és felesége is rokkantnyugdíjas, s – bár az asszony erején felül napi hat órát takarít – nem tudták a közüzemi díjakat is fizetni. „A pénzből kifizettük közüzemi hátralékunkat, most nem fenyeget az a veszély, hogy kikapcsolják a villanyt. Tűzifát is abból vásároltunk, annak köszönhettük, hogy nem kellett fáznunk a télen. Nagy segítség volt, köszönjük" – mondta egy év után Bandler Endréné.

A vizet beköttették
A pázmándfalui Lencse családnak segítőjük, Futó Györgyné kért fürdőszobát alapítványunktól. A háromgyermekes család egy nyolcvanéves, fürdőszoba nélküli házban élt, esténként a tűzhelyen melegítettek vizet a kádba. Ma már jóval egyszerűbb az esti tisztálkodás: „Nem sikerült teljesen befejezni a fürdőszobát, de a vizet beköttettük és vettünk egy zuhanytálcát. A ház villanykábelei is életveszélyesek voltak, azokat is megjavíttattuk, sokkal kényelmesebbé vált az életünk, köszönjük" – nyilatkozta az édesanya.

Gyógykenőcsökkel kezelik
A fertőszéplaki Horváth Viktória húsz hónapos korában súlyos égési sérüléseket szenvedett. Az időközben tinédzserré serdült Viktória plasztikai műtétjére kapott százötvenezer forintos adományt a Lapcom Média Alapítványtól, amit diáktársai egyhavi osztálypénzzel is megtoldottak. Mint megtudtuk, a szakemberek tanácsára plasztikai műtétre végül is nem került sor. Helyette viszont gyógykenőcsöket vásároltak, azokkal kezelik az érintett testrészeket. Ettől ha a hegek nem is tűnnek el, de a bőr állapotában sokat segít.

A napi betevő miatt aggódnak
Az abdai Treplán Mihályné daganatos betegségben szenved, párjával a szántóföldek közt laknak a falu határában, olyan házban, amiben nincs se villany, se vezetékes víz. Mindketten álláskeresők, így nagyon örültek, hogy tavaly karácsony előtti adományunkból a fűtést megoldották és a főznivaló beszerzése se volt gond átmenetileg. Takarékosan osztották be a kapott adományokat, még maradt egy kis tüzelő és liszt, de sajnos a napi betevő miatt megint aggódnak és az asszony állapota romlott, egyre gyengébb, a gyógyszerei megvásárlása is gond.

Nem romlott a helyzetük
A koroncói Takács István rokkantnyugdíjas és fekvő beteg édesanyját gondozza. Tavalyi segítségünk révén könnyebben átvészelték a téli nagy hidegeket, lett tüzelőjük. Ezúttal ezzel nincs gondjuk. Anyagi helyzetük nem változott, de nem is romlott, viszont sajnos az idős asszony még inkább ágyhoz van kötve, rosszabb lett az állapota, már a nevét se tudja maga aláírni.

Legyőzte a betegsége
A szintén koroncói Csonka Lászlónénak a nap nagy részében ugyancsak feküdnie kellett; rosszindulatú daganatai miatt műtötték és más szervi betegségei is voltak. Tüzelő beszerzéséhez kért és kapott is tavaly karácsony előtt segítséget, de sajnos azóta elhunyt.

Újabb műtétre várva
A Téten élő Tóth Hajnalka egyedül neveli kisgyermekeit, Amandát és Martint, és a kisfiú tartósan beteg. Év eleji pénzadományunk révén tüzelőt tudott venni, elmaradt csekkeket fizetett be. Azóta könnyebben lélegzik fia, mert megműtötték, de egy újabb operáció is vár rá, hogy a lábát jobban használhassa. Az jó hír, hogy ha lassabban is kortársainál, de fejlődik, viszont az aggodalmakkal teli helyzet az édesanyát is nagyon megviseli.

A lakásbővítés terv maradt
A januárban megözvegyült nagyszentjánosi Szabó Imréné hat gyermeke maradt félárván. Pénzadományunk jól jött neki a sok kiadás miatt, biztatást is jelentett. Kis lakásuk bővítése még azóta is csak terv, viszont az édesapjukat elvesztő testvérek lelkileg már jobban vannak. Az édesanya párt talált és megint gyermeket vár, tavaszra újabb kis jövevénnyel gyarapodik a család.

Továbbra is egyedül
A kisfaludi Pongrácz Adél és családja a karácsonyi ünnepek előtt kapta meg a Kisalföld Média Alapítvány adományát. A fiatal hölgy lapunknak most elmondta, bár azóta is egyedüli kereső a családban, a tavalyi adomány megszépítette családjának a karácsonyi ünnepeket. – Enélkül nehéz lett volna a gyermekek szemébe nézni a szentestén – mondta lapunknak a kétgyermekes anyuka.


Ha segítséget kér. A Kisalföld ebben az évben is meghirdeti a „Tegyük szebbé 20 család karácsonyát!" összefogást. Várjuk rászoruló, segítséget kérő olvasók jelentkezését. Kérjük, röviden írják le helyzetüket, mihez milyen segítséget kérnek, illetve ha környezetükben rászoruló emberek élnek, jelezzék felénk. A Lapcom Média Alapítvány (számlaszám: 12096705-01312657-00100008) kuratóriuma a kérelmeket elbírálja és lehetőségeihez mérten segít. Levélcímünk: Kisalföld-szerkesztőség, 9021 Győr, Újlak utca 4/A. A borítékra kérjük, írják rá: Alapítvány. Kérésüket e-mailben: alapitvany@kisalfold.hu is eljuttathatják hozzánk. Honlapunkon, az alapitvany.kisalfold.hu aloldalon folyamatosan minden fontos információt megtalálnak. Célunk, hogy az összefogás eredményeként a leginkább rászorulók karácsonyát közösen bearanyozhassuk.

Olvasóink írták

  • 2. vera2012 2012. november 15. 15:12
    „Igazad van.”
  • 1. egyapuka 2012. november 14. 17:26
    „Azt hiszem kevés a nulla a kettes után.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

1.228 karton adójegy nélküli cigaretta az M1-es autópályán

Kedden a pénzügyőrök az M1-es autópályán egy olasz forgalmi rendszámú személygépkocsit ellenőriztek,… Tovább olvasom