Kisalföld logö

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 32°C Még több cikk.

Jó termés jótékony célra - fotó, videó

Kiemelkedő minőségű az idei gyümölcsből készült pálinka, ha nem is túl sok termett – ezt ünnepelték tegnap a pálinkafőzők a december 6-a, a pálinka napja alkalmából hetedszer Győrben tartott ünnepségen, ahol jótékony elhatározásuk megszületett.
A Magyar Pálinka Lovagrend tagjai decemberben évek óta Győrben találkoznak a szakmájuk védőszentjéről, Szent Miklósról elnevezett görög katolikus templomban. Idén sem történt ez másképp: vasárnap vettek részt az istentiszteleten.

A győri pálinkanapi istentiszteleten a pálinkalovagrend tagjai hálát adtak az éves munkáért, a gyümölcsért és az elkészült italért. Fotó: Mészáros Mátyás
A győri pálinkanapi istentiszteleten a pálinkalovagrend tagjai hálát adtak az éves munkáért, a gyümölcsért és az elkészült italért. Fotó: Mészáros Mátyás


"Békességben könyörögjünk az Úrhoz... a föld terményeinek bőségéért!..." – hangzott fel az ének és Tóth András parókus idén az eredetvédett pannonhalmi törkölypálinkát áldotta meg. Beszélt arról, hogy Szent Miklós példát mutatott arra, hogyan kell áldozatosan dolgozni a célokért, előretekinteni, másokért tenni, segíteni a rászorulókon. Ennek jegyében a lovagrend bejelentette országos jótékony kezdeményezését. Internetes pálinkaárverést szervez és az összegyűlt adományokat jövőre a győri pálinkanapi ünnepségen adják át rászorulókkal foglalkozó szervezeteknek.
Barabás Attila, az egyesületi formában működő szervezet kincstárnoka, a Győri Likőrgyár Zrt. vezérigazgatója lapunknak elmondta, hogy idén a korai érésű gyümölcsök jobbára elfagytak, a többi viszont magas cukortartalommal rendelkezett, ami a pálinkakészítés szempontjából jó. Összességében nem túl bőséges a termés, de az idei év a pálinka minősége szempontjából kiemelkedő.

A fogyasztás, a forgalmazás növekedése már tavaly megtorpant, idén stagnált. Ez a szakember szerint összefügg a házi főzés lehetőségével és azzal is, hogy a gyümölcspárlat népszerűsítése a korábbi esztendőkben sikerrel járt, jelentős keresletemelkedést ért el, várható volt, hogy hasonló ütemben már nem fejleszthető. A pálinka rangjáért a lovagrend sokat tett, remélik, hogy sikerül is megőrizniük.

Az eseményen jelen volt többek között Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság korábbi, az Emberi Méltóság Tanácsának jelenlegi elnöke. Nagy Frigyes volt mezőgazdasági miniszter pedig átadott a lovagrendnek egy Szent Miklós-képet, amit az olaszországi Bariból hozott, ahol a szent csontjai vannak. Az exminiszter arról beszélt, hogy a pálinka alkotás, s jó híre használ az egész magyar agráriumnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ki téliesítse az autót?

Ha a cég tulajdonában van az autó, amit dolgozója a munkavégzéskor használ, akk Tovább olvasom