Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Jó eséllyel indul Győr a pályázatokon

Győr -
Tóth Gyula
Az országban elsőként a győri szennyvíztisztító és a hozzá kapcsolódó komposztáló épült meg az uniós ISPA-támogatásból. A környezeti operatív programra benyújtott győri nagytérségi hulladékgazdálkodási rendszer kiépítésére benyújtott pályázatnak is jók az esélyei a támogatás elnyerésére.
A korszerűsített és kibővített szennyvíztisztító telep két éve működik Győrben. Ennek köszönhetően 96 százalékban tisztított szennyvíz jut vissza a Mosoni-Dunába, a komposztálótelep megépítésével, üzembe helyezésével a kiszűrt iszapot hasznos anyaggá, termésjavító komposzttá alakítják. Hozzákeverik a kertekben, parkokban keletkezett hulladékot, majd azt érlelik.
A komposztálóüzemet – amely eddig 4500 köbméter komposztot termelt és értékesített – működés közben mutatta be a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója, Kovács Barnabás a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ), a környezetvédelmi tárca és a sajtó képviselőinek.
A tájékoztatón Ambrovics Andrea, a NFÜ Környezeti Programok Irányító Hatóság főigazgatója köszönetet mondott azért a kitartásért és szakszerű menedzselésért, amellyel a város a projektet kezelte.
– Az országban elsőként a győri szennyvíztisztító és a hozzá kapcsolódó komposztáló épült meg az uniós ISPA-támogatásból, úgy, hogy a teljes összeg kifizetése megtörtént. A győri nagytérségi hulladékgazdálkodási rendszer kiépítésére benyújtott  pályázatnak is jók az esélyei a környezeti operatív programban – mondta többek között Ambrovics Andrea, akivel együtt a környezetvédelmi tárca fejlesztési igazgatóság igazgatója, Kiss Pál is megtekintette a komposztálótelepet.
A projektről Németh Zoltán alpolgármester elmondta, a  szennyvíztisztító biológiai fázisának kiépítésére 7 millió 250 ezer  eurót – a beruházási összeg felét – nyert Győr az ISPA-program keretében. Ehhez az állam 40 százalékkal, a 10 százalékos önrésszel a város önkormányzata járult hozzá.
 Kovács Barnabás (jobbra) működés közben mutatta be a komposztálót Kiss Pálnak és Ambrovics Andreának.
Fotó: Tóth Gyula

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ökológiai lábnyomok a határszélen

Győr–Bakony - Nemrégiben Sólyom Lászlóval találkoztak a Reflex munkatársai. A környezetvédők… Tovább olvasom