Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

Jó eséllyel indul Győr a közel 800 milliós támogatásért

Győr - Hat intézménnyel – öt iskolával és egy óvodával – pályázik Győr a kormány „zászlóshajóprogramjához" kapcsolódó pályázatán elnyerhető felújítási pénzekre. A tét nem kicsi: iskolánként több mint százmillió forint.
A „XXI. század iskolájának" megteremtése a célja a kormány „zászlóshajóprogramjának": a minőségi oktatáshoz szükséges modern környezet, a versenyképes infrastruktúra és az esélyegyenlőség szerepel a célkitűzések között. Uniós pénzek bevonásával 2010-ig összesen 120 milliárd forinttal támogatják az iskolák, óvodák és kollégiumok felújítását, eszközbeszerzését és informatikai fejlesztéseit. A pályázatokat már a nyugat-magyarországi régióban is kiírták, s hamarosan az ország többi részén is megjelennek a részletes kiírások.

– Ezek tervezésében, előkészítésében győriek is részt vettek, így nagyjából tudható, hogy a jövő évi keretből körülbelül öt intézmény teljes rekonstrukciójára juthat pénz Győrben. Elsősorban a növekvő vagy stagnáló gyereklétszámú intézmények pályázatára számítanak, s előnyben vannak a hátrányos helyzetű gyerekek, a leszakadó rétegek számára fontos iskolák, hiszen az egyik fő cél az esélyegyenlőség biztosítása – mondta Ottófi Rudolf, a város oktatásért felelős alpolgármestere. A minimum tíz százalék önrészt megkövetelő pályázat egyébként egyértelműen arra szorítja rá az önkormányzatokat, hogy jelöljék ki a stratégiailag komoly szerepet betöltő súlyponti intézményeket – ez egybevág a nemrég elkészült oktatási átvilágítás tanulságaival, amely intézményi integrációt javasol, városrészenként egy többcélú intézmény létrehozásával. Mivel a pályázat kiírásáról már egy éve tudni lehet, a város mára nemcsak az igényeket mérte fel, hanem elkészíttette az építészeti terveket is.

A győri önkormányzat öt iskola és egy óvoda felújítására és fejlesztésére pályázik. Köztük az egyik legsürgetőbb a ménfőcsanaki óvoda bővítése lenne, amely nemcsak meglehetősen lerobbant állapotban van, de ki is nőtte a jelenlegi, Horgas utcai épületet. Az egyetlen megoldás egy új szárny építése lenne – a tervek itt is már hónapokkal ezelőtt elkészültek egy 100 négyzetméteres épületszárny építésére –, a megvalósításhoz szükséges több mint 100 millió forint azonban hiányzik. Az önkormányzat a pályázattól reméli a szükséges forrás előteremtését.

A város által kijelölt iskolák között van a gyárvárosi és a Balassi-iskola is; a tervezett oktatási integrációban mindkettő a Lukács-középiskola tagintézményeként működne a jövőben. Mindkét intézményben teljes külső-belső felújításra van szükség – a gyárvárosi iskola esetében a műemlék jellegű helyi építészeti emlékként nyilvántartott épület értékeinek megőrzése is fontos szempont –, a két rekonstrukcióra összesen 320 milliót kér a város. Hasonló a helyzet a tulipános iskolában is, melynek műemléki szintű szecessziós épülete szintén felújításra szorul, ez várhatóan 180 milliós költséggel valósulhat meg. A benyújtásra kijelölt felújítási tervek között van még a Kazinczy-gimnázium, amely teljes gépészeti rekonstrukcióra vár, valamint a tánc- és képzőművészeti iskola, ahol balett- és műtermek kialakítására van szükség.


Pomaranski Luca

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Prostisor az iskolánál

Győr - Megdöbbentő, hogy a városházától a Révai-gimi parkjáig esténként újra megjelentek az… Tovább olvasom