Kisalföld logö

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 13°C | 22°C Még több cikk.

Jezsuita gimnáziumtól az egyetemi jogi karig

Győr - Hiánypótló, reprezentatív könyv született a győri jogászképzés évszázadairól. Biczó Zalán műve részletes történeti munka és alapos lexikon egy kötetben.
A jelenkori jogászképzés nem minden előzmény nélkül kezdődött el Győrött 1995 szeptemberében, ezt igazolja Biczó Zalán nemrégiben megjelent könyve.
A Széchenyi-egyetem állam- és jogtudományi karának könyvtárvezetője hosszas kutatás eredményeként adta közre – az egyetem kiadásában – a győri jogászképzés több évszázados történetét.

– A büszkén vállalható tradíció a jezsuiták ezerhétszázas évek elején Győrött fenntartott gimnáziumához nyúlik vissza, majd előzménynek tekinthetjük a Mária Terézia által alapított királyi akadémiát is, amely megszűnt a szabadságharc bukása után néhány évvel – nyilatkozta lapunknak a szerző, aki a mostani intézmény elődjének említette még a Simor János katolikus püspök közbenjárásával a kiegyezés évében újraindított győri jogakadémiát is, amely 1892-ben szűnt meg.

Érdekes véletlen, hogy éppen száz évvel később vette fel a kapcsolatot Szekeres Tamás, a főiskola akkori főigazgatója Bihari Mihály egyetemi tanárral, hogy ismét indítsák el Győrött a jogi kart. Ez három év múlva meg is történt. Az egyik alapító igazgatóhelyettes, Szalay Gyula egyetemi docens lett a kar első dékánja.

Biczó Zalán a győri jogászképzés évszázadait kétszázötven oldalas könyvben dolgozta fel. Fotó: Bertleff András
Biczó Zalán a győri jogászképzés évszázadait kétszázötven oldalas könyvben dolgozta fel. Fotó: Bertleff András

– A kötet kétharmadában a megyei és a városi levéltárban átnézett dokumentumokból, iratokból (például tantervek, bizonyítványok, levelek), korabeli újságokból összegyűjtött és feldolgozott adatokat adtam közre. Külön részbe foglaltam a neves tanárok és hallgatók életrajzait. A győri személyiségek közül Zechmeister Károly, Wennes Jenő és Farkas Mátyás polgármester, Angyal Armand rendőrfőkapitány, a jeles magyarok közül pedig – sok más mellett – Deák Ferenc, a „haza bölcse", Cholnoky Viktor és Mikszáth Kálmán írók is a győri jogakadémia hallgatói voltak. A könyv utolsó harmada a jelenkori eseményekről, az egyetem jogi karának meghatározó oktatóiról és a hallgatókról szól. Illusztrációként számos olyan régi metszetre, festményre és dokumentumra leltem, amelyeket most adunk közre először. A róluk készült reprodukciók Willingstorffer Lajos és András nevét dicsérik – említette Biczó Zalán, aki hiánypótló kötetének végén még egy 8 oldalas irodalomjegyzékkel is „megajándékozza" olvasóit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A gazdák éjjel is permeteztek

Pannonhalma - Még az öregek se emlékeznek ekkora jégverésre a Pannonhalmi borvidéken, mint ami most… Tovább olvasom