Kisalföld logö

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 16°C | 26°C Még több cikk.

Jelnyelvi tolmácsszolgálat négy megyében

A Máltai Szeretetszolgálat Győri Területi Központjában január elsejétől négy megyét ellátó ingyenes jelnyelvi tolmácsszolgálat működik.

Jagadics Rezsőnét (balra) Perjésiné Frenák Ilona jelnyelvi tolmács segíti a hivatali ügyintézésben.
Győr-Moson-Sopron megyén kívül, a Komárom-Esztergom, Vas és Veszprém megyében élő hallássérülteknek is segít a speciális tolmácsszolgálat. Szándékuk szerint a siketek és nagyothallók mindennapjait szeretnék biztonságosabbá tenni azzal, hogy ingyenes jelnyelvi „fordítót" biztosítanak hatósági, egészségügyi és szociális ügyeik intézésében – mondta el dr. Báthy Andrásné területi titkár.

A szolgálatot a rászorulók igénybe vehetik kulturális, sport- és szabadidős rendezvényeken, illetve kiemelkedő családi eseményeken is. A jeltolmácsok a négy megye területén bárhová térítésmentesen elutaznak. A szeretetszolgálat a megyei önkormányzatokkal és bíróságokkal, a térség közintézményeivel is egyeztetett az új kezdeményezésről. A szolgáltatás jogi alapja az esélyegyenlőségi törvény. E szerint 2003. január 1-jétől minden hallássérültnek hivatalos ügyintézéskor alanyi jogon jár a jelnyelvi tolmácsolás. A kezdeményezést a Fogyatékosok Esélye Közalapítvány támogatta.

– A siketeket a mindennapi életben a kommunikációs nehézségek miatt legtöbbször fogyatékosként kezelik, de mondhatom úgy is, lekezelik – vélekedett Perjésiné Frenák Ilona jelnyelvi tolmács, aki szerint a hallássérültek számára ez az új szolgálat olyan segítséget jelent, mint a tolókocsi a mozgássérülteknek. A tolmácsnő segítségével megkérdeztük Jagadics Rezsőnét, aki lelkes örömmel és köszönettel nyilatkozott a szeretetszolgálat által biztosított lehetőségről. Véleménye szerint: a jövőben sorstársaival együtt számos félreértést és megalázó helyzetet kerülhetnek el.

 Az érintettek a szolgáltatást a 96/355-231-es jelmondó készülékkel ellátott telefonszámon érhetik el, illetve szöveges üzeneteiket a 30/560-1747-es SMS-számra küldhetik. A kéréseket a szolgáltatás igénybevétele előtt 48 órával kell jelezni a szeretetszolgálat munkatársainak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tüntetés és sztrájk előtt?

Nem ért egyet a győri iskolabezárások és takarékossági intézkedések mikéntjével a Pedagógus… Tovább olvasom