Kisalföld logö

2018. 11. 21. szerda - Olivér 4°C | 7°C Még több cikk.

Jelnyelven a fogyatékosügyről Győrben

A Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kara "Képzés határok nélkül" projektjében bécsi szakemberekkel működik együtt.

E program keretében tegnap Győrben magyar és osztrák hallgatók is meghallgathatták Kósa Ádám Európai Parlamenti képviselő magyar jelnyelven megtartott előadását, Új távlatok az Európai Unió fogyatékosügyi politikájában címmel.

Kósa Ádám a fogyatékos gyermekek megfelelő minőségű oktatásának jelentőségét hangsúlyozta, amit az uniós stratégia is megfogalmaz.

A győri felsőfokú képzés pedig már meg is valósítja az oktatók felkészítésének fejlesztését.

Az EP-képviselő előadásának előzménye ugyanis, hogy az elmúlt évben az EdTWIN projekt keretében modellértékű együttműködés jött létre a NYME Apáczai Csere János Kar és a bécsi Kirchliche Pädagogische Hochschule között a gyógypedagógiai képzés területén.

A kooperáció fókuszában a közös tradíciókból eredő pedagógusképzés tanulmányozása áll, amely az utóbbi 90 évben eltérő fejlődésen ment át a két régióban.

Ezeket a különbségeket hidalhatja át egy, a két intézmény hallgatóit bevonó közös oktatási program, mely más egyetemek számára is példát adhat és hozzájárul új kutatási eredmények létrejöttéhez.

A közös iskolalátogatások pedig megalapozzák és kiszélesítik a hallgatók látókörét, és ismereteit.

A program keretében mindkét főiskola hallgatói hiteles bepillantást nyerhetnek a másik ország képzési rendszerébe, a gyógypedagógiai ellátás megvalósulási formái közti különbségek és hasonlóságok felismerése segíthet az akadályok lebontásában.

Az együttműködés közös termékei: a hallgatók részéről német-magyar nyelvű szótár a gyógypedagógia témakörében, a feldolgozott témakörökben szerzett ismeretek albumokba rendezett megjelenítése; az oktatók részéről egy-egy témakörről tudományos igényű összefoglalás készítése, melyek kétnyelvű szöveggyűjteményben kerülnek publikálásra győri kiadásban.

Január 17. és 22. között az Apáczai kar gyógypedagógiai tanszékének hallgatói és oktatói tanulmányúton vesznek részt, ismerkednek az ausztriai gyógypedagógiai ellátás rendszerével.

Január 31. és február 5. között bécsi gyógypedagógia szakos hallgatók és oktatók viszonozzák a látogatást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sűrűbben ellenőrzik Győrben a renitens családokat

Sűrűbb ellenőrzésekkel, a gáz-, áram- és vízlopók kiszűrésével, valamint a rendőrség hatékony fellépésével igyekszik rendet tenni Győr a gócpontokban. Tovább olvasom