Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Jelkép lesz a víztorony

Miközben politikai csatározások témája (volt a választások időszakában, s az ma is), hogy mi, hol, hogyan épüljön a győri Rába-gyár helyén, úgy tűnik, a lakosságot ez a legkevésbé sem aggasztja...
A győri Belváros folytatása, ámde a kerület, Gyárváros szerves része az az összességében 60–65 hektárnyi (Belváros nagyságú) terület, amelyről a Rába-gyár „kiköltözik", az ipar átadja a területet más hasznosításnak. A választások idején a politikai pártok, egyéb szervezetek között éles csatározások dúltak (mára legfeljebb némiképp csitultak) arról, a gyár helyén mi, hogyan épüljön.

Lett volna miről beszélni a fórumon

Úgy tűnik, mindez legkevésbé a leginkább érintetteket, az itt lakókat érdekli. A téma miatt kibővített, érdekesnek ígérkező közgyűlést tartott volna a napokban az Együtt Gyárvárosért Egyesület. Úgy nyolcvan körüli tagja van magának az egyesületnek, s várták volna még az érdeklődőket.
A vendégekkel együtt alig tízen gyűltek össze – az egyesület vezetőjének könnyes keserűségére. Bánhatják, akik nem vették a fáradságot, hogy elmenjenek: első kézből kérdezhettek volna dr. Kun András alpolgármestertől és főleg az említett terület egy részén beruházó ECE Projectmanagement Budapest Kft. ügyvezető igazgatójától, dr. Moskovits Lászlótól.
Sok érdekes kérdés került szóba Gyárvárosról a szűk körűre sikeredett beszélgetésen (hagyományőrzés, ipari műemlék múzeum, szabadidőcentrum tervei) – ezekre lapunkban visszatérünk.

Bevásárlóközpont: konkrét tervek

Családi vállalkozás a német Otto-csoport, nálunk a köztudatban főleg árukatalógusairól, áruküldő szolgáltatásairól ismert.
Az Otto család Németország negyedik leggazdagabb famíliájának számít. Ezt azért érdemes megjegyezni, hogy ennek a csoportnak a tagja a Győrött beruházó ECE. Európában összesen 73 bevásárlóközpontja van, körülbelül 70 parkolóháza, 30 irodaháza és ugyanannyi ipari létesítménye.

Hazánkban az ECE építtette az Örs vezér téri Árkád Áruházat és a pécsi készülő új bevásárlóközpontot. A harmadik magyar „célpont" Győr. Nem csupán a kínálkozó lehetőség (a Rába-gyár telephelye) döntött a választásban. Győr nevét jól ismeri a német tulajdonos – elsősorban persze az Audi győri gyára révén.

Természetesen járt Győrben a „nagyfőnök", akit történetesen Alexander Ottónak hívnak, utána a cég második embere is, akinek annyira megtetszett a gyárvárosi víztorony látványa, hogy rögtön utasításba adta: az ECE szerezze meg a tulajdonos Pannon-Víz rt.-től a jogot, hogy a víztorony az új bevásárlóközpont jelképe lehessen.
Erről folyamatosak a tárgyalások: az ECE pénzt kínál, s a „szerzői jogon" kívül még azt szeretné, ha a tulajdonos olyan állapotba hozná a víztornyot, hogy ne kelljen szégyellni...

Alapos előkészületek

Tisztázni érdemes: az ECE a Rábával egy 15 hektáros területre kötött megállapodást, a gyári telephelyből „maradó" további 50–55 hektáron az izraeli Engel-csoport tervez luxusigényű lakótelepet.
Hol tart most a leendő bevásárlóközpont előkészítése? Folynak a tárgyalások például a múzeummal az esetleges feltárások sorsáról. Módosítania kell a városnak a területre vonatkozó szabályozási tervét, Moskovits László szerint ez várhatóan e nyáron kész lesz.
A pécsi Árkád Áruház a jövő év márciusában nyit, utána az ECE-nek ott lesz még pár hónapi tennivalója. De utána, vagyis várhatóan jövő nyáron, megkezdődhet a győri bevásárlóközpont építése, és 18–24 hónap alatt be is fog fejeződni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tiszta vizet a győri Dunába

A győriek aggódnak egészségükért, felelősen gondolkodnak környezetük óvásáról, de a… Tovább olvasom