Kisalföld logö

2017. 08. 20. vasárnap - István 18°C | 23°C Még több cikk.

Jelkép lehet Győr első víztornya

A győri Budai úti víztorony belátható időn belül nagy valószínűséggel ipari műemlék lesz.
Még üzemel a győri Budai úti (gyárvárosi) víztorony, ám belátható időn belül nagy valószínűséggel már „csak" ipari műemlék lesz – s esetleg egy német üzletlánc jelképe. A város első víztornya 1884 óta szolgál.

„Nem kérünk senkitől sem áldozatot, hiszen a befektetett tőke tisztességes hasznot hajt, és ki-ki saját jólétén javít. Rajta tehát! Jegyezzünk részvényeket, és ne engedjük, hogy esetleg az ezen vállalatból kínálkozó haszon külföldre vándoroljon, mikor oly annyira édes mindnyájunkra is ráfér." 1883. március 14-én íródtak e sorok Bierbauer Lipót bencés szerzetes, tudós győri tanár tollából, annak apropóján, hogy sok huzavona után (a kolerajárvány sürgetésére is) megalakult a városi vízvezeték építésére hivatott részvénytársaság. Az első részvényesek között találjuk egyebek között dr. Kovács Pál orvost és dr. Jedlik Ányos egyetemi tanárt.

„Vizestalyigások" helyett

Ha már az addigi „vizestalyigások" (más néven lajtosok) helyett vezetékhálózat épült, víztorony is kellett. Az első kapavágást ünnepélyesen tették 1883. augusztus 7-én a gázgyárral szembeni telken, a Budai út és a Fehérvári út sarkán. A 26 méter magas falazatú, vasból és fából készült, 3300 hektoliteres víztartályú művet – némi hibajavítás után – 1884. június 14-én minden formaság nélkül üzembe helyezték. A Kiskúton fúrt kutaktól idáig két kilométer hosszú vezetéken ért a víz. Az üzembe helyezéskor a városban összesen 11.603 méternyi hálózat volt, s erre 329 házat kapcsoltak (Győrnek ekkortájt 20 ezer lakója volt). A fejlődéssel aztán folyamatosan újabb kutak, vezetékek, tornyok, tározók kellettek...

„Kifogy" a termelésből

Még működik, de már nem sokáig.
A Budai úti torony ma már csak ipari vizet szolgáltat – ezt is egyre kevesebbet. Megszűntek vagy „elvándoroltak" a nagy felhasználók (tejgyár, olajgyár, textilgyár), mára jóformán csak a szeszgyár és a Rába maradt. A városba települő nagyüzemek másként oldják meg vízszükségletüket, az Audi például saját kutakat fúratott.

Az üzemeltető Pannon-Víz rt.-nek lassan azon kell gondolkodnia, érdemes-e működtetnie a tornyot. Amelyre egyébként ráférne egy alapos felújítás, különösen az egyedinek számító felső faburkolatra. A külső-belső helyreállítás legalább 20 millió forintba kerülne. A torony, mint említettük, ipari műemléknek számít, városképi szempontból is védett, nem lehet tehát enyészet a sorsa.

Reklám nem lehet rajta

Emlékezhetünk Bierbauer Lipót már idézett szavaira, amit „a kínálkozó haszon külföldre vándorlása" kapcsán jegyzett. Most úgy tűnik, az ellenkezője lehet igaz, legalábbis a víztoronyra. Amikor a német ECE társaság úgy döntött, következő Árkád Üzletközpontját a Rába volt telephelyén építi fel, szó szerint szemet vetett a Budai úti víztoronyra is, gondolván, a közvetlen szomszédság miatt jó jelképe lehetne az áruháznak a környezetből messze kiemelkedő épület. Folytak is erről tárgyalások az üzemeltetővel. A variációk között még a megvétel is szóba került, aztán inkább az, hogy a jelképhasználat (mint reklám) fejében a cég részt vállal a felújításból.

Tudni kell, hogy a víztornyokon – hiába a kínálkozó alkalom – városképi szempontból tilos óriás reklámfeliratokat, plakátokat elhelyezni. (A Budai úti tornyon kétszer történt eddig ilyesmi, megfelelő „méltatlankodás" is lett a vége.) Annak viszont nincs akadálya, hogy a jellegzetes épület képe, rajza szimbólumként reklámanyagokon megjelenjen.
A történet egyelőre itt tart, a végső döntés még várat magára, ahogy az Árkád Üzletközpont építésének kezdése is. Talán már nem sokáig.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jelentkező a jachtkikötőre

Jachtkikötőt építene egy cég a győri Iparcsatorna bejáratánál. A beruházás több tízmillió forintba kerülne. A vállalkozás vízitaxi-szolgáltatást, kishajóvezető-tanfolyamokat, valamint vízi túrákat is tervez.
Tovább olvasom