Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett -1°C | 6°C Még több cikk.

Jelentősen nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma

Győr-Moson-Sopron - Megyénkben az év eddig eltelt szakában – Sopron körzete kivételével – megduplázódott az influenzaszerű megbetegedések száma a december végi állapothoz képest. Járványról viszont még nem beszélhetünk.

 „Megyénkben az influenzafigyelő szolgálat októberi felállítása óta nem izoláltak influenzavírust. Azoknak, akik a térítésmentes influenza elleni oltási körbe tartoznak, az oltáskor sem kell fizetniük" – tájékoztatott dr. Széles Klára, az ÁNTSZ járványügyi osztályvezetője.

– Megyénkben a tavaly októbertől felállított influenzafigyelő szolgálat ötvenkilenc házi- és házi gyermekorvosból áll, akik Győr-Moson-Sopron lakosságának húsz százalékát látják el. Megyénkben 2007 októbere óta eddig még nem izoláltak influenzavírust – mondta érdeklődésünkre dr. Széles Klára, az ÁNTSZ Nyugat-dunántúli Regionális Intézetének járványügyi osztályvezetője. – Ugyanakkor megyénkben az év eddig eltelt szakában – Sopron körzete kivételével – megduplázódott az influenzaszerű megbetegedések száma a december végi állapothoz képest. Járványról viszont még nem beszélhetünk.

A meghűléses megbetegedések időszakában öltözködjünk rétegesen, kerüljük a tömeget, a zárt tereket.

Dr. Németh Erzsébet soproni háziorvosnál is egyre többen kérik az influenza elleni védőoltást.
Fotó: Magasi Dávid

Ne feledkezzünk el a rendszeres szellőztetésről, fogyasszunk sok-sok gyümölcsöt és vitamint, igyunk citromos vagy mézes teát – tanácsolják a szakemberek, akik hozzáteszik: ha biztosan el akarjuk kerülni az influenzát, ennek egy módja van, ha beoltatjuk magunkat ellene.
– Központi forrásból országos szinten 1,3 millió adag oltóanyag áll rendelkezésre a szociális és egészségügyi intézményekben a gondozottak, a krónikus szív- és érrendszeri, a légzőszervi, immunhiányos vagy daganatos betegek, illetve a hatvan éven felüliek számára. Az érintetteknek a háziorvoshoz kell fordulni, esetükben az oltás teljesen ingyenes, még vizitdíjat sem kell fizetniük – folytatta dr. Széles Klára, aki elmondta: Győr-Moson-Sopron megye 52 ezer adag ingyenes oltóanyagot kapott. A tegnapi összegzés szerint a készletek mintegy negyven százaléka még felhasználásra vár.

Akik nem tartoznak a térítésmentes kategóriába, ők a gyógyszertárakban juthatnak a receptre felírt, a tb által is támogatott influenza elleni oltóanyagokhoz. A vakcina felírását szabályos egészségügyi vizsgálat előzi meg, amely vizitdíjköteles. Az oltásért térítési díjat kell fizetnie a páciensnek, amely összeg nem lehet magasabb, mint amennyibe került az oltóanyag a patikában. Információink szerint az oltóanyag beadásakor külön vizitdíj már nem számolható fel.

Sopron egyik legnagyobb gyógyszertárában jelenleg négyféle influenza elleni oltóanyag kapható. Mint azt Kocsis Krisztina, a patika vezetője elmondta, a fizetendő összegek 971–2084 forint közöttiek. Pár évvel ezelőtt jóval nagyobb volt az érdeklődés, most viszont érezteti hatását a széles kedvezményezetti kör ingyenessége.

Hasonlóképpen látja a helyzetet Pólyáné Ősze Zsuzsanna, az egyik győri belvárosi patika vezetője.

– Bár a vakcinákat már októberben beszereztük, csak december végétől érződik nagyobb kereslet az oltóanyagok iránt. Az árak megegyeznek a sopronival.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új rendelet, régi táblák, tanácstalan fuvarozók

Győr-Moson-Sopron - Egy új rendelet alapján a 3 és fél tonnánál nehezebb gépjárművek után is kötelező az útdíjfizetés. Tovább olvasom