Kisalföld logö

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 13°C | 23°C Még több cikk.

Jelentősen nő a győri távhődíj

Egy átlagos panellakásban évi hétezer forintos pluszkiadást jelent a távhődíjak négy-tizenhat százalékos megemelése, amelyről csütörtökön döntött a győri közgyűlés. A rászoruló nyugdíjasok kedvezményt kapnak.
Az előzetes nyilatkozatok alapján nem volt meglepetés, hogy a győri közgyűlés jobb- és baloldala nem értett egyet a városi távhődíjak felemelésével. Horváth László, a Fidesz–MDF–MKDSZ frakció helyettes vezetője kifejtette: az előterjesztés hiányos, mert nem derül ki belőle, például hány százalékos a drágítás. Hozzátette, hogy a kormány azt ígérte, nem lesz energiaár-emelés. Szerinte a Győrhő Kft.-nek évi 70 millió forintos többletkiadást okoz, hogy folyamatos gázlekötésre kényszerül az ellátás bizonytalansága miatt.
Kun András alpolgármester (MSZP) szerint a kabinet csak azt ígérte, hogy 2002-ben nem lesz gázáremelés, s ezt teljesítette is. Balogh József polgármester egy márciusi kimutatás adatait idézve kijelentette, Győrben van az országban a második legolcsóbb távhődíj.

Kedvezmény rászorulóknak

A közgyűlés végül elfogadta a távhődíjak felemelését. Eszerint a fűtési alapdíj légköbméterenként évente 193 forintról 207-re, a meleg víz alapdíja 45 forintról 47 forintra változik. A fűtés hődíja gigajoule-onként 923 forintról 1071 forintra, a meleg vízé köbméterenként 185 forintról 214-re nő. (Az összegek a 12 százalékos áfát nem tartalmazzák.) Az új tarifák ugyan augusztus 1-jén lépnek életbe, de a lakosság a magasabb hődíjakat csak októbertől fizeti.
A képviselők Eredics Imre alpolgármester javaslatára elfogadták, hogy az alapdíjból 7 százalékos kedvezményt kapjanak a nyugdíjszerű ellátásból élő rászorulók. A jövedelemhatár egyedülállók esetében a nyugdíjminimum kétszerese, házaspárok esetében négyszerese. A jogosultságot évente igazolni kell. A nagycsaládosok kedvezményéről októberig készül javaslat.

Döntés a fürdőközpontról

A közgyűlés az előzetes vitákhoz képest simán elfogadta a fürdőközpont bérüzemeltetésbe adásáról szóló indítványt. Eszerint a jelenleg fejlesztés alatt álló létesítményt a győri székhelyű Rába Quelle Kft. működteti a következő 25 évben.

Kovacsics Imre, a Rába Quelle Kft. ügyvezetője a döntés után a következőket mondta: – Köszönjük a közgyűlés tagjainak és bizottságainak a bizalmat. Bízunk abban, hogy olyan létesítménynyel gazdagodik októberben Győr, amelyben a város minden lakója és vendége jól érzi magát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kikötőt tovább kell építeni

A gönyűi kikötőre eddig 4,5 millió eurót (mintegy egymilliárd forintot) költöttek, a további… Tovább olvasom