Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Jelentősen drágul a parkolás

Jelentősen, több mint ötven százalékkal drágul a parkolás a győri belváros magjában július 1-jétől, emellett újabb utcákat vonnak be a fizetőzónába – erről döntött csütörtökön a közgyűlés.

Győr belvárosi magjában óránként 280 forintért lehet parkolni júliustól.
Fél éven belül másodszor került parkolási díjak emeléséről szóló javaslat a győri közgyűlés elé. Eredics Imre (MSZP) tegnapi előterjesztésében hangsúlyozta, nem pénzügyi, hanem forgalomtechnikai okok motiválták az indítvány elkészítését. Az alpolgármester beszédében kifejtette: a belvárosban csúcsidőszakban százszázalékos a parkolók telítettsége, szinte lehetetlen vállalkozás szabad helyet találni, s emiatt sok autós szabálytalan helyen várakozik. Szerinte ezért a legszűkebb történelmi városmagban a mostani óránként 180 forintosnál jóval magasabb díjat kell alkalmazni. Így – vélekedett – el lehetne érni, hogy az autósok a lehető legkevesebb időt parkoljanak egy helyen, ami hozzájárulna a forgalmi terhelés csökkenéséhez.

Eredics Imre alpolgármester kifejtette azt is: szükség van arra, hogy a fizetőparkolást a belváros egész területére kiterjesszék. „Cserébe" a városrész peremén ingyenesen igénybe vehető helyeket alakítanak ki. A politikus úgy vélekedett, Győr központi területét tíz-tizenöt perc alatt gyalog is be lehet járni.

Kovács Barnabás, a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. (Komszol) ügyvezető igazgatója elmondta: egy autós jelenleg átlagosan 32–40 percet tölt a belvárosi magban, s a centrális zóna kialakításával ezt 20 percre szeretnék csökkenteni. P egyébként két adattal támasztotta alá, hogy nem pénzügyi szempontok állnak a javaslat mögött: a változások végrehajtása 58 millió forintba kerül, miközben évente csak mintegy 18 millió forintos pluszbevétel keletkezik.

Ellenzéki kifogások

A Fidesz–Magyar Demokrata Fórum–Magyar Kereszténydemokrata Szövetség frakció vezérszónokaként felszólaló Kalmár Ákos (MDF) jelezte: képviselőcsoportjuk nem szavazza meg az előterjesztést. Szerinte a honi ügyintézés ismeretében életszerűtlen elvárni, hogy az átlagos parkolási idő húsz percre csökkenjen. „Az autósok teljes joggal sarcnak fogják érezni a döntést" – tette hozzá. Megjegyezte, hogy a tömegközlekedés mostani színvonala mellett – amikor a Kisalföld Volán folyamatosan ritkítja a járatokat – nem valószínű, hogy a gépkocsit használók buszokra váltanák.

Eredics Gergely (MSZP) közlekedésmérnökként amellett érvelt, hogy ez a verzió igenis elképzelhető, míg Schreiner László (MSZP) arról beszélt: ő legszívesebben kitiltaná az autókat a belvárosból. Németh Zoltán (Fidesz) javasolta: a testület a későbbiekben határozza meg, milyen „forgási sebesség" esetén indokolt a parkolási díjak emelése.
A közgyűlés többsége végül elfogadta az előterjesztést. Eszerint július 1-jétől egy óra parkolás 280 forintba kerül az Arrabona-udvarban, az Aradi vértanúk útján, a Czuczor Gergely utcában, valamint a Bajcsy-Zsilinszky Endre és az Árpád út Czuczor Gergely utcától Aradi vértanúk útjáig tartó szakaszán. Ugyancsak ekkortól fizetni kell a várakozásért a Révai Miklós utca Újlak utcától vasútállomásig terjedő részén (beleértve a Kazinczy Ferenc Gimnázium előtti területet is), valamint az Újkapu utcától és a Batthyány tértől keletre, a 14-es úttól nyugatra eső utcákban. A Komszol 2004 végéig megteremti a feltételeit annak, hogy parkolási díjat lehessen szedni a Bisinger sétányon, az Újkapu utca keleti felén, valamint a színház Bajcsy-Zsilinszky Endre út felé eső oldalában. A Petőfi híd alatti és a Vas Gereben utcai parkolók mellett idén júliustól ingyen lehet használni a Móricz Zsigmond rakpart alsó részét, valamint az iparkamar a mögötti területet.

434 millió forint a Rejtőért

A közgyűlés vita nélkül szavazta meg, hogy az önkormányzat a nyáron megszűnő Rejtő Sándor Gimnázium és Szakképző Iskola épületét 434 millió forintért eladja a győri római katolikus egyházmegyének és a Római Unióhoz Tartozó Szent Orsolya Rend Magyar Tartományának. A vevőknek a vételárat három részletben kell kifizetniük 2005. december 31-ig. Kikötés, hogy az ingatlanban legalább tíz évig csak oktatási tevékenység folytatható.

Korszerűbb helyen az Eötvös-iskola

A képviselők félórás vita után egyhangúlag fogadták el, hogy a méltatlan körülmények között működő Eötvös József Általános Iskolát nyáron a Kossuth Lajos Általános Iskola Gyepszél utcai épületébe költöztetik. A javaslatot mindkét intézmény támogatta.


 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még a régi üzemeltető nyitja ki a strandfürdőt

A hétvégén már az uszodában is fürödhet- nek a győriek. S bár a jövőben a rövidesen átadásra kerülő… Tovább olvasom