Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Jelentés az azbesztes alagsorokból

„ Alagsori jelentés – Tisztelt Azbeszttel Sújtott Lakó!” Sokatmondóan így kezdődik a Reflex egyesület „szórólapja”, amelyet a győriek a jelek szerint nem szórtak ki olvasatlanul. Rövidesen eldől, sikeres-e a város pályázata a házgyári épületek azbesztmentesítéséért.
Győr az ország azbeszttel egyik leginkább terhelt városa. A probléma elsősorban a hetvenes években épült lakótelepi házakat érinti. Ezekbe összesen 76 ezer négyzetméter fehér és kék azbesztcementet építettek be – áll egyebek között abban a szórólapban, amelyet a Reflex Környezetvédő Egyesület 10.200 lakásba juttatott el. A súlyosan egészségkárosító, rákkeltő hatású azbeszt ma már tiltott anyag, ám sokan kénytelenek vele együtt élni: alagsori helyiségeket, garázsokat szigeteltek annak idején vele.

Nem kaptak választ

A Reflex felhívása lényegében azt a pályázatot hivatott támogatni, amelyet a város önkormányzata nyújtott be a környezetvédelmi tárcához az azbesztszigetelések lecseréléséért. Dr. Kalas György, az egyesület jogásza a Kisalföldnek elmondta: kiterjedt kapcsolataikat mindenképpen felhasználják, hogy a pályázat sikeres legyen. Hozzátette azt is, hogy kérdéseikre-kéréseikre az önkormányzattól eddig nem kaptak választ. Az egyesület többek között azt kéri, hogy sikeres pályázat esetén az azbesztmentesítési munkák ütemezésekor ne az épületek földrajzi helyzete, hanem veszélyeztetettsége kapjon elsőbbséget.

Mi lett a dolgozókkal?

A Reflex fontosnak tartja, hogy ne csak a lakóépületek kerüljenek sorra, mert a középületek veszélyes szigetelésének lecserélése is sürgető. A lakóépületekről már van, a közintézményekről viszont még nincs felmérés. Az egyesület az azbesztmentesítésen kívül arra is kíváncsi, vajon mi történt azokkal az emberekkel, akik annak idején a beépítést végezték.

Dr. Kalas György szerint igen nehéz a tudakozódás. Két olyan dolgozó nyomára bukkantak, aki már meghalt, ám semmi bizonyíték arra, hogy a rákkeltő hatású azbeszt következményeként. A jogász szerint az ÁNTSZ-ben e kutakodásukhoz nem találtak partnert.

600 milliós pályázat

A már említett pályázat 600 millió forintról szól. Ebből 570 millió a vissza nem térítendő állami támogatás, 30 millió pedig az önkormányzati önrész. Janicsek Tibortól, a programot kezelő Inszol rt. ügyvezető igazgatójától megtudtuk, hogy már teljesítették a minisztérium hiánypótlási felhívását, s a pályázatot további dokumentumokkal is kiegészítették. Például azzal a tűzoltósági nyilatkozattal, hogy az azbeszt nem elsősorban tűzvédelmi célokat szolgál, ilyen szempontból tehát lecserélhető.

A döntés augusztus végén, szeptember elején várható. Ha meglesz a pénz, a kivitelezésre közbeszerzési eljárást kell kiírni. S hogy sikeres lesz-e a pályázat? Janicsek Tibor szerint Győrön kívül csak egy budapesti kerület van még, amely programot tervez az azbeszt lecserélésére.

A 600 millió forintból a lakóépületek egyharmadában lehet elvégezni a szükséges munkát. A pályázati kiírás azonban 2006-ig folyamatos, így elméletileg lehetőség van a további munkák elvégzésére. Való igaz, Győrben még nem készült a lakóépületeken kívül felmérés arról, hogy a középületekben milyen mennyiségű azbesztszigetelést kellene lecserélni, de ősszel sor kerül rá.


Korábban >>

Azbesztmentes Győrt! (2003-06-17) >>
Jelentés az azbesztes alagsorokból (2004-08-26) >>
Mérgező lakótelepek (2003-02-03) >>
Tiltott az azbesztes hullámpala (2004-01-07) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nemcsak oktatták, szerették is a gyerekeket

Takács Mária Éva és Szili Margit egész életüket a diákok tanítására tették fel. A két nyugdíjas… Tovább olvasom