Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Jelenetek Győr életéből

Győr - A Xántus János Múzeum 150 éves. A másfél évszázados jubileum alkalmából nemrégiben nyitottak meg egy időszaki kiállítást ˝Város és lakói – Jelenetek Győr életéből˝ címmel. A különleges tárlat mintegy 300 évet ölel fel.

– A kiállítás azt szeretné érzékeltetni, hogy milyen volt a győri élet, egy-két pillanatban megragadva – kezdte a tárlat bemutatását Kovács Lajos, a helytörténeti gyűjtemény muzeológusa.

A múzeum fennállásának 150. évfordulója alkalmából a győri múzeum helytörténeti és néprajzi gyűjteményének jeles darabjait mutatják be. A tárlat azonban nem teljes történeti kép: a történelem legfontosabb eseményeit, valamint városunk jellegzetességeit mutatja be az 1600-as évektől az 1930-as évekig.

Kovács Lajos a cigánykovács-jelenetet mutatta be a ˝Város és lakói – Jelenetek Győr életéből˝ című kiállításon. Fotó: Krizsán Csaba
Kovács Lajos a cigánykovács-jelenetet mutatta be a ˝Város és lakói – Jelenetek Győr életéből˝ című kiállításon. Fotó: Krizsán Csaba

– A kiállított írásos és tárgyi emlékek időrendi sorrendet követve 1598-tól indulnak. Ebben az esztendőben vettük vissza a győri várat a törököktől, innen indul a város újkori története – magyarázta a választást Kovács Lajos. A következő tárló már az első polgárlajstrom emlékeit, a külvárosok betelepülését idézi, valamint újvárosi dokumentumokban is olvashatunk. Kiderül: az 1800-as évek közepéig rácok és görögök is szép számmal éltek Győrben, akik kereskedéssel foglalkoztak. A gyűjtemény másik blokkjában metszeteket láthatunk a győri várról. Ez a kiállítás egyik leglátványosabb része: nyomon követhetjük a győri vár történetét egészen a napóleoni háborúkat követő bástyabontásig. Belvárosi térképeket vizsgálva elcsodálkozhatunk azon, egykor mekkora területet foglalt el az erődítmény, és felfedezhetjük, hol is helyezkedett el a bécsi és a Duna-kapu. Ennek megismerésében segít a Széchenyi-egyetem hallgatói által készített háromdimenziós film is.

A tárlat többi részében megtekinthetjük a győri építőcéhek – kőművesek és ácsok – tárgyait, láthatunk egy cigánykovács-jelenetet, valamint fotósorozaton nyomon követhetjük az egykori Rábca-híd – mai révfalui híd – áthelyezését. További érdekesség az a hatalmas koszorú, amelyen egy Győrben alkotó jeles iparművész és kovácsmester, Schima Bandi hazánk virágait és terményeit örökítette meg. Ezt most láthatja először a közönség. A múzeumi séta végén pedig a Széchenyi tér piacának hangulatát igyekeznek bemutatni a szervezők, hiszen ez a helyszín ma is fontos szerepet játszik a győriek életében.

A kiállítás október 25-ig várja az érdeklődőket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabad tartásban kevesebb a stressz...

Az ég jókora áldásban részesítette szombaton a Terményáldást. Az emiatt elmaradt agrárfórum témájáról portálunk Süth Miklós szakállamtitkárt kérdezte. Tovább olvasom