Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

Jelenetek a nagy színésznők életéből

Elementáris. Ha egy szóval kellene összefoglalnom a Pikáns zsoltárt, Pápai Erika előadóestjét, akkor ez volna a legpontosabb kifejezés. A győri premieren – a vastapsból ítélve – a közönség ugyanígy gondolta.


A múlt héten csütörtök este szinte minden generáció képviseltette magát a Győri Nemzeti Színház kamarájában, a Pikáns zsoltár győri premierjén.

Pápai Erika estjére megtelt a Kisfaludy Terem, az egyszerű öltözői és bárszínpadi díszletek kivilágosodtak, helyet foglalt a zongorista – a művésznő sehol.

Várni kell rá. Természetesen minden momentum kiszámítva, a fejgép pontosan akkor kapcsol a ˝meglepetésszerűen˝ érkező dívára, amikor feltűnik a nézőtéren, majd némi évődés után egy régi Mezei Mária-dalba kezd. A ˝Tíz óra múlt˝ lágy melankóliája vezeti föl az estét, aztán a dinamika a jelenetek során jóval tovább, de végig a kellemes tartományban fokozódik – drámában és könnyeztető kacagásban egyaránt. És mindvégig velünk van az összetéveszthetetlen hang: a búgó, az akaratos, a sejtelmes, az ostorként pattanó, a szenvedélyes, a groteszkül vicces, a haragos és a megértően halk Pápai Erika – és végig ámulhatunk prózai és zenei kifejezőerején, személyiségének viharzó bakfistól fenséges nagyasszonyig terjedő mélységén és árnyalatain.

Fontos kerete az előadásnak a Mezei-életút, de elemeit sikerült úgy összeválogatni, hogy a sorsláncolat általános érvényűvé váljon: felbukkanó sugarú sztárocskából filozofikus bölcsességű művésszé érni négy évtized során, ennek minden emelkedőjével és buktatójával együtt.

Pápai Erika újabb színészarcát mutatta meg a közönségnek.
Pápai Erika újabb színészarcát mutatta meg a közönségnek.

Az átalakulás döbbenetes, a főszereplő néha másodpercek alatt, sminkelés nélkül, a szemünk láttára öregszik és fiatalodik – akár több évtizedet – egy monológ és egy sanzon között. Mindez Szigethy Gábort, a darab íróját és rendezőjét is dicséri, aki sok szöveget vállalt magára az újságíró szerepében. Az aggódó-évődő zenésztársat se feledjük, Kaposi Gergely kiváló aláfestést nyújt mind a beszélgetésekhez, mind a dalokhoz. (Vagyis erős csapat, a győri színház művészeti tanácsadója és zenés tagozatvezetője asszisztál a cselekményhez.) Igaz, a szövegek pontossága és időzítése még csiszolódhat az előadáson, de a premieren nem történt észrevehető fennakadás.

Egy nagy színésznő élete és sorsa, dalai és gondolatai egy nagy színésznő előadásában. Ennyit kaphat az esttől az, akit érdekel. A hölgyeket biztosan megkönnyezteti néhány emelkedett pillanat – de azt kell mondanom, uraim, egy-két lényeges üzenet számunkra is elhangzik.

Olvasóink írták

  • 1. CafeDiva 2010. március 01. 12:58
    „Így igaz, én, mint nő (csakmert nő?) megkönnyeztem az előadást.... Fergeteges előadás, fantasztikus IGAZI színészNŐ, döbbenet mily egyszerű és alapvető életigazságok, katarzishalmaz a végösszeg a számlán. Köszönet érte....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Látványrestaurálás a győri Fruhmann-házban!

A 2008 szeptemberében nyílt "Az otthon melege..." Cserépkályha-történeti állandó kiállításban… Tovább olvasom