Kisalföld logö

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 2°C | 11°C Még több cikk.

Jegyeket, bérleteket elő! Egyre kevesebben bliccelnek a megyei buszokon

Jegyeket, bérleteket elő! Egyre kevesebben bliccelnek a megyei buszokon
Bár a győri helyi tömegközlekedésben 2445, a megyei helyközi buszokon 2187 "potyautast" füleltek le az ÉNYKK ellenőrei a múlt évben, összességében egyre több a becsületes utas a megyei buszokon.

A bliccelők száma Győrben tavaly 22,25 százalékkal, míg helyközi közlekedésben közel 30 százalékkal esett vissza 2014-hez viszonyítva. Ennél beszédesebb adat: ameddig 2010-ben összesen 9364 rajtakapott, érvényes jegy vagy bérlet nélkül utazót számoltak össze megyénkben, addig 2015-ben csak 5523-an buktak el. A soproni helyi buszközlekedésben 890-en, Mosonmagyaróváron pedig mindössze egyetlen (!) ember utazott fizetés nélkül a buszokon.

Figyelem! Hamarosan elkezdik az elmaradt pótdíjak behajtását

"A javuló statisztikák az egyre hatékonyabb ellenőrzési rendszerünknek köszönhető. Mind a három nagyvárosban, mind a helyközi közlekedésben tisztában vannak azzal az utasok, hogy könnyen lebukhatnak, ha bérlet vagy jegy nélkül szállnak a buszra" - közölte Kuti Piroska, az ÉNYKK kommunikációs vezetője. Győrben a "potyautasok" 51,6 százaléka, Sopronban 63,3 százaléka, Mosonmagyaróváron 100 százaléka, míg a helyközi közlekedésben bérlet, jegy nélkül utazók 54,9 százaléka fizette be a pótdíjat. "A befizetések aránya várhatóan hamarosan emelkedik. Az elmaradt pótdíjak behajtását napokon belül elindítjuk a Magyar Országos Közjegyzői Kamara közreműködésével" - tette hozzá Kuti Piroska. Győrben 6000, Sopronban és Mosonmagyaróváron 8000 forint a pótdíj összege késedelmi kamatok nélkül.

 
Kattintson a nagyobb statisztikáért! Hírgrafika: Kustán Roland
Kattintson a nagyobb statisztikáért! Hírgrafika: Kustán Roland


Sopronban ingyen utaznak az általános és középiskolás diákok

Az eladott bérletek számát tekintve egyelőre csak 2015 első nyolc hónapjának adatai állnak rendelkezésre. A helyközi járatokra januártól augusztusig 226 ezer bérletet adtak el, ebből 84 ezer tanuló bérlet volt. Győrben közel 195 ezer helyi bérletet értékesítettek. Ezeknek körülbelül a felét teszi ki kedvezményes tanuló és nyugdíjas bérlet (2200 forint). A 5600 forintba kerülő "dolgozói" bérletekből  92 ezer fogyott a kisalföldi megyeszékhelyen. Sopronban összesen 57 ezer bérletet adtak el nyolc hónap alatt. Ebből 22 ezer "dolgozói" bérlet (6900 forint), 26 ezer pedig tanuló bérlet (630 forint) volt. (Más kérdés, hogy ezt a minimális összeget is átvállalja a soproni önkormányzat az általános és középiskolás diákok esetében.) Mosonmagyaróváron 6500 bérletet vásároltak a helyi járatokra. Ennek körülbelül a fele dolgozói bérlet (3460 forint), miközben 3200 tanuló bérletet (1120 forint) szintén értékesítettek.

Minimálisan csökkent az eladott bérletek száma

A 2014-es esztendő első nyolc hónapjához képest a helyközi járatok esetében két, Győrben egy, Sopron négy százalékkal csökkent az eladott bérletek száma. Három százalékos növekedést tapasztaltak Mosonmagyaróváron. Ez plusz 200 eladott bérletet jelent.
 
Aranyköpések a bliccelőktől

"Én 8 hónapos terhes vagyok, mint látja. A gyereknek az iskolakezdésig nem kell se jegy, se bérlet, márpedig én a gyerekkel vagyok, szóval..." - mondta az ellenőröknek egy bliccelő kismama. Hasonló, a bérlet hiányát elkendőzni hivatott, potyautasoktól feljegyzett aranyköpéseket ide kattintva olvashatnak!
Nyitóképünk illusztráció! Fotó: Bertleff András

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Donor lett a 17 éves motoros, aki busszal ütközött

Donor lett a 17 éves motoros, aki busszal ütközött
Hétfő napközben sajnos visszafordíthatatlanná vált a kolontári baleset alig 17 éves sérültjének … Tovább olvasom