Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Jégtömböt csomagolnak be Győrben

Egy környezetvédelimi akcióban március 22-én egy hatalmas jégkockát csomagolnak be a Széchenyi téren.

A kiotói klímavédelmi egyezmény február 16-án lépett életbe. A Klímaszövetség azonban – amely az európai települések és az esőerdei őslakosok együttműködésére építő hálózat –, már korábban létezett. A szövetségnek egyelőre nem tagja Győr, de a jövő héti látványos akcióhoz a megyeszékhely is csatlakozott.

– A klímaszövetséget azért hozták létre, hogy megoldást találjanak bolygónk két jelentős környezetvédelmi problémájára a klímaváltozásra és az esőerdők irtására – tudtuk meg Lajtmann Csabától, a Reflex Környezetvédő Egyesület munkatársától. – Az európai települések úgy segítik a dél-amerikaiakat, hogy saját területükön eszközölnek olyan tevékenységeket, melyek jelentősen, akár 50 százalékkal csökkentik a település széndioxid kibocsátását.

Széndioxid csökkentés

A tagok elkötelezték magukat, hogy az üvegházgáz kibocsátásukat a felére csökkentik 2010-re, megpróbálják megakadályozni az esőerdők kiirtását. 2002-ben már több mint 1500 város, önkormányzat és önkormányzati szövetség csatlakozott. A szomszédos Ausztriából 515 önkormányzat tagja a szervezetnek. A szövetség célja a városi motorizált közlekedés minimalizálása, a tömegközlekedés, kerékpáros és gyalogos közlekedés népszerűsítése.
– A célkitűzéseket megvalósítandó, a csatlakozott településeken szakmai munkacsoportokat hoztak létre az önkormányzat, a szakhatóságok, az oktatási intézmények és a társadalmi szervezet bevonásával. Az önkormányzatok feladata a folyamatos klímavédelmi tudósítások elkészítése a széndioxid kibocsátás csökkentésére irányuló akcióprogram megvalósításáról – mondta a környezetvédő.

A jégkocka akció

A Kárpát-medence éghajlati viszonyai mellett megfelelő hőszigeteléssel hatékonyan csökkenthető az energiafogyasztás, ezzel jelentősen mérséklődne a széndioxid kibocsátás, amely felelős a klímaváltozásért. A Reflex Környezetvédelmi Egyesület, az ausztriai klímaszövetség és a győri környezetvédelimi iroda közös akciójában március 22-én egy hatalmas jégkockát csomagolnak be a Széchenyi téren. A jégtömb a passzív házak vagy kis energiaigényű házak épületgépészeti követelményeknek megfelelő hőszigetelést kap. A jeget július harmadikán, a Környezetvédelmi Világnap alkalmából szabadítják meg a szigeteléstől.
– A kicsomagolás napján számos kérdésre választ kapunk, például arra, milyen „teljesítményt" nyújtott a szigetelés, vagy a jégkocka mekkora hányada maradt meg – mondta Lajtmann Csaba.
Az akcióhoz Tényő és Nagykanizsa is csatlakozott.  

A Kisalföld Vasárnap Reggel előfizetési árai: 
1 havi előfizetés: 399 forint
3 havi: 1.197 forint
6 havi: 2.394 forint
12 havi: 4.788 forint

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kerékbilincs lehet Győrben

A győri önkormányzat a kerékbilincs bevezetését tervezi: ennek feltételeiről a jövő heti közgyűlésen dönt a közgyűlés. Mindez összefügg a belvárosi parkolóhelyek megszüntetésével, így próbálják ugyanis szankcionálni és visszatartani a szabálytalanul várakozókat. Tovább olvasom