Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Jégkrém járt a majmoknak is

Győr - Az állatkert lakóit kevésbé viseli meg a meleg, mint a látogatókat, többségük ugyanis a mienknél melegebb vidékről származik. Mindenesetre néhány „komfortnövelő" intézkedést bevezettek, enyhítendő a hőséget.

– Csak mi érezzük extrémnek a meleget, az állatok nagy részének alig jelent problémát. Inkább az alacsony páratartalom a gond, magasabbnál mi sem szenvednénk ennyire – mondja dr. Andréka György, az állatkert igazgatója, aki azért mindent megtesz, hogy az állatokat ne viselje meg a szokatlanul forró időjárás.

A tapírok ki sem szállnak

Víz, víz, víz – akárcsak máshol, a vadasparkban is ez hozza az enyhülést, kinek ilyen, kinek olyan formában. A fürdeni szerető állatoknak külön medencéjük van; a tapírok szinte ki sem szállnak a vízből egész nap, a három bengáli tigris pedig délután öt óra felé mászik bele, s gyakran kölyköket megszégyenítő vízi csatát, pancsolást, fröcskölést rendez.

Locsolják őket

Máshogy élvezi a vizet Midra, a lassan veszélyes méretűvé cseperedő kölyökoroszlán: gondozói egy kerti locsolót tettek a kifutója kerítése mellé, ő pedig örömmel veti rá magát a mozgó vízsugárra. Ez azért is érdekes, mert az oroszlánok köztudottan nem szeretik a vizet. Egyes állatkertekben, például a nyíregyháziban éppen ezért vizesárkos elválasztórendszerrel tartják őket. Igaz, létezik olyan oroszlánpopuláció Botswanában, amely nemcsak úszik, de vadászik is a vízben.

Locsolják a mókusmajmokat, a teknősöket, az emukat és a struccokat is, s minden állatnak gyakrabban cserélik az ivóvizét, mint egyébként. S hogy a látogatók se maradjanak friss víz nélkül, őket két ivókút várja az állatkert területén.

Pusztulnak a növények

Nemcsak az állatok, a növények is megszenvedik a kánikulát, a bambuszok homokos talaja például pillanatok alatt felmelegszik akár hatvanfokosra, s lehetetlen lehűteni, így a naposabb részeken kipusztulnak.

A különleges kánikulai intézkedéseknek különösen örülnek a majmok, nekik ugyanis ilyenkor kivételesen nem kell a kifutójukból áhítozva lesni, ahogy a látogatók fagyit szopogatnak, hiszen saját jégkrémet kapnak. A különleges csemegét az állatkert zoo-táborában részt vevő gyerekek készítik szörpből és vízből, a majmok pedig lelkesen szopogatják a hűsítő hideg édességet.

A ligetben jobb...

A legszerencsésebbek az állatkert hátsó, ligetes részén élő fajok – tevék, őzek, skót felföldi marhák –, ott ugyanis kifejezetten barátságos a klíma az árnyas fák alatt.

Pomaranski Luca

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kitűnő érettségi nem csak Zsoltnak ajándék

Győrság - Kitűnő eredménnyel érettségizett az a győrsági fiatalember, akinek a vizsgákra való… Tovább olvasom