Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

(Jég)esők: Gyakoribbnak tűnnek a megszokottnál

Győr-Moson-Sopron - A hétvégi, jégesővel tarkított vihar után ismét felvetődik az emberben: mintha az utóbbi időben megszaporodtak volna az elemi csapások. A szakemberek szerint azonban nem az időjárás lett sokkal rosszabb, hanem a hírszolgáltatás sokkal jobb...

Szőlőt, kukoricát, szilvát, fácánokat pusztított a hétvégi vihar, amely Pannonhalmától Ikrényig több mint tucatnyi településen átsöpört. Nem először idén, már vagy féltucatnyi esetben ontott jeget az ég, károkat okozva a mezőgazdaságban. A számokat és a híradásokat nézve azt hihetnénk, rendkívüli módon megszaporodtak a hasonló események, a szakemberek szerint azonban az idei időjárásban nincs semmi rendkívüli.
– Nem gyakoribbak a zivatarok, a nagy viharok, mint korábban, csak éppen egyre jobb a hírszolgáltatás. A média rögtön hírt ad minden eseményről, amiről korábban csak a közvetlen környéken szereztek tudomást az emberek – mondja Nadrai Attila, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) szakembere, aki szerint elég megnézni az irodalmi műveket, vagy elbeszélgetni idős emberekkel, ők jól emlékeznek a teljes termést elverő jégesőkre, háztetőket szaggató viharokra.

Átlagosan 4–5 évente fordul elő az ideihez hasonló, az átlagnál esősebb-zivatarosabb nyár, azaz Nadrai Attila szerint ez belefér a természetes ingadozásba.

– Más kérdés, hogy a globális felmelegedésről szóló műsorok, viták, híradások hallatán joggal gondolják sokan, hogy „valami megváltozott", ehhez azonban a nyári viharoknak nem sok közük van. Tény, hogy az előrejelzések szerint a szélsőséges időjárási jelenségek szaporodni fognak, ez azonban 30–40 év távlatának  kérdése. Ahogy tavaly nyáron melegrekord, idén hidegrekord születhet – mondja a meteorológus, hozzátéve, hogy „a természet, a légkör egyensúlyra törekszik", azaz ennek alapján azért néhány év alatt „kijön az átlag".

Ennél pontosabbat nem is tudnának mondani a szakemberek, hiába van ugyanis 6 és 3 havi, illetve 21 napos prognózisuk a meteorológusoknak, meglehetős pontossággal valójában csak tíz napra „látnak előre". Így lehet, hogy az OMSZ tavasszal készített, nyárra szóló előrejelzése szerint júliusnak száraznak és melegnek kellett volna lennie – ennek ellenére a havi 40–50 mm-es átlagos csapadék helyett már eddig több mint 100 mm esett le. Győr-Moson-Sopron megyében pedig egy kicsivel még az országos átlagnál is több, akárcsak a viharok által sújtott főváros környéki területeken vagy az északkeleti megyékben.

Megyénk kiugróan szerencsétlen mivoltát az agrárbiztosításokkal foglalkozó négy biztosítótársaság is alátámaszthatja; csak az OTP-Garancia Biztosítónál 100 millió forintos kárt jelentettek be a múlt hétvégi vihar után. A társaság ügyfelei közül huszonkét megyei gazdálkodó összesen kétezer hektárnyi terményében –  búzában, repcében, kukoricában, napraforgóban – esett kár. Az arányokat jól mutatja, hogy a vihar okozta épületkárokat illetően idén kétezernél is több bejelentést kaptak, s már 150 milliót fizettek ki a károsultaknak...

Ahogy tavaly nyáron melegrekord, idén hidegrekord születhet. A természet, a légkör egyensúlyra törekszik, azaz ennek alapján azért néhány év alatt kijön az átlag.

Ausztriában sem kímélt a jégeső

Az utóbbi időben Burgenlandban is komoly károkat okozott a jégeső és a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék. Kismartonban (Eisenstadt) például egy alkalommal a csatornarendszer megtelt a csapadéktól és a Tinhof utca lakásaiba a WC-ken keresztül tört fel a jég. „Nekünk csak a pincénket áztatta el a jég és a tetőt tette részben tönkre – emlékezett vissza a Kisalföld érdeklődésére a húszéves Phillip Werschlein. – Ráadásul rendelkeztünk olyan lakásbiztosítással, amely a viharkárokat is fedezi. De több szomszédunk nem kötött ilyet, nekik maguknak kell állniuk a helyreállítás költségeit." A Tinhof utca elején található elektrotechnikai üzletet sem kímélte a jeges zápor. Az alkalmazottak elmondták, hiába csuktak be ajtót-ablakot, a víz mindenütt befolyt az épületbe és eláztatta a a boltot. Az árukészletet meg tudták menteni, de a padlószőnyeget szinte mindenütt ki kellett cserélni.  

Olvasóink írták

  • 1. Tyutyu 2008. július 23. 21:15
    „T Meteorológus Úr!

    5-éve biztosítási szakméban dolgozom. Nem volt szuper média, csak az ügyfelek. Ők jelentették a káraikat. Idén cca 10x annyit, mint eddig. Ez nem média, ez a valóság. Ezt hogy magyarázza meg? Jövőre nem jelentenek kárt? Eddig is évről.évre nőtt a hasonló bejelentések száma, de idén drámaian megugrott. Nem a népet kéne nyugtatgazni, hanem felhívni a figyekmet a túlzott energeiafelhsználás veszélyeire. Szerintem..


    Egy kárszakértő,aki lehet,hogy a kárdarabszámokat se jól látja??”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felmentett körhintások

Tök–Győr - A Sziget Fesztiválon kilenc évvel ezelőtt történt halálos körhintabalesetben tavaly… Tovább olvasom