Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

Jégeső és vihar esetén: megyénkben hét kistérség időjárását figyelik nonstop

Az új kistérségi riasztó és veszélyjelző weboldal 1-3 óránként frissül, s mindenki számára elérhető. Tesztelje a rendszert velünk!


Mint arról hírt adtunk, hétfőn elindult az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) kistérségi szintű időjárási veszélyjelző rendszere, amely mindenki számára elérhető a met.hu oldalon.

"Az emberi tényező is fontos szerepet játszik majd"

"Noha a hét elején indult útjára az új szolgáltatás, azt hangsúlyozni kell, hogy továbbra is teszt-üzemmódban működik a rendszer, amely annyival több a korábbiaknál, hogy nem hét meglehetősen nagy régió, hanem 174 kistérség lehetséges időjárási veszélyforrásaira hívja fel a figyelmet" - kezdte portálunknak Tóth Tamás, aki korábban a soproni Meteorológiai Állomáson dolgozott, s részt vett a szóban forgó rendszer tesztelésében.


Így néz ki az új rendszer - forrás: www.met.hu.
Így néz ki az új rendszer - forrás: www.met.hu.


"Ezentúl sokkal precízebb képet kaphatunk a valószínű időjárásról.

Igaz, azt mindenképp hozzá kell tenni, hogy ha a jövőben kiadnak egy riasztást adott kistérségre, természetesen 100 százalékosan nem lehet szavatolni, hogy a prognosztizált időjárási jelenség biztosan bekövetkezik.

Vagy az is előfordulhat, hogy a vihar `csak´ a kistérség szélét kapja majd el" - folytatta Tóth Tamás.

"A rendszer működését Budapestről koordinálják, s főként radarképeken és a meteorológiai állomások egzakt mérési adatain alapul a veszélyjelző rendszer.

Ugyanakkor az emberi tényező is legalább ilyen fontos szerepet fog játszani, hisz adott kistérségre csak abban az esetben mehet ki riasztás, ha azt engedélyezi a központban dolgozó meteorológusok egyike" - zárta szavait Tóth Tamás.


Felvétel a megyénkre is lecsapó, július 13-ai viharról. Fotó: Kocsis Zoltán. Fotó: Kocsis Zoltán.
Felvétel a megyénkre is lecsapó, július 13-ai viharról. Fotó: Kocsis Zoltán.


Megyénket hét kistérségre osztották

A riasztó és veszélyjelző rendszerben megyénket hét kisebb régióra osztották.

Köztük található a győri, a pannonhalmi, a téti, a mosonmagyaróvári, a csornai, a kapuvári és a soproni-fertődi kistérség.

Ha a szomszédos megyéket nézzük, akkor Komárom-Esztergomban 7 (komáromi, oroszlányi, kisbéri, tatai, tatabányai, dorogi, esztergomi), Vasban 9 (kőszegi, szombathelyi, csepregi, sárvári, vasvári, celldömölki, körmendi, őriszentpéteri, szentgotthárdi), míg Veszprémben 8 (zirci, pápai, ajkai, tapolcai, sümegi balatonfüredi, veszprémi, balatonalmádi) kistérség időjárását tudhatják meg online az érdeklődők, utazók, vagy pusztán hobbi meteorológusok az új szolgáltatás segítségével.


Villámok Győrújbarát felett július 13-án - fotó: Péter.
Villámok Győrújbarát felett július 13-án - fotó: Péter.


Az OMSZ honlapján található kistérségi riasztórendszer egy-három órás időintervallumra szól, azaz naponta körülbelül 6-8 frissítésre lehet számítani.

Emellett a soron következő nap figyelmeztető előrejelzését is meg lehet szemlézni.

Ennek ellenére az oldal készítői is felhívják a figyelmet, hogy "legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása".Szuperszámítógép továbbítja az adatokat

Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár úgy nyilatkozott: uniós pályázat keretében az OMSZ olyan időjárási veszélyjelző rendszert alakított ki, amelyben a riasztásokat régiók helyett kistérségekre, a figyelmeztetéseket pedig megyékre lebontva adja ki.

Ezáltal pontosabban behatárolhatók azok a területek, ahol a feltételek kedvezhetnek valamilyen veszélyes időjárási esemény kialakulásának.

Illés Zoltán azt mondta: ehhez egy szuperszámítógépet használnak, amely felgyorsítja az adatfeldolgozást és -továbbítást, így a megyék helyett mind a 174 kistérségre el lehet végezni a műveleteket.


Olvasóink írták

  • 3. pappe 2011. augusztus 04. 12:27
    „A közrendet is figyelhetnék non stop!”
  • 2. balinkusz 2011. augusztus 03. 08:26
    „Azért az OMSZ-ben lévő számítógépek fényévekkel előrébb vannak a C64-nél, ugyanis naponta kb 150 GByte anyagot dolgoznak fel, tárolókapacitásuk pedig kb. 55 Terrabyte.”
  • 1. CsabaKiraly 2011. augusztus 03. 04:43
    „Latjatok feleim mire kepes egy Commodor 64? :-)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új körforgalom a Pálffy út - Újvilág út és a Batthyány tér sarkán

A Közgép Zrt. kivitelezésében a győri útkezelő szervezet megrendelése alapján épül a Pálffy… Tovább olvasom