Kisalföld logö

2018. 11. 14. szerda - Aliz 6°C | 13°C Még több cikk.

Jeges utak: törtek a kezek és a lábak

Győr - A lefagyott járdákon, lépcsőkön számos baleset történt csütörtökön Győrben és környékén. A mentők is sok embert szállítottak kéz- vagy lábtöréssel a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház baleseti ambulanciájára, de többen maguk mentek be, esetleg hozzátartozóik vitték be őket a sebészetre.

 A problémákat hajnalban nemcsak a csúszós utak jelentették, de a szilveszter éjszakáján elfogyasztott alkohol miatti bizonytalan járás is „segített" elesni egyeseknek.

A kórház baleseti ambulanciáján tegnap estig több mint 70 sérültet láttak el, közülük 14-et műteni kellett, így őket felvették
a baleseti osztályra.
Ezzel azonban nem ért véget az orvosok és az asszisztensek munkája, ugyanis lapzártánkkor még folyamatosan látták el a kéz- és lábtörötteket, csukló- vagy éppen bokaficammal érkező betegeket.
Komolyabb autós baleset tegnap nem történt a megye útjain.

Az átlagosnál csendesebb ünnepről számoltak be a soproni ügyeletek munkatársai. A tűzoltóknak nem kellett vonulniuk, a rendőröknek sem akadt az átlagosnál több dolguk, a sürgősségi osztályon azért megfordult néhány beteg: két fiatal került alkoholmérgezés miatt, pár esetben házi balesetek után nyújtottak ellátást.

Három óra körül egy testvérviszályhoz riasztották a mentőket. Információink szerint egy férfi pezsgősüveggel verte fejbe fivérét, így vetve véget egy vitának. Szerencsére valamennyi esetben 8 napon belül gyógyuló sérülést szenvedtek el az érintettek.

Olvasóink írták

 • 9. elemér 2009. január 06. 22:26
  „Csuklótörés az gyakori még ha használ az ember övet is. Légzsák is van hogy eltöri a csuklót ha hátulrol megütnek. Okos dolog a röngen minél elöbb. Ezt mind orvosom mondta mikor kérdeztem, aki kézi specialista.”
 • 8. elemér 2009. január 04. 10:18
  „Nékem is eséstöl történt, de azóta jobban használom az övet. Ismerek valakit akit hátulrol megütöttek és komoj problémái voltak, még csuklótörés is. Majd megkérdezem használt e övet. Igazad van hogy az öv segit, mert a csukló ugy tör el, hogy kézzel próbálod védeni magad a hirtelen lökéstöl de az öv kisegit ilyenkor. Látom te is utánanézel ami érdekel nemcsak vitatkozol feleslegesen. Röngen az abszolut fontos.”
 • 7. zotya975 2009. január 03. 19:18
  „Biztos van, de nem jellemző sérülés autóbalasetben a csuklótörés. Az ilyenkor inkább az elesések sérülése, az ember próbál kitámasztani, hárítani, és törik a csukló. A fogletörésnek utánna olvastam és bármilyen hihetetlen, igazad van, benne van az altatási kockázatban a fogsérülés.”
 • 6. elemér 2009. január 03. 18:53
  „Én a magyarázatot nem tudom, csupán tapasztalattal rendelkezem és utánanéztem. Jogilag a biróságot nem érdekli a fizika az altatás után. Egyébként van elég tanulmány a net-n csukló sérülésekröl a kocsiban.”
 • 5. zotya975 2009. január 03. 17:30
  „Értem tehát a frontális ütközésnél a test előrelendül, a csukló viszont akkor törik el ha hátulról löknek meg, tehát a test hátralendül, és ugye ezen segít az öv. :) A fene gondolta volna, biztos aludtam, amikor a hatás-ellenhatást tanultuk fizikaórán. Amikor az embert intubálják már el van altatva, az izmai ernyedtek, ekkor vezetik be az intubációs tubust, majd a cső behelyése után eltávolítják. Fogletörés inkább a balesetes, vagy görcsrohamos ember intubációjakor fordul elő, amikor össze-vissza hánykolódik, vagy ráharap a tubusra.”
 • 4. elemér 2009. január 03. 16:37
  „Csuklótörés vagy csont repedés gyakori ha az embert megütik hátulrol vezetés közben. Kormánykeréken van a kéz. Igaz hogy operáción altatnak, de utána még sokáig fájdalmas és hosszu a rehabilitáció. Nem kell ezután mondani hogy övet használj a kocsiban, habár nemhiszem hogy az öv segit. Legjob reklám az övhasználatra a figyelmeztetés, használd az övet, mert üveget nehéz megemészteni.”
 • 3. elemér 2009. január 03. 15:25
  „Igen az köztudott hogy a fogak veszéjben lehetnek aneszthézia alkalmazásával. Ezért elösször egy papirt kitöltesz hogy vannak e müfogaid vagy rossz fogaid. Ezekután biróságon "Res ipsa loquitur"
  alapján simán megy a döntés. Ez a latinbol van, ami azt jelenti hogy felesleges ide a magyarázat vagy bizonyiték. Egy fogorvos elösször megállapitja hogy fogaidat megrongálták mig aludtál. Ezért senki nem felelös, de a korháznak fizetni kell mert ilyesmit a korházban csinálnak. Fogakat meglazitják vagy azt letörhetik és megrongálják. Ilyesmit az ember nem is sejt eleinte de jó ha odafigyel utána, mert érzi hogy valami nem stimmel mikor eszik.

  http://www.aana.com/resources.aspx?ucNavMenu_TSMenuTargetID=54&ucNavMenu_TSMenuTargetType=4&ucNavMenu_TSMenuID=6&id=2378”
 • 2. zotya975 2009. január 03. 08:53
  „Hát nem tudom, nem sok esetrő hallottam amikor intubálláskor kiverték a tubussal az ember fogát. Ha az embert altatásban tartják, akkor nem nagyon fickándozik, és a cső rögzítve van, szóval nem hiszem, hogy mozog. Amúgy műanyag csőről van szó.”
 • 1. elemér 2009. január 03. 01:15
  „Ajánlom a röngent minél elöbb, pláne csuklótörésnél. Azt hiszi az ember ha mozgatja ujjait akkor O.K. és majd rendbejön. Emelve kell tartani a kezet pár napig és hidegborogatás. Rengeteg csont van a csuklóban és ha eltolódnak bajok lesznek. Ezt röngen kimutatja de az ember nemtudja. Van ott egy összekötö rost, angolul ligament, amit 2 héten bellül operálni kell. Ez adja a rugalmasságot. Késöbb már ez nem regenerál. Térdel is ez van. Állitólag van inekció ami a jövöben majd segiti a regenerálást. Orvosok ezt még nem tudják, legfeljeb kutatóorvos tudja ezt. Nemkell izgulni mert altatják az embert operáción. Fogait viszont kiverhetik közben.
  Minden altatásnál csövet kap a szájában hogy kapjon oxygént. Ez a csö mozog a szájában mikor alszik.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ünnep után takarítás

Győr-Moson-Sopron - Az óévet az utcákon búcsúztató tömegek után nagy mennyiségben szedtek össze… Tovább olvasom