Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Jégcsapok gödrök, buckák

A hóvihar elmúltával a lehullott hó az épített környezetben további veszélyeket hordoz. Ezekre figyelmeztet a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság közleménye.
A tetőkről az összefagyott hó, az ereszcsatornákról jég eshet a járókelőkre, a járdák és egyéb közlekedők újra síkossá válhatnak. A síkosság mellett a hó betakarhatja a járdaszegélyt és egyéb tereptárgyakat (gödrök, buckák), ami további veszélyforrásokat jelenthet (elbotlás, elesés, stb.).

Az ingatlanok, üzletek, vendéglátóipari egységek, elárusítóhelyek és társasházak előtt lévő járdaszakaszok (az ingatlan és az úttest közötti valamennyi járdaszakasz) folyamatos tisztántartásáról, a hó eltakarításáról, a síkos járdaszakasz (járda hiányában egy méter széles területsáv) hintéséről, sózásáról a tulajdonos/használó köteles gondoskodni. Az ingatlan tulajdonosa/használója köteles a járdaszakasz melletti átereszeknek, árkoknak, csatornanyílásoknak hótól, jégtől és más lefolyást gátló egyéb anyagtól való megtisztításáról gondoskodni, valamint a veszélyes, lelógó jégcsapokra (táblával, felirattal) felhívni a járókelők figyelmét.

A közlekedés során különösen kell figyelni mind a gépjárművezetőknek, mind a gyalogosan közlekedőknek a havas, jeges, csúszós útviszonyokra. Emellett kiemelten figyelmet kell fordítani az épületek környékén, a járdákon történő közlekedésre, az esetlegesen lezuhanó hó- és jégtömeg elkerülésére. A lefagyott tárgyak nehezebben, vagy egyáltalán nem mozdíthatóak (anyagmozgatás, terhek emelése esetén), ehhez társul a csúszásveszély. A vizes kézzel megfogott fémfelületek hozzáfagyhatnak a bőrünkhöz, azok égéshez hasonló sérüléseket okozhatnak.

Olvasóink írták

 • 2. Sünöcske 2013. január 20. 10:32
  „Sok helyen nem takarítják a járdákat.
  Miért nem büntetnek? Így semmi értelme a rendeletnek.”
 • 1. józanparaszt 2013. január 20. 09:25
  „"Az ingatlanok, üzletek, vendéglátóipari egységek, elárusítóhelyek és társasházak előtt lévő járdaszakaszok (az ingatlan és az úttest közötti valamennyi járdaszakasz) folyamatos tisztántartásáról, a hó eltakarításáról, a síkos járdaszakasz (járda hiányában egy méter széles területsáv) hintéséről, sózásáról a tulajdonos/használó köteles gondoskodni" -> ez eddig rendben is van DE!!

  18-án 15ó körül végeztem az egyik körömmel, alighogy átöltöztem és jólesö érzéssel néztem bentröl a szép havazást, mélységes megdöbbenésemre az éppen megtisztított járdára egy hótoló - nagy valószínüséggel a STKH gépe- egy az egyben visszatolta a járdára a ház faláig (!) a havat.
  Helyszín: Sopron Bem utca

  Ezen eset után - az eröfeszítéseim hiábavalóságát látva- a kérdéses járdaszakasz tisztítására érdemben semmit nem teszek, egyúttal kijelentem, hogy bármilyen feljelentést vagy büntetést a járdaszakasz meg nem tisztítása miatt semmisnek veszek és határozottan visszautasítok!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Növelte gyártókapacitását a robotrendszereket gyártó Igm Győrben

Az automatizált robotrendszereket gyártó Igm Kft. 20 százalékkal növelte gyártókapacitását Győrben, a fejlesztésre 855,5 millió forintot fordítottak. Tovább olvasom