Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 11°C | 21°C Még több cikk.

Jedlikesek a győri egyetemi kutatólaboratóriumokban

Győr - Műszaki érdeklődésű középiskolások járműipari fejlesztésekkel, kutatási módszerekkel ismerkednek a Széchenyi István Egyetemen.

A cél, hogy minél többen ezt a területet válasszák hivatásuknak.

A Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Középiskolában 1997-ben létrehozott Generátor Alapítvány tevékenységének célja, hogy ösztönözze és támogassa a győri középiskolások műszaki irányú tehetséggondozását, a műszaki életutak, kutatómunka felé orientálja a felsőfokú pályaválasztás előtt lévő diákokat. Az alapítvány a közelmúltban sikerrel pályázott a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal Mecenatúra Programjának támogatására, s így 60 felsőbb évfolyamos, tehetséges, műszaki érdeklődésű diák a Széchenyi-egyetemen működő Járműipari Regionális Egyetemi Tudásközpontban folyó innovációs munkával, a kutatási módszerekkel, annak eszközeivel, eredményeivel ismerkedhet meg.

– A féléves program interaktív, négy csoportban, csoportonként tizenöt fővel végzett tevékenység lesz – mondta el Pék Dezső, a győri egyetem anyagismereti és járműgyártási tanszékének tudományos főmunkatársa.

Hatvan pályaválasztás előtt álló diák vehet részt a programban.
Hatvan pályaválasztás előtt álló diák vehet részt a programban.

– A diákok számára lehetőséget biztosítunk egy magas szintű tudásközpont tevékenységének megismerésére, a napi munkába való betekintésre, a világszínvonalú eszközök használatára. Célunk, hogy érdeklődésüket fokozva megismertessük a műszaki kutatás és az innováció életutat motiváló szerepét.

Domonkos László, az alapítvány társelnöke és a Jedlik-iskola igazgatója a nyitóprogramon az innováció műszaki és közgazdasági kérdéseiről, az eredményes mérnöki, kutatói munka térségbeli kihívásairól szólt.

A diákok egy problémamegoldás folyamatában is közreműködnek. A feladatot a régió vállalatainál meglevő műszaki problémák közül választják ki. A megoldásban a Széchenyi-egyetem munkatársai segítik a diákokat, s lehetővé teszik számukra a kutatóeszközök (elektronmikroszkóp, spektrométer, mérőgép, egyéb eszközök) használatát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújulhat a kultúra védett háza

Kajárpéc - Közel 30 millió forintot nyert helyi védettség alatt álló kultúrházának felújítására a… Tovább olvasom