Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Jedlik Ányosra emlékeztek Szimőn

Győr–Szimő - Érsekújvártól nyolc kilométerre, Szimőn született Jedlik Ányos 1800-ban. Születésnapján idén is nagyszabású megemlékezést tartottak, győri résztvevőkkel.
Az ünnepi szentmisét Várszegi Asztrik főapát mutatta be a zsúfolásig megtelt templomban. Szentbeszédében kitért Jedlik Ányos nagy ívű életpályájára.

Számos találmányáról – lévén szerény, jószívű ember – csak gyakorlati alkalmazásuk után, jóval később tudhatták meg a tudósok, hogy a 95 évesen elhunyt szerzetes felfedezései.

Így fordult elő, hogy a dinamót csak később feltaláló Siemens nevét hamarabb ismerte meg a világ, mivel ő igazolását gyorsabban tette közzé a nemzetközi szakfolyóiratokban.

Az ünnepség második részében a templomból kijövő hatalmas tömeg a Fő téren álló Jedlik Ányos-szobrot, Lipcsei György Munkácsy-díjas szobrászművész alkotását vette körül. Bób János polgármester köszöntője után Csáky Pál, a Magyar Koalíció Pártja politikusának beszéde következett, majd több mint 70 szervezet helyezte el koszorúját a talapzaton.

Győr város nevében dr. Schmidt Péter, Bári Olga és Ferenczy Lajos képviselők, a Jedlik Ányos Informatikai Középiskola képviseletében Domonkos László igazgató, Sári Tibor és Baksa Péter, a Győr-szigetiek Baráti Köre, az Egészséges Nemzedékért Alapítvány nevében dr. Váradiné Marczali Piroska, Impert Sándor és Kreicz Mátyás, az 1944/45-ös Magyar Katonák Győri Szervezete képviseletében vitéz nemzetes Sebestyén Pál székkapitány, a Bencés Diákok Győri Szervezete nevében dr. Schmidt Péter és Tullner Mátyás koszorúzott. Az ünnepség a helyi művelődési házban tudományos Jedlik-szimpóziummal zárult.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rózsák és mécsesláng ég és föld között

Győr - Egy év telt el a tragédia óta, egy éve az apát Görögországban érte utol a szörnyű hír:… Tovább olvasom