Kisalföld logö

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Javaslatdömping a laktanyáról

A győri közgyűlés egyhangúlag fogadta el a tárgyalások gyorsítását a fejlesztővel.
A baloldali képviselők a joboldal módosító javaslatait olvassák.
A győri közgyűlés tegnapi ülésén egyetértett azzal, hogy gyorsítsák fel a tárgyalásokat a volt Frigyes-laktanya és környéke fejlesztéséről a Győr City Center Kft. -vel.  A jobboldal javaslatára azt is megvizsgálják, nem lehetne-e önkormányzati negyedet létrehozni az épületegyüttesből. Sokadszor volt téma a tegnapi győri közgyűlésen az egykori Frigyes-laktanya sorsa. 

A mostani tárgyaláshoz az adta az apropót, hogy a testület ugyan tavaly júliusban elvben áldását adta a Győr City Center Kft.  elképzeléseire, de azóta alig történt elmozdulás az ügyben. A budapesti székhelyű cég opciós joggal rendelkezik a műemléki védettségű, a Mischek Hungária Kft.  tulajdonában lévő ingatlanra, amivel élt is – ezt Bertold Riehl ügyvezető igazgató tegnap mondta el szerkesztőségünkben.  Korábban többször beszámoltunk róla: a társaság felújítaná a volt kaszárnyát, a helyközi buszpályaudvar fölé pedig egy szórakoztató, szabadidő- és üzletközpontot építene.

A tavaly nyári határozat alapján a város készített ugyan beépítési koncepciót a területre, de azt a fejlesztő nem fogadta el.  Január végén a Győr City Center Kft.  is benyújtott egy javaslatot, amely azonban a városháza szakemberei szerint nagyon messze áll a képviselő-testület által meghatározott keretektől. A tegnapi ülésen újabb ötletek hangoztak el Győr szégyenfoltjának eltüntetésére.  Németh Zoltán, a Fidesz–MDF–MKDSZ frakció vezetője és Dézsi Csaba András nádorvárosi képviselő tavaly őszi javaslatát vette elő.  Eszerint a volt Frigyes-laktanya rendre elmaradó felújítása helyett a városházának saját kezébe kellene venni az épületegyüttes sorsát.  A politikus kifejtette: önkormányzati szolgáltatónegyedet kellene kialakítani a leromlott állapotú létesítményekből.

A jobboldali javaslat szerint a volt Frigyes-laktanya megvásárlására a fedezet a közterület-felügyelet és az útkezelő szervezet által használt Eszperantó utca 32–34. szám alatti, illetve az azzal szomszédos önkormányzati tulajdonú ingatlanok értékesítése, vagy azok értékegyeztetés utáni elcserélése lenne. Az egykori kaszárnyában a polgármesteri hivatal városházán kívüli egységei kapnának helyet, a felszabaduló épületek eladásából befolyó pénzt pedig a felújításra lehetne költeni, míg a Győr City Center Kft. az Eszperantó utcában akár a multifunkcionális központot is felépíthetné.

Hivatali negyed lehetne?

Balogh József polgármester jelezte, hogy a jobboldal határozati javaslatait el tudja fogadni, mert azok kötelezettséget nem tartalmaznak, csupán azt, vizsgálják meg az indítványt. Megjegyezte azt is: az „ötletrohamnál" mindenki vegye számításba, hogy más tulajdonában álló ingatlanról van szó. Dömötörné Holeczky Judit alpolgármester a Győri Tervező Vállalat egykori szakvéleményét idézte, amely szerint az azóta műemléki védettséget kapó épületek nem alkalmasak önkormányzati funkcióra. Dézsi Csaba András ezzel nem értett egyet. Bárány István, a Pro Urbe Egyesület frakcióvezetője azt javasolta: az önkormányzati negyedbe ne csak az önkormányzati, hanem egyéb szolgáltató cégek is bekerülhessenek. Németh Árpád (MSZP) indítványozta, vegyék be a határozati pontok közé, hogy a közgyűlés egyetért a tárgyalások felgyorsításával.

Új koncepció készül

A polgármester előterjesztőként valamennyi indítványt befogadta, a közgyűlés pedig egyhangúlag jóváhagyta a módosításokkal kiegészített határozati javaslatot. Eszerint az önkormányzat megvizsgálja a hivatali negyed kialakításának lehetőségét, de tovább tárgyal a fejlesztővel is. A kft.-nek a következő hetekben egy új, a tavaly júliusi közgyűlési határozatban foglaltakhoz jóval közelebb álló beépítési koncepciót kell letennie az asztalra.

Bertold Riehl, a Győr City Center Kft. ügyvezető igazgatója a képviselők előtt elmondta: örül annak, hogy az önkormányzat összehasonlítja egymással a két lehetséges megoldást. Hozzátette: az önkormányzat számára önköltségi áron bocsátanának rendelkezésre irodákat a majdan megújuló volt laktanyában.

„ Komolyak a szándékaink"

Bertold Riehl a közgyűlés előtt a Kisalföld szerkesztőségében a Frigyes-laktanyáról kijelentette: cége élt opciós jogával, így a Győr City Center Kft.-t illeti az elővásárlás joga. Ezzel együtt elismerte, értesült a Leier-csoport szándékáról, miszerint ők is megvennék a laktanyát. „Az udvarias válaszom erre az – mondta Riehl –, hogy ez nem fair üzleti lépés attól a partnertől, akivel korábban mi is tárgyaltunk. Ami biztos, ezt a telket én akarom megkapni!"

A közgyűlési előterjesztés szkeptikus megjegyzései kapcsán a német beruházó leszögezte: „Jó lenne, ha végre elhinnék az illetékesek, komolyak a szándékaink. Ez idáig 2,7 millió eurót (mintegy 675 millió forintot – a szerk.) fektettünk ebbe az üzletbe, s ezt a pénzt nem akarjuk a Rábába dobni. Az az angol befektetési alap, amely partner lehet a projektben, időpontot is kér a győri városvezetéstől. S ott van még a banki szándéknyilatkozat – ennyi nem elég?" – tette fel a kérdést Riehl.

Lapunk megjegyezte, hogy az együttműködés komolyságát többek között olyan lépések miatt kérdőjelezte meg a város, mint a korábban rögzített 6 ezer négyzetméteres beépíthető kereskedelmi terület „átírása" 16 ezerre a német cég részéről. Bertold Riehl azt felelte: a 6 ezer négyzetméteres limitnek nem volt, s most sincs racionális oka, s a szakemberek szerint is ez nonszensz elképzelés. A rendezési terv szerinte nem megvalósítható ebben a formában, ezért is álltak elő ők egy másik tervvel. „Pontosan tudjuk persze, hogy Győrnek ahhoz fűződik érdeke, hogy legyen jó buszpályaudvara, de ezt mi maximálisan támogatjuk – például egymillió euróval (mintegy 250 millió forinttal – a szerk)."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minden ötödik új lakás eladatlan

Becslések alapján az új lakások 15–20 százalékát (más ingatlanszakértők szerint 30–50 százalékát) nem tudják, vagy csak nehezen eladni az építési vállalkozók. A legtöbben háromszobás lakást keresnek Győrben, 10–15 millió forint közötti áron, elsősorban Nádorváros vagy Ménfőcsanak területén. A kínálat is nagyjából hasonló, mégis sok új építésű lakás eladatlan. Tovább olvasom