Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Játékgépek: Utolsó tétek a leszerelésig?

A legtöbb győri presszóban, sörözőben, borozóban az utolsó pillanatig kivárnak az üzemeltetők, tulajdonosok a játékautomaták leszerelésével.

A miniszterelnöknek írott levelük után abban reménykednek, hogy novembertől mégsem kell nyerőgépenként havi félmillió forintot fizetniük.

A most még működő, országosan 24 ezer nyerőgépből jövő héten 17 ezret vonhatnak ki a forgalomból az üzemeltetők (s újabb ötezret jövő tavasszal) a nemrégiben elfogadott adóemelés okán. Nyílt levélben fordult a miniszterelnökhöz a Magyar Szerencsejáték Szövetség, azt kérve Orbán Viktortól, hogy a kormány a játékadó emelését tolja el egy évvel. A szövetség szerint a munkavállalók a szektorban tüntetéseket is fontolgatnak.

A győri vendéglátó-ipari egységekben érdeklődve azt a következtetést vonhatjuk le: az utolsó pillanatig kivárnak a játékgépek leszerelésével az üzemeltetők.

Még villognak: Ha jövő hétig nem változik a játékautomatákra kivetett adó mértéke, a legtöbb vendéglátóipari egységből leadhatják a nyerőgépeket (a háttérben Németh Mónika pultos). fotó: h. baranyai E
Még villognak: Ha jövő hétig nem változik a játékautomatákra kivetett adó mértéke, a legtöbb vendéglátóipari egységből leadhatják a nyerőgépeket (a háttérben Németh Mónika pultos). Fotó: H. Baranyai E.


„Nálunk úgy néz ki, marad ez a három nyerőgép: őszintén megmondom, igény is van rá" – tudtuk meg egy likócsi presszóban. A többször megismételt „de mi köze ehhez az újságnak?" kérdéssel azonban a harmadik válaszunk után már nem tudtunk mit kezdeni, így aztán továbbálltunk. Egészen az egyik kisbácsai presszóig: itt csak egy játékautomata villogott a pult mellett, miközben az asztaloknál körülbelül tízen hörpintették szerda délelőtti „bambijukat". „Egyelőre tárgyalásban vagyunk: jövő hétig eldől, mi lesz a géppel" – jelentette ki a pultos hölgy.
Néhány méterrel odébb – a borozó nevéből adódóan – barátok iszogattak. „Még nem dőlt el, mi lesz az itteni három játékautomatával.

Ezen a héten várhatóan kiderül: az üzemeltetővel közösen döntünk" – tudtuk meg.

Az egyik révfalui vendéglőben egy gép árválkodik a lépcsőfordulóban. „Úgy tudom, még a héten elviszik az üzemeltetők: nincs értelme működtetni" – mondja Németh Mónika, a söröző alkalmazottja.
Vendégeket is megkérdeztünk, hogy mit szólnak a játékadó emeléséhez, s ahhoz, hogy ezáltal a legtöbb ilyen helyről eltűnhetnek a nyerőgépek.
„Nem értünk mi ehhez: szegény emberek vagyunk, sosem játszottunk ilyen gépen. Már a fröccsöt is ketten isszuk meg" – magyarázta két idős úr mosolyogva. A harmadiknak azonban határozott véleménye volt, bár a nevét nem vállalta hozzá. „A legnagyobb gazemberség ezek működtetése: vigyék el őket a kocsmákból. Fiatalok szórják bele a pénzüket, s sokszor családok életét teszi tönkre a gépezés" – mondta.

Egy belvárosi presszóban – ahol az ottani egyetlen gépet biztosan elviszik, ám az sem kizárt, hogy hoznak helyette – aztán megtudjuk a kivárás okát. Az üzemeltetők többsége abban bízik, jövő hétig sikerül egy ésszerű kompromisszumot kötni a kormánnyal.

Abban nem reménykednek, hogy az eddigi havi 100 ezer forintos adótétel gépenként megmarad, de az 500 ezrest túlzónak találják. A miniszterelnöknek írt levél után abban bíznak, sikerül olyan összegben megegyezniük, mely alapján nem tűnnek el a presszókból a nyerőautomaták.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újraéled a Vaskakas-ház

A sejtettnél 300 évvel korábban épült részek is vannak a győri Vaskakas-házban. Tovább olvasom