Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Járműipari kutatóközpontot hoz létre a győri Széchenyi István Egyetemen az MTA

A központ kialakítása ˝jelentős összeg, amely jelentős kutatásokat tesz lehetővé˝- hangzott el csütörtökön Budapesten.
Járműipari kutatóközpontot hoz létre a győri Széchenyi István Egyetemen (SZE) a Magyar Tudományos Akadémia (MTA); erről csütörtökön Budapesten írt alá együttműködési megállapodást Lovász László, az MTA elnöke és Thomas Faustmann, az Audi Hungaria Motor Kft. ügyvezetésének elnöke.

Lovász László az MTI érdeklődésére annyit közölt, azonnal elkezdődik a Járműtechnológiai Kutatások Kiválósági Központjának (J3K) kialakítása, s ebbe "egyenlő arányban szállnak be a felek". A J3K kialakításának költségeiről szólva annyit mondott el, az "jelentős összeg, amely jelentős kutatásokat tesz lehetővé", a kiadásokban pedig egyenlő arányban szállnak be a résztvevő felek.

Hangsúlyozta: a legfejlettebb államokban is hosszú, rögös út vezet az alapkutatásoktól az innovációig, s ha fel akarunk zárkózni, meg kell könnyíteni az előrehaladást. Megemlítette: az alapkutatásokban dolgozóknak világpiaci versenyben kell helytállniuk, s vétek volna nem kihasználni azok tudását, akik erre képesek.

Thomas Faustmann, az Audi Hungaria Motor Kft. ügyvezetésének elnöke (b) és Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke.
Thomas Faustmann, az Audi Hungaria Motor Kft. ügyvezetésének elnöke (b) és Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke.

Hagyományaink vannak és a jövőt fogjuk alakítani - jegyezte meg az eseményen Thomas Faustmann, utalva arra, hogy nem csupán a járműipar, de az egész társadalom hatalmas változások előtt áll. A globalizáció világában pedig mindennél fontosabb a gyors tudástranszfer.

Földesi Péter, az SZE rektora elmondta, a kutatóközpont az egyetem már meglévő erőforrásainak jobb kihasználásában is szerepet kap, így viszonylag kevés pénzből nemzetközi eredményeket érhet el.

Győr és a régió az elmúlt időszakban sikert sikerre halmozott - jegyezte meg az eseményen Borkai Zsolt (Fidesz-KDNP), a város polgármestere, hozzátéve, ennek alapja az összefogás, az együtt gondolkodás, aminek fontos eleme az egyetemmel való együttműködés is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jobbik: a győri belváros peremére kellenek a parkolóházak! - videó

Új alapokra helyezné a győri belváros parkolási rendszerét a Jobbik. Tovább olvasom