Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Járdaszigeten kéregetők, osztogatók

A hajléktalanok újságjukat, a fiatalok különböző cégek reklámkiadványait terjesztik a forgalmas kereszteződések közepén. Kéregetnek vagy osztogatnak a járdaszigeteken, annak ellenére, hogy az veszélyes, egészségtelen és tiltott.
„Nem elég az autósok baja a gödrökkel, úthibákkal, arra is figyelniük kell, nehogy gyalogost gázoljanak a jelzőlámpás csomópontoknál" – írtuk 2004. március 22-én Veszélyes mutatványok címmel megjelent cikkünkben. Győr belvárosában, a Szent István út több kereszteződésében ugyanis már akkor gyakran megjelentek a gyalogosok a pirosnál várakozó autók között. Szórólapokat dugtak, kiadványokat lobogtattak a sofőrök szeme elé. S ha zöldre váltott a lámpa, életveszélyes manőverekkel igyekeztek a gépkocsisorok közül a járdára kijutni.

Kocsisorok közé lépők

Ám a figyelmeztetés mintha csak lendületet adott volna a reklámakcióknak. Azóta is sokan próbálkoznak hasonlóval. A hajléktalanok a Szent István út és a Teleki utca kereszteződésében kérnek adományt, a Baross híd lábánál és az Árpád–Teleki csomópontban – ahol nincs is jelzőlámpa – fiatalok rontják egészségüket, osztják a prospektusokat a benzingőzt közelről beszívva. Egy diáknak tűnő lány mostanában rendszeresen lép az autók elé mosolyogva, míg azok araszolgatnak a forgalomban. Mikor meglendül a kocsisor, sokszor csak gyors reakciókészségének köszönheti épségét. Ám ilyesmitől nem jön zavarba, csak attól, ha egy autós megkérdezi, nem tartja-e veszélyesnek, amit tesz. Akkor megszeppenve mondja, hogy anyukája tud róla, meg hogy „Én csak itt állok", és a talpa alá, a járdaszigetre mutat.

Nem engedélyezik

Az útkezelőtől megtudtuk, hogy a szórólapozás és egyéb kiadvány osztása közterületen engedélyköteles. Az alkalmi propagandatevékenységért e szervezet szab ki díjat, aminek mértéke városrészenként, övezetenként eltérő. Például a Baross út sétálóknak fenntartott részén egy napra, egy embernek bruttó ezer forintba kerül. Az útkezelő kereszteződésbe eddig nem adott ki engedélyt, hiába kérték. Álláspontja szerint az úttest nem a gyalogosoké, az autóforgalomban nincs helye ilyesminek.
Schubert Tamás őrnagy, közlekedésrendészeti osztályvezető szerint is tiltott ez a tevékenység. Elmondta, hogy a KRESZ egyértelműen fogalmaz: a gyalogos az átkelését segítő védelmi zónában csak átmenetileg tartózkodhat, akkor, ha nem tudta az átkelést a forgalom feltorlódása miatt befejezni.
A rendőrség már többször figyelmeztette ezeket az embereket, de úgy látszik, ez nem volt elég. Ha továbbra is gyalogosként osztják a kiadványokat a tilosban, a járőrök szabálysértési eljárást kezdeményezhetnek ellenük és javasolhatják, hogy megbízóikat, a terjesztő cégeket az illetékes hatóság megkeresse.

Külön kellene szabályozni

– Nem szabad összemosni ebben az esetben sem a cégek marketingcéljait szolgáló szórólaposztást és a hajléktalanok ügyét, azokét, akik a Fedél nélkül című újságot terjesztik – állítja Sütő Csaba, a Hajléktalanokat Segítő Szolgálat vezetője. Véleménye alapján az utóbbi egy olyan terjedőben lévő forma, amit szabályozni kellene. Szerinte bizonyos keretek közt megengedhető lenne az úttestek mellett is: normális ruházatban, nem ittasan, megszabva, hogy pontosan hol, olyan helyeken, ahol nem túl veszélyes. Úgy véli, a hajléktalanok erre a tevékenységre feljogosító, névre szóló igazolványt kaphatnának és saját kockázatukra terjeszthetnék a társadalom peremére szorultak lapját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A magas IQ érték

IQ-tesztírást rendez a hétvégén a Mensa győri csoportja. Az ArrabonIQa a Kisalföld Ész Ász Top 100… Tovább olvasom