Kisalföld logö

2017. 01. 24. kedd - Timót -6°C | -3°C Még több cikk.

Jár a végkielégítés?

Szakértőink szerint az 1953-ban született férfiak öregségi nyugdíjkorhatára 63 év, tehát 58 éves koruktól kaphatnak plusz háromhavi végkielégítést.

Ez alapján olvasónknak az nem jár. A korkedvezményes nyugdíjra jogosultságnak több feltétele van, főképp attól függ, milyen szakmában, munkakörben dolgozott az igénylő. Jellemzően különösen veszélyeztetett munka miatt kaphatja például bányász vagy aki öntödében, textiliparban dolgozott. Olvasónknak a nyugdíjbiztosító ügyfélszolgálatán érdemes érdeklődnie, jogosult lehet-e korkedvezményes öregségi nyugdíjra és mikortól. Ha igen, akkor visszaszámolhatja az öt évet és ha vonatkozik rá a plusz háromhavi végkielégítés, szólhat emiatt volt munkahelyén.

A munkaügyi tanácsadásban partnerünk a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége.


Olvasói kérdés

˝Édesapám 1953-ban született. A munkaviszonya októberben megszűnt, a munkáltató mondott fel neki. Azt tudjuk, hogy négyhavi végkielégítésre jogosult – 17 év munkaviszony után. Jogosult plusz háromhavi bérnek megfelelő végkielégítésre is? A törvény úgy fogalmaz: ˝a végkielégítés összege háromhavi átlagkereset összegével emelkedik, ha a munkavállaló munkaviszonya az öregségi nyugdíjra, továbbá a korkedvezményes öregségi nyugdíjra való jogosultság megszerzését megelőző öt éven belül szűnik meg.˝

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felújítás előtt a templom

A Sikátori Evangélikus Egyházközség 16 millió forint LEADER-támogatást nyert templomára. Tovább olvasom