Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 22°C Még több cikk.

Japán küldetés: két győri diák a felkelő nap országába megy tanulni

Kungl Alexandra és Tamics Rita győri középiskolai "állását" cseréli egy éven át tartó japán tanulmányútra. Mi kell ahhoz, hogy valaki az ázsiai országban tanulhasson? - kérdeztük. Szavazás a fiatalok világjárásáról.
A kisalfold.hu tavaly nyár közepén írt Sato Daigóról, arról a japán fiatalemberről, aki a Jedlik-iskolában tíz hónapot tanult, s nulláról indulva felsőfokú magyar nyelvvizsgát szerzett.

Nos, a cserediákként Magyarországra érkező Daigo példája oly annyira megtetszett cikkünk elolvasása után a győri Kungl Alexandrának, hogy eldöntötte: ő bizony a szigetországban szeretne tanulni egy évig.

A Baross-szakközépiskola két tannyelvű képzésen 11. osztályba járó diáklánnyal hasonló cipőben jár a Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola növendéke, Tamics Rita, aki szintén a felkelő nap országában kívánja folytatni tanulmányait.

"Pont a napokban szereztem meg a középfokú nyelvvizsgámat japánból"

"Márciusban kelek útra, keresztféléves képzésen vehetek részt a kétmillió lakosú Fukuokában. Utóbbi település magyar szemmel tűnik nagynak, japán mércével nézve közepes. Évek óta érdekel a japán kultúra, az ázsiai országban élő emberek mentalitása.

Hosszú ideje tudatosan készülök az utazásra, elkezdtem tanulni a nyelvet, s nagy örömmel tölt el, hogy pont a napokban szereztem meg a középfokú nyelvvizsgámat japánból.

Én is ugyanannak a nemzetközi szervezetnek a közreműködésével utazhatok Japánba, melynek révén Daigo Győrbe érkezett. A szervezet szabályzata szerint a pályázati anyagomat szétküldték japán fogadó családoknak, s nagy örömömre rögtön kiválasztottak. A családdal már beszéltünk Skype-on, Japánban három `húgom´ is lesz" - mondta Tamics Rita.

A győri Konzi növendéke hozzátette: "érettségi előtt állok, de nem szeretném elkapkodni a vizsgákat, inkább egy évet halasztok. Japánban olyan gazdag nyelvtudással gazdagszom, mely a későbbiek során rengeteget fog érni".


Tamics Rita márciusban, Kungl Alexandra augusztusban utazik Japánba - fotó: Bertleff András
Tamics Rita márciusban, Kungl Alexandra augusztusban utazik Japánba - fotó: Bertleff András


"Alig várom, hogy augusztusban Tokióba utazhassak"

"Egyelőre nem ismerem sem a fogadó családomat, sem a várost, ahová utazom, de én csak augusztusban kelek útra. Addig szeretnék megismerkedni a japán nyelv alapjaival, hisz érkezésem után pár nappal később kezdődik az iskola.

Hagyományos, szeptembertől nyár elejéig tartó tanév vár rám, míg a magyar tantárgyak közül egyedül csak az angol szerepel a japán órarendemben. Japán nyelvből biztosan vizsgáznom kell a kinn töltött idő végén.

Egy biztos: a magyar tanulmányait nem szeretném elhanyagolni, s az osztályomtól lemaradni. A tervek szerint miután hazajövök, 2015 őszén különbözeti vizsgán adok számot tudásomról.

Elkezdtem számolni, hányat kell még aludnom az indulásig: alig várom, hogy augusztusban Tokióba utazhassak" - közölte Kungl Alexandra.

Ösztöndíjak nélkül drága külföldön tanulni, igaz, a nyelvleckék óradíjai sem olcsók

"Ahogy Rita és Alexandra esete mutatja, a magyar fiataloknak jó esélye van külföldön élményeket, tapasztalatokat szerezni, ráadásul idén 15 millió forintos ösztöndíj keretet nyitottunk meg.

Azok a családok, akik nem képesek támogatni, hogy külföldön tanuljon a gyermekük, ők önkéntesként fogadhatnak más országból, kultúrából érkező diákokat, melynek előnyei közismertek" - tudtuk meg Horváth Kristóftól, az AFS győri körzetelnökétől.

Portálunk más forrásból úgy értesült, hogy ösztöndíj nélkül egy-egy magyar diák tengerentúli középiskolai tanulmánya 2-2,5 millió forintba kerül éves szinten.

"Igaz, egy óra japán nyelvlecke 3500 forintnál kezdődik, vagyis viszonyítás kérdése, mi kerül sok pénzbe" - magyarázta forrásunk.


Idén ünnepli 100. születésnapját az AFS

A két győri diák az idén fennállásának 100. évfordulóját ünneplő AFS nemzetközi nonprofit szervezet interkulturális programja keretében utazik ki Japánba.

A szervezet Facebook-oldalát ide kattintva tekinthetik meg!

 


hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Miért nem éli a milliárdosok gondtalan életét? Online interjú Gyurcsány Ferenccel

Magyarország volt miniszterelnöke egy órán át válaszolt a kisalfold.hu Olvasóinak kérdéseire, akik nem kímélték a politikust, számos kritikai felvetést postáztak neki. Tovább olvasom