Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Japán katasztrófa: 9 milliót gyűjtöttek

Magyar Vöröskereszt: eddig több mint 9 millió forint gyűlt össze a japán földrengés károsultjainak.


A Japán katasztrófát követően hazánkban elsőként a Magyar Vöröskereszt indított gyűjtést, hogy gyors és hatékony segítséget nyújthasson a földrengés és szökőár károsultjai számára. A hazai legnagyobb humanitárius szervezet katasztrófa számlájára eddig 9 millió 202 ezer forint érkezett be, melyet a Japán Vöröskeresztnek továbbít.

Lady Gaga, Sandra Bullock, Katy Perry – néhány elismert név a nemzetközi sztár világból, akik úgy döntöttek, hogy a Vöröskereszt segítségével juttatják el adományukat a japán földrengés és szökőár károsultjai számára.

Korábban a hazai vörösiszap-katasztrófa hírére is nemzetközi összefogás alakult ki. Brad Pitt és Angelina Joli, akkor a Magyar Vöröskeresztnek adományozott jelentős összeget, hogy támogassa a kárterületen folytatott humanitárius segélyműveletét. "Fontos, hogy segítsük a katasztrófákra elsőként reagáló szervezeteket, például a Magyar Vöröskeresztet, amelynek elkötelezett munkatársakból és önkéntesekből álló csapatai az érintett lakosság legalapvetőbb szükségleteinek biztosításán fáradoznak"- nyilatkozta Brad Pitt."



Hazánkban elsőként a Magyar Vöröskereszt hirdetett gyűjtést, hogy gyors és hatékony segítséget nyújthasson az ázsiai szigetország károsultjai számra. A humanitárius szervezet számlaszámán már több mint 9 millió forint folyt be a hazai adományozók jóvoltából. A Magyar Vöröskereszt továbbra is várja az adományokat

Belföldi átutalás esetén
K&H Bank 10405004-00026548-00000009
(A közlemény rovatban mindenképpen kérjük feltüntetni:"JAPÁN")

Nemzetközi átutalás (Magyarországon kívülről érkező adomány) esetén
IBAN: HU32 1040 5004 0002 6548 0000 0009
SWIFT kód: OKHBHUHB

(A közlemény rovatban mindenképpen kérjük feltüntetni:JAPÁN)

Szerdán jelentkeztek azok a magyar szakon tanuló japán diákok is, akik a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak több mint 700 ezer forintot gyűjtöttek. Levelükben köszönetüket fejezték ki a magyaroknak, hogy csatlakoztak a Magyar Vöröskereszt gyűjtőakciójához.

„Amikor a nagy földrengés történt, sok magyar barátom írt nekem, hogy jól vagyok-e. Sőt azon lepődtem meg, hogy nem csak az ismerőseim kérdezgettek, hanem az ismertelen emberek is írtak nekem. Ők ismertek minket a hír miatt, amiben a pénzt gyűjtöttünk a vörösiszapkatasztrófára. Akkor éreztem, hogy biztos itt van a barátság Magyarország és Japán között[…]A mostani a Magyar Vöröskereszt akciója is nagyon megható nekünk. Reméljük, sokan segítenek ennek akciónak, és eztán is folytatódik a mi Japán és Magyarország közötti barátságunk" – írta a magyarul tanuló YAMANOI Akane Oszakából. (www.voroskereszt.hu)
Az ELTE japán szakos magyar hallgatói perselyeket kértek a Magyar Vöröskereszttől, hogy így kezdeményezzenek gyűjtést a Japánban bajbajutottak számára. Az összegyűlt adományt a Magyar Vöröskereszt japán testvérszervezetének továbbítja.

A Vöröskereszt Japánban végzett munkájáról

A Japán Vöröskereszt jelenleg bevetett katasztrófa válaszadó csapatainak száma közel 400, amelyekben mintegy 2400 munkatárs, köztük orvosok, ápolónők, és egyéb segélyszemélyzet van szolgálatban. Szétosztottak több mint 125 ezer takarót és folyamatosan ellátják a lakosságot a szükséges segélycikkekkel, 25 ezer sürgősségi egységcsomagot osztottak szét. A Japán Vöröskereszt 495 orvosi csapata áll készenlétben és 2 millió önkéntest mozgósíthat országszerte.

A regisztrált halottak száma 10.804, eltűntként jelenleg 16.244 személyt jegyeznek, 2.776 sérült személyt láttak el. A számok továbbra is növekedhetnek. Miyagi prefektúrában a halottak száma meghaladhatja a 15.000 főt a rendőrség szerint, több helyről pedig még mindig nem rendelkeznek adatokkal. A kitelepítettek száma jelenleg 242.881, akiket Tohoku és Kanto régiók területén 2.038 evakuációs központban (iskolák, középületek, stb. helyiségeiben) helyeztek el.

A teljesen megsemmisült házak száma 18.649, további 116.835 ház súlyosan károsodott a földrengés és szökőár következményeként ( a számok tartalmazzák a Niigata és Nagano területén felmért károkat is). Miyagi prefektúra, Iwate prefektúra, Yamagata és Fukusima prefektúra területén több ezer háztartást pusztított el a cunami. Földcsuszamlás történt 132 területen, négy gát pedig összeomlott. Utak, hidak, vasutak, gátak károsodását 2177 helyen jelentették.
Forrás: Yumiko Murakami/Japán Vöröskereszt
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ellenőrzés a kerékpárosokért

A kerékpárosok közlekedés-biztonságának javítása érdekében április 4-26. között fokozott közúti… Tovább olvasom