Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Januártól nem lehet akárhol füstölni

Néhány hét és a dohányosok nem gyújthatnak rá akárhol – legalábbis büntetlenül. Aki az egészség védelmét szolgáló, januárban életbe lépő törvényt megszegi, 20 ezertől 2,5 millió forintig szankcionálható, de csak áprilistól. A szigorítás egy sor érdekes kérdést vet fel.

Fogvatartottak, pszichiátriai intézmények betegei, dohányzó szállodaszobák vendégei és dohánytermékek bemutatójának résztvevői – nagyjából ez az a kör, amely a törvényben nevesítve szerepel a kivételek között. Zárt térben csak ők gyújthatnak rá, minden más helyen tilos lesz füstölni januártól.

A szigorítás alól felmentést élveznek a szállodák szivarszobái is, ebből azonban Győr-Moson-Sopronban egyetlenegy sem lesz, a júliusban lejárt határidőig ugyanis erre senki sem kért engedélyt a megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szervének (NSZSZ) kistérségi intézeteitől. A törvény további értelmezésében dr. Kiss Imre helyettes megyei tiszti főorvos és dr. Fehér Katalin megyei tisztiorvos volt segítségünkre.

Dohányzásra kijelölt hely: Januártól egyre több helyen lehet majd találkozni ezzel a táblával. fotó: Mészáros M.
Dohányzásra kijelölt hely: Januártól egyre több helyen lehet majd találkozni ezzel a táblával. fotó: Mészáros M.


Mint elmondták, a felsorolásból kimaradt munkahelyek, közforgalmú intézmények esetében szabadtéren kell kijelölni dohányzóhelyet, azonban közoktatási, gyermekjóléti, gyermekvédelmi intézményekben és egészségügyi szolgáltatóknál ez csak az ingatlan határain kívül és csak a bejárattól legalább öt méterre történhet meg.

A közterületi aluljárókban és egyéb, zárt légterű összekötő terekben, valamint játszótereken és azoktól ötméteres körzetben is tilos lesz cigarettázni. A szigor vonatkozik a tömegközlekedési eszközökre, megállókra és peronokra is.

A dohánytermékek fogyasztásával kapcsolatos előírások ellenőrzése a NSZSZ kistérségi intézeteinek feladata lesz, januártól figyelmeztetnek, áprilistól pedig büntetnek. Ha valaki tiltott helyen dohányzik, 20–50 ezer forintot, de ha például cégvezető az illető, aki nem jelölt ki dohányzóhelyet vagy más módon szegi meg a törvényt, akár 2,5 millió forintot is fizethet.

Ennyi tömören a törvény, amely számos kérdést felvet. Az e-cigaretta például nem szerepel a passzusok között. Szakemberek szerint, ha valami nem tartalmaz dohányt, mentesül a tiltás alól.
(A témát folytatjuk.)

Olvasóink írták

 • 17. kisember1 2011. december 13. 14:06
  „Nekem is az a problémám, hogy nem lesz betartva és főként betartatva. Ha valaki odáig süllyed, hogy rágyújt a játszótéren, azt semmilyen törvény nem tartja vissza, max a rendszeres ellenőrzés és bírság. Sőt, ha odamész a játszótéren rágyújtóhoz, örülj, ha nem lincsel meg, mert mertél szólni. (erre nem egy példánk van)
  Külföldön, mondjuk Ausztriában büntetik a kutyaszaratást és otthagyást az utcán és érdekes csikkeket sem dobnak el. Ehhez fel kellene nőni végre és normális, nem büdös bagót szívni. Pl. ott az elektromos cigaretta, miért nem próbáljátok ki, pöföghettek egész nap, közben nem zavartok másokat sem? És bele sem halnátok vagy nyomorodnátok olyan gyorsan...aki kipróbálta 90%-ban pozitív a véleménye.”
 • 16. Tündenéne 2011. december 13. 10:17
  „ÉN üdvözlöm ezt a szabályozást, de a gyakorlati megvalósításában én is kételkedem... Kíváncsi leszek. Mi a párommal pont egy "vegyespáros" vagyunk, ő dohányos, én nem, szóval akárhova megyünk ketten, mindketten érintettek vagyunk mindenben :)”
 • 15. anuvuk 2011. december 12. 16:24
  „"Januártól nem lehet akárhol füstölni"
  Magában a rendelet nem fog semmit sem érni, hogy ha a szemetes csikktartó pl a buszmegállóban, játszótér területén,
  a kórház előtt lesz stb ! A súrlódási pontokat kel előbb különválasztani! - A dohányosok fel vannak "készülve" a csípőből való "tüzelésre"!!
  A NSZSZ részéről is legyen megfelelő intézkedési terv!!”
 • 14. révfaluiszúnyog 2011. december 12. 11:09
  „Egy kis olvasnivaló.

  http://elhetoeletet.blogspot.com/2011/03/hulye-de-cinikus.html

  http://elhetoeletet.blogspot.com/2011/02/jaj-fustoloknek.html”
 • 13. pindla 2011. december 11. 22:09
  „10. Babenko
  Egy normális dohányzóhelyiség kialakítása több, mint milliós nagyságrendű, az üzemeltetése sem olcsó. Tapasztalataim szerint ahol van ilyen, ott sem üzemeltetik, gyakorlatilag ugyanott vannak, mint ha egy légtérben lenne a két társaság.

  A nagy nyugatról nem tudom milyen tapasztalataid vannak, én Angliában azt láttam, hogy a pubok előtt jó esetben egy hőkapus sátor állt, ahol dohányozni lehetett, de ez már luxusnak számított. Beltérben egy szórakozóhelyen, vendéglátóipari egységben sem lehetett dohányozni. 2 hónapig voltam kint, és nem tartottam lehetetlennek így szórakozni, étterembe menni.”
 • 12. anuvuk 2011. december 11. 11:27
  „11.Lone_wolf.
  Most az egyszer tévedsz, az "önkéntes adományok beszedésére" - lesz megfelelő személyzet!!!”
 • 11. Lone_wolf.. 2011. december 11. 08:47
  „Úgyis leleszmoderálva az egész törvény.Mindenki ott fog cigizni ahol akar , mint eddig is.Amilyen törvényt nem lehet betartatni értelmetlen meghozni.”
 • 10. Babenko 2011. december 10. 19:15
  „Csabakirályfi! Nem különszobáról beszéltünk, nem külön Wc-ről, hanem normális dohányzóhelyiségről. Ahogy az a művelt nyugaton van. És igen, én vagyok az a bizonyos dohányos, aki évente kemény emelt áfát perkál le az államnak. És így te ( nem) barátom fölém kerekedtél, és kihúzhatod magad. Nem kértem a szimpátiádat, nincs rá szükségem. Sok mondanivalóm lenne még, de parttalan vitába nem szokásom belemenni, és azt sem tűröm el, hogy egy Walaki kioktasson, csak azért mert felsőbbrendűnek hiszi magát. Dolgozom én annyit, hogy senki előtt ne kelljen meghunyászkodnom , ha dohányzom, ha nem.”
 • 9. anuvuk 2011. december 10. 16:55
  „A kórházak elől remélem elviszik az ál szemetes csikktartókat!!!”
 • 8. CsabaKiraly 2011. december 10. 15:55
  „Babenko, viccelsz? Kulon szoba? Kulon VC, Kulon minden? Ki fizetne meg ezt a kotseget. az allam? Aki minden informacio ellenere dohanyzik az valoban megerdemli a sorsat. NO szimpatia innen, kohogj csak baratom de fordulj el tolem.”
 • 7. AranyKözépút 2011. december 10. 14:20
  „Nem estünk át a ló túloldalára. A dohányzásnak van veszélyes radioaktív hatása is. Ezért káros MINDENKIRE .”
 • 6. Babenko 2011. december 10. 12:35
  „Éppen tegnap vonulgattunk ki mi is az étterem hátsó részébe. A tizennyolc társam közül tizenketten. A másik asztalnál volt egy kb. harminc fős társaság. Ők egyöntetűen vonultak ki. Beszélgettünk közben. Hát jó, leszokunk a dohányzásról. Legalább kb. negyven- ötven ember dohányadója a mi zsebünkben marad, nem vándorol át az államéba. A másik alternatíva az volt, hogy többet nem megyünk étterembe. A pénzünk jó, de kizavarnak bennünket,a sufniba mint a megbélyegzetteket? De ha legalább csinálnának egy kulturált dohányzóhelyet. Én megértem, hogy a nemdohányzók védelme, de. Akkor miért nem lehet a dohányosoknak is olyan környezetet biztosítani, ami emberhez méltó? Pár napja kitettek egy táblácskát a liftbe "Dohányozni tilos" felirattal. A megállapításom az, hogy előtte sem nagyon gyújtottak rá az emberek abban a kicsi dobozban, de azóta is rendszeresen bele van hugyozva, és rendszeresen neki van támasztva a sáros kerékpár a falának.”
 • 5. anuvuk 2011. december 09. 21:20
  „susu77.
  "Még az kellene, hogy a kocsmákba tiltsák be az alkoholfogyasztást...", pedig a cigi, pia édestestvérek, ezért is lesz nagy érvágás a dohányzás szigorítása egyeseknek!!”
 • 4. anuvuk 2011. december 09. 16:53
  „Az "önkéntes" adományokra igen nagy szükség lesz!”
 • 3. pindla 2011. december 09. 14:57
  „Dohányosként voltam többször is olyan szórakozóhelyen, ahol tilos a dohányzás. Nem jelentett gondot kimenni és az ajtó előtt rágyújtani, és lényegesen kevesebbet is dohányoztam. Plusz én is sokkal jobban éreztem magamat a füstmentes belső térben. Viszont a szórakozóhelyek előtt hangoskodva dohányzókkal gond lesz...”
 • 2. susu77 2011. december 09. 13:25
  „Még az is kellene, hogy a kocsmákban tiltsák be az alkoholfogyasztást...

  Azt hiszem ezzel a törvénnyel kicsit átestünk a ló túlsó oldalára...
  Szerintem helyesebb lett volna, hogy egy konyhával nem rendelkező szórakozóhely dönthessen úgy, hogy a kötelezően nem dohányzó rész mellett üzemeltessen egy dohányzó részt, amennyiben annak saját, elzárt légtere van és megoldja a szellőzést. Ezzel megoldanánk a nemdohányzók védelmét. Ha meg a dohányzás teljes visszaszorítása lenne a cél, akkor meg ezt nem így kell csinálni.

  Azért azt is megnézem, hogy a falusi kiskocsmában hogyan mondja meg Piri néni a kocsmáros a törzsvendég Béla bácsinak, hogy a napi szokásos három kisfröccse mellett nem gyújthat rá.

  Néha leülök egy barátommal sakkozni. Dohányosok vagyunk, néha jó egy-egy cigire rágyújtani, meg egy pohár sört meginni sakkozás közben. Most ezt nyilvános helyen kizárólag nyitott területen tehetjük meg, ami ugye télen nem igazán jó, ráadásul ha nem teraszhelyiségről van szó, akkor meg ugye tilos a köztéri alkoholfogyasztás.”
 • 1. Madarász 2011. december 09. 10:23
  „Nagyon helyes! Végre egy pozitív intézkedés a kormány részéről!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bemutatták A Magyar Járműgyártás Nagykönyvét - videó

Elkészült a magyar járműgyártás elmúlt 100 évének történetét felölelő kiadvány, "A Magyar… Tovább olvasom