Kisalföld logö

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 6°C | 10°C Még több cikk.

Januártól ne keressük a dohányzófülkét!

Több, mint egy évszázados szokásnak inthetnek búcsút a dohányosok: az összes vonaton tilos lesz januártól cigarettázni. A tisztiorvosi szolgálat készül az ellenőrzésekre.

Valamennyi zárt légterű nyilvános helyen teljes dohányzási tilalom lesz érvényben, s a buszmegállókat, a gyalogosok által használt aluljárókat, a játszótereket és azok 5 méteres körzetét is ellenőrzik majd. A nem dohányzók védelmében született törvény áprilisban elfogadott szigorításával kapcsolatban talán kevésbé ismert, hogy az összes tömegközlekedési eszközre kiterjed. A tiszti főorvosi hivatal közleménye jelzi, a hatóság készül a törvény hatálybalépésére, az ellenőrzésekre.

A Sopron–fertődi kistérség tiszti főorvosa, dr. Amberger Erzsébet kérdésünkre elmondta: nemcsak készülnek a jövő évi ellenőrzésekre, de nemsokára közös stratégia kidolgozását fogja kezdeményezni a területileg érintett tömegközlekedési társaságokkal. Hozzátette: a törvényt csak közösen lehet betartatni, más hatóságokkal is társulva, kollégáival pedig épp a napokban tartott erről konzultációt.

A tiszti főorvostól megtudtuk: bár a ’99-es törvény életbelépése óta több dohányellenes korlátozást is bevezettek a vasútnál, eddig a kocsikat nem ellenőrizte a hatóság. Nagyobbrészt a gyermek- és egészségvédelmi intézmények tájékát vizsgálták, s az elmúlt tizenkét évben mindössze egyetlen esetben szabtak ki egészségvédelmi bírságot, éppen egy vasúti sín peronján. Ez tavaly történt, s az illetőnek húszezer forintja bánta, hogy a felszólításnak nem tett eleget. A tiszti főorvos a januártól élő szigorításról elmondta: jó, ha tudjuk, hogy a vasúti jegyszedőnek joga lesz igazoltatni a dohányzáson kapott utast, akire aztán a hatóság szabhatja ki a bírságot.

 vasúti peronokra nézve változók a szabályok, januártól azonban a törvény teszi egyértelművé a tilalmat (képünk illusztráció). Fotó: Krizsán Csaba
vasúti peronokra nézve változók a szabályok, januártól azonban a törvény teszi egyértelművé a tilalmat (képünk illusztráció). Fotó: Krizsán Csaba


Ez pedig nem lesz kevés: magánemberek esetében 20–50 ezer forint, de a törvényt be nem tartató gazdasági társaságoknál, munkáltatóknál 1 és 2,5 millió forintra rúg. Köztes átmenetet jelent az olyan helyzet, amikor a munkáltató írásban megbízza valamelyik alkalmazottját – például egy étterem az egyik pincért – a törvény betartatásával, s az illető így felelőssé tehető a hiányosságért. Ez esetben 100-tól 250 ezerig terjed a büntetés – tudtuk meg dr. Pék Józseftől, a Győri–téti–pannonhalmi kistérség tiszti főorvosától.

Pék főorvos elmondta: a törvény három hónap türelmi időt fog adni március 31-ig, de az már most is biztosra vehető, hogy a harmadik és negyedik negyedévben kénytelenek lesznek bírságolni. A kistérség dolgozói novemberben és decemberben fognak felkészülni a törvény betartatására, tisztázni kell az olyan technikai részleteket is, hogy miként fogja az ellenőrzésre váltott menetjegyeket kifizetni a hatóság, vagy a munkahelyeken hogyan derítik fel a zugdohányzó-helyiségeket. A vasútvonalak nagy részén egyébként már eddig sem lehetett cigarettázni, de bírságot emiatt nem szabtak ki, nem is ellenőrizték a vagonokat, nyilván megtette ezt maga a vasúttársaság. Hogy egyébként miként őrködik a ’99-es törvény fölött a hatóság, arról dr. Pék József elmondta: az első félévben is több száz ellenőrzést végzett más területeken, s amikor például egy újonnan bejelentett vendéglátó- vagy ipari cég ivóvízellátását, szennyízelvezetését ellenőrzi, akkor a nem dohányzók védelméről szóló törvény betartását is szem előtt tartja.

A tiszti főorvos véleménye szerint egyébként össze sem lehet hasonlítani a mai morált a tizenkét évvel ezelőttivel és Sopron környékéről is azt hallhattuk Amberger doktornőtől: fegyelmezettek az intézmények, vendéglátók és magánszemélyek, s „végre kérdés lett az egészségműveltség".

Olvasóink írták

33 hozzászólás
12
 • 33. pancser 2011. október 08. 22:29
  „Hááát! Nem vagyok dohányos, de.......... Ha valahol megoldották akkor a vasútnál megoldották a két rész elválasztásával!”
 • 32. bali00004 2011. október 08. 20:49
  „holnap aki közösségi helyen/ váróterem, buszon, vonaton, stb....stb... el enged a pukit? azokkal mi lesz? az is környezet romboló. adót arra is kéne fizetni. Fidesz! jó ötlet nem? hogy minden ember magán életébe bele szólnak, közvetve/közvetlenül. a nemi aktusért még nincsen adó! hahó! esetleg...”
 • 31. soproni 2011. október 08. 20:32
  „28.zhall. Köszönöm szépen!”
 • 30. csambo 2011. október 08. 19:41
  „Bárcsak a Keleti pályaudvar egész területén betiltanák a dohányzást. Nem kellene a terhes kismamáknak és a kisgyerekeknek a cigifüstöt belélegeznie.”
 • 29. bali00004 2011. október 08. 16:28
  „tiltsák be a vonatokat! a nem dohányzók meg sétáljanak a talpfákon. tiszta levegőn, az egészségükre is vigyáznak, ingyen van, a természetet sem rombolják, kicsit lassabb! de a mienk!:-) majd tiltassák be az esőt, a havat, meg a szelet is! meg különben is! <moderálva> ne használjanak dezodort, mert az is büdös. hogy mindig van valami ami nem tetszik a kis metró szexuálisoknak:-))”
 • 28. zhall 2011. október 08. 13:38
  „soproni !Nem leszokni lehet vele,csak más.Én első pillanattól nem szívok cigit,sőt nem is tudnék újra mert érzem a rossz ízét.Az ecigi MÁS.
  http://www.ecigiforum.com/index.php
  Akit érdekel a téma nézzen itt körül és olvasson.Itt minden infót megtalál.Remélem a szerk nem törli és ez még belefér a moderálási elvekbe.”
 • 27. knifemaster 2011. október 08. 10:52
  „11. kuller 2011.10.07. 16:08

  Kuller,ezek a törvénykezések is arra jók,hogy megosszák a társadalmat <moderálva>”
 • 26. knifemaster 2011. október 08. 10:48
  „Ja,mégvalami.

  Eddig sem a dohányosok,hanem az antibagósok jöttek először minden egyes cikk alá rinyálni.”
 • 25. knifemaster 2011. október 08. 10:46
  „Alina01 2011.10.07. 13:06
  Igazad van,de ugye majd nálatok is leteszik a kocsit a mérgező kipufogógáz miatt,mert hát ugye zárt légtér..
  :D”
 • 24. zhall 2011. október 08. 05:49
  „Kedves Kuller!Ha valóban érdekel az e-cigi,nézz utána.Kb fele annyiba kerül mint az "analóg"Havi szinten 4-5 ezerből el lehet lenni.Ha valakit érdekel a téma szívesen segítek:zhall@citromail.hu”
 • 23. miracle 2011. október 07. 22:40
  „senkialadár
  Aha. Jobbat javasolok, szerintem meg ti ne menjetek a nemdohányzók közelébe. Mondjuk 100 métert javaslok. Mindenhol.”
 • 22. senkialadár 2011. október 07. 21:34
  „mekkora hülyeség :) nem járok vonattal,de ha járnék akkor sem érdekelne simán kisétálnék rágyújtani... de ahogy a kommenteket olvasom itt is van pár buta nagyképű ember,szerintem ahogy a dohányostól elvárják hogy ne fújja ki a füstöt amikor mellé áll valaki úgy a nemdohányzóknak is lehetne annyi esze hogy mondjuk kikerüli,nem áll mellé a dohányzó embernek,ennyire egyszerű a megoldás és nem is kéne szagolni a bagót,erre nem jött rá még senki mi? engem zavarnak az autók fogom és nem megyek közel hozzájuk ennyi,vagy én is álljak ki az autópályára és sírjak hogy ezek a rohadt autók veszélyeztetik az életem?”
 • 21. himbi 2011. október 07. 21:11
  „A minap láttam több táblán a soproni kórházban, hogy 2012.01.01-től TILOS lesz a bagózás a kórház területén! Viszont... a tábla szerint az ott dolgozókra nem vonatkozik a tilalom! A tábla szövege valéahogy így kezdődik:
  Kedves látogatóink és betegeink....
  Vagyis az ott dolgozóknak engedélyezve lesz a dohányzás egy eü. intézményben???”
 • 20. józanparaszt 2011. október 07. 20:56
  „útálom a bagófüstöt, de legalább ennyire a benzingözt és a zajt is! ezekkel mi lesz?? betiltják majd a közlekedést is?”
 • 19. RickCartman 2011. október 07. 20:49
  „18. mozart
  megoldás: ne menj az utcára, és akkor nem kell még csak látnod sem a többi embert

  Jól írjátok: átesés a ló túloldalára. Rákot okozó füstöt pöfögő öregecske autókból kiabálnak: tiltsák be a dohányzást?
  Tiltsák be az autókat, a rémesen füstölő buszokat, egyáltalán: tiltsák ki az embereket a közterületekről! Némelyiknek dohányzás nélkül is nehezen elviselhetetlen szaga van, mások, ha megszólalnak, azzal szennyezik a környezetet, és ők kiabálnak a leghangosabban. Nem látok más megoldást: mindenki maradjon otthon, így nem fog zavarni senki senkit,és eljön a világbéke.”
 • 18. mozart 2011. október 07. 20:05
  „Helyes! Már nagyon rég meg kellett volna hozni ezt a döntést. És a közterülettel mi lesz? Megyek az utcán, előttem egy ember cigizik, a füstjét pedig én szívom. Szívás....”
 • 17. soproni 2011. október 07. 19:38
  „Amit kifelejtettem: nem fogom megsiratni azokat,akiket tiltott helyen megbírságolnak.A csikket eldobókat is minimum 20 ezerre kellene büntetni és akkor talán mentesülhetnénk a sok szemét egy részétől.”
 • 16. soproni 2011. október 07. 19:34
  „Annak ellenére,hogy én is dohányzom nem szeretem ,ha rám fújják a füstöt amíg a zebránál várakozom,vagy nyilvános helyen vagyok.Undorítónak tartom,ha az utcán egy nő szájában ott lóg a cigi ,elítélem,ha közben még babakocsit is tol és egyenesen utálom,hogy csikk tengerben kell közlekednem ! Az iskolák,padok ,buszmegállók stb......környékén meg lehet nézni,hogy mit hagynak maguk után a bagósok.A Halász utcai ipari iskola környékén ledöbbentem,amikor arra sétáltam,pedig még szemetes edény is van kitéve az iskola ajtajánál. Nem igaz,hogy nem lehet cigi nélkül kibírni 10 percet ,fél órát,vagy pár órát!Nem igaz,hogy szemetes hiányában nem lehet a csikket egy papirzsepkendőbe téve elvinni a következő szemetesig.
  Egyetértek a nemdohányzó 14-es klacival! 6.zhall!Az elektromossal mennyi idő alatt lehet leszokni?”
 • 15. testardo 2011. október 07. 19:29
  „Nilyen nagyszerű lenne,ha országunkban mindenki leszokna a dohányzásról és az alkoholfogyasztásról. Igaz,hogy nagyjából vagy 20 százalékkal megnőne minden egyes ember adóterhe,de így legalább egészségesen halna éhen az emberek nagy többsége.”
 • 14. klaci. 2011. október 07. 17:56
  „Nyilván a fő probléma a hozzáállás. Rengeteg az olyan dohányos, akiben még csak fel sem merül, hogy mást zavarhat. Még azt sem mondom, hogy lesz*ja, egyszerűen eszébe sem jut. A másokra figyelésnek nincs ma nagy divatja. Aztán jön a szabályozás, amit nem ellenőriz senki. A cikkben a mellébeszélés mellett egyetlen számszerű adat van. "...az elmúlt tizenkét évben mindössze egyetlen esetben szabtak ki egészségvédelmi bírságot..." Ellenőrzés nélkül meg mit sem ér a szabály. Bekényszerítjük az utast a WC-be, meg az előtérbe, aztán nem lehet bemenni, beszáll a szag az utastérbe, stb. Ennél a dohányzó vagon jobb, toleránsabb. Annak viszont örülök, hogy egyre jobban a nemdohányzó kerül előtérbe, legalább a szabályozásban. Hihetetlen, hogy a legtöbb vendéglátóhelyen a dohányzó szakaszon kell átvágni, a nem dohányos van "elkülönítve". Engem már egy szippantásnyi cigifüst is zavar. Szívja mindenki bátran, de nekem ne kelljen senkiét sem szívnom, egy lélegzetvétel erejéig sem.

  11. kuller 2011.10.07. 16:08
  "ha rálépek egy csikkre nem érdekel de ha rágóba lépek az elég gáz!"
  Engem zavar. A cigarettacsikk eldobása szemetelés. Lassan beborítja a közteret. Ezen felül cigisdobozból is egyre több "felejtődik" a földön. lehet, nem lennék jó vezetője a köznek, mert tuti felvennék több embert, akinek csak az lenne a dolga, hogy az utcán sétálva, az éppen rágyújtókra figyeljen, és ha "pöckölés" történik, azonnal büntessen.

  9. Loich 2011.10.07. 14:50
  "Ne feledjük hogy a cigarettával egy csomó adót is kifizetnek a dohányosok az állam bácsinak!"
  És jóval több elmegy a dohányzással összefüggő betegségek gyógykezelésére...”
33 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Könyvtárba be! – Megyei programajánló a borús napokra

Úgy tűnik tényleg megérkezett a hűvös idő erre a hétvégére, de most sem hagyjuk Önöket programajánló… Tovább olvasom