Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 7°C Még több cikk.

János vitéz: a Megatánc győztes koreografált Győrben

Kováts Gergely Csanád a Megatánc nyertese, háromszoros show tánc világbajnok koreografálta a Győri Nemzeti Színház János vitéz című daljátékát. Az interjúban a Győrben eltöltött próbákról és terveiről kérdeztük.
- Sikeres táncos múlttal rendelkezel, elismert vagy a szakmádban táncosként és koreográfusként. A közönség rengeteget tudhat rólad, mint a Megatánc nyerteséről, de koreográfusi múltadról már kevésbé. Mióta dolgozol színházi koreográfusként?

- 2002-ben kértek fel, hogy rendezzek egy breakszínházi darabot. Örültem a felkérésnek, mivel négy éves korom óta breakelek, így nem állt tőlem távol ez a műfaj. Az új helyzet nehézsége annyi volt, hogy megszoktam az egyéni versenyzést, saját magamnak raktam össze a koreográfiáimat, így furcsa volt az a szituáció, hogy egy közel két órás darabot kellett profin összeraknom és rengeteg emberre odafigyelnem. A breakszínház után dolgoztam Székesfehérváron, Veszprémben, Békéscsabán, Sopronban, Kassán, valamint a Madách-ban és az Operában.

- A János vitéz már nem az első ilyen jellegű munkád. Milyen volt a győri színházban dolgozni?

- Tudni kell rólam, hogy parázós csávó vagyok. Mindig izgulok, amikor új színházba érkezem. Ami minden helyen megfigyelhető a táncosok és az új koreográfus között egy természetes pszichológiai reakció: a három lépés távolság. Megfigyeltek, megértettek, elfogadtak. Miután ezek megtörténtek, könnyen beilleszkedtem, könnyen tudtunk együttműködni.- Gondolom a beilleszkedés közben a munka is egyre könnyebben ment. Hogyan zajlott a próbafolyamat?

- A próbákra mindig viszem a diktafonomat. Nagy segítség ilyen munkakörben. A rendezővel folyamatosan kommunikáltunk, nagyon sokat elemeztünk. Magát a darabot és az aznapi próbafolyamatot egyaránt. Volt mikor megakadtam. Szerencsére, ha munkáról van szó számomra a legfontosabb a darab és háttérbe helyezem a hiúságot, féltékenységet, ha van jobb ötlet, elfogadom. Így tudtunk Fekete Miklóssal is remekül együtt dolgozni.

- Maximalista vagy a munkádban. A szereplőkből is kit tudtad hozni a maximumot?

- Abszolút pozitív ingerek értek a győri színházban, munkamorál tekintetében biztosan. Bár voltak küzdések. Az énekkarnak szokatlan volt, hogy mozognak, sok instrukciót kapnak. Azon igyekeztem, hogy a táncosok, az énekes is egyéni karakterekbe bújjanak. Valaki alkalmas volt erre, volt, aki nem. Összességében elégedett vagyok. A főpróbahetet rendesen kihasználtam.

- Látszik, hogy elszánt vagy. Mi inspirál ennyire?

- Elsősorban maga a kihívás. Folyamatosan feszegetem a határaimat. Kíváncsi vagyok, hogy még mire vagyok képes, mit tudok kihozni magamból és másokból. Most például néptáncot kellett koreografálnom, hozzátenném, hogy balettművészszakot végeztem. A tánckart, az énekkart, a színészeket egy szintre kellett hoznom tánc és játék tekintetében.- Rengeteg energiát emésztesz fel. Hogyan regenerálódsz?

- Ez az én furcsaságom. Minél inkább használatba veszem a szellememet, fizikumomat, annál inkább vágyok az úgynevezett „kisülésre". Azaz a szervezetem a munka folyamán egyre inkább igényli a túlhajtottságot és aztán ezt használom fel az édes pihenés állapotában.

- A bemutató után szeretnél még Győrben koreografálni?

- A premier után elengedem a darabot, de visszajárok majd karbantartani.
Az Operában a Hunyadit kell újra betanítanom. Aztán a saját darabommal szeretnék foglalkozni az Irodabirodalommal. Májusban jövök vissza Győrbe, ugyanis felkértek a Sakk című darab koreografálására. Természetesen borzasztóan örülök a lehetőségnek.

- Munkából nincs hiány. Van még valami, amit meg szeretnél valósítani a közeljövőben?

- Nagyon szeretnék a Három testőr című művel foglalkozni. Szeretnék képzett táncosokkal hatalmas vívásos jeleneteket megrendezni. A másik nagy vágyam, hogy mesékkel tudjak dolgozni, ami kifejezetten a felnőtteknek szól. Hobbim a gokartozás és bevallom őszintén, az egyik legnagyobb álmom, hogy egyszer vezethessek egy Forma-1-es autót.

Olvasóink írták

  • 1. hidas 2013. március 12. 17:25
    „Gratulálok a János vitéz koreográfiájához, nagyon szép, látványos. További sikeres munkákat kívánok!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Könyvtárfejlesztés 34,6 millióból Győrben

A Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér projektnyitó konferenciát tart kedden Győrben a… Tovább olvasom