Kisalföld logö

2016. 12. 04. vasárnap - Borbála, Barbara -5°C | 3°C

Jankovics-grafikák Győrben: Elvis, Marilyn Monroe és Puskás Öcsi is Az ember tragédiájában - fotók

Február 6-tól március 2-ig naponta megtekinthető Jankovics Marcell "Az ember tragédiája" című animációs filmjének grafikáiból rendezett kiállítás, ahol a tragédia minden színéből láthatunk részleteket.

A tárlat az Apáczai Csere János Kar Cziráki Lajos kiállítóterében található.

A szerdai megnyitón körülbelül 50 ember vett részt – javarészt az egyetem oktatói és hallgatói.

Dr. Lukácsi Zoltán, a Győri Hittudományi Főiskola rektora Az ember tragédiája prágai színéből vett részlettel nyitotta meg a kiállítást, majd elmondta: "Madách művének újraértelmezése állandó folyamat. Jankovics Marcell filmje – és grafikai részletei egyaránt arra ösztönzik az embert, hogy felfelé nézzenek ebben a lefelé tartó világban.

A mű fő kérdése, hogy valóban tragédia-e embernek lenni, célja pedig, hogy Ádámot megadásra késztesse. A kiállítás abban segít, hogy megismerjük történelmünket és önmagunkat, és így egyre jobban valódi emberré váljunk."


Jankovics Marcell kiállítása. Fotók: Szük Ödön

Ezután Borbély Károly festőművész és főiskolai docens vette át a szót, aki szerint Jankovics Marcell filmje eddig nem látott formában jeleníti meg Az ember tragédiáját.

"Irodalmi alkotást képekkel megjeleníteni úgy, hogy az önálló legyen és ne csupán narráció, olyan feladat, amely keveseknek sikerül.

Ezek a grafikák úgy mesélik el a történetet, hogy közben saját korunkra ültetik át – láthatjuk Elvist, Marilyn Monroe-t, Puskás Öcsit -, de a jelenetek képei emellett igazodnak a korhoz is, amelyben játszódnak."


Galéria kép

Jankovics Marcell animációs filmjéért 2012-ben megkapta a Magyar Újságírók Országos Szövetségének díját.

A tragédia forgatókönyve már 1983-ban elkészült, de a film bemutatására 28 évet kellett várni. Részletei már előbb megjelentek a Duna Televízióban és a Magyar Tudományos Akadémián, de a film teljes bemutatójára 2011. november 27-én került sor.

A világ különböző pontjain – például Los Angelesben vagy Portugáliában – is bemutatták.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Légy aktív önkéntes Gönyűn és Nagyszentjánoson!

A projekt fő célja, hogy az önkéntességet, s annak pozitív velejáróit népszerűsítse a felnőtt… Tovább olvasom