Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Janik Kalát kerülték a törökök

Kocsis Andor több mint ötven éve kutatja Győr-Sziget történetét, egészen a környék földtörténeti alapjaitól. Kálinger József a helytörténeti rendezvénysorozatban vállalt oroszlánrészt. A városháza elismerte tevékenységüket.
A két kitüntetettet a helytörténet köti össze. Kocsis Andor nyugalmazott pedagógus felmérte Győr-Sziget társadalmának történetét a keltai–római–hun–avar előzményektől a püspökségek történetén át egészen napjainkig. Elmondta, a püspökségnek jelentős szerepe van Sziget életében, hiszen a várispánok sokáig hajlamosak voltak megkérdőjelezni az egyház fennhatóságát a terület fölött, mígnem Mária Terézia rendeletileg tett pontot a „történeti" vitára.

Kocsis Andor – habár úgy hírlik, felesége ezért nem adna neki kitüntetést – igazi közéleti ember. Jelenleg is tagja 11 társadalmi egyesületnek, az énekkartól a vitézi renden át a bencés diákok gyülekezetéig. Büszkén említi, anyai ágon több száz évre visszamenőleg győrszigeti a famíliája. Egy 1751-re visszavezethető adófőkönyvben még megtalálhatók az ősök nevei... P maga kutatásaiban az 1500-as évektől tárgyalja részletesen a városrész történetét. Csak egy érdekességet említ, amire ritkán hivatkozik az utókor: Győr valamikor 1564 tájékán leégett, ezért még a törökök sem szállták meg: Janik Kalát, az Égett Várost sokáig elkerülték...

Kálinger József több mint tíz éve szervezi az átlagosan kéthavonta sorra kerülő szigeti helytörténeti rendezvényeket. – Fontos a kitartás – mondja meggyőződéssel. P ugyan „csak benősült" Szigetbe, azonban megfogta a városrész miliője, a környezet hangulata. Biztatónak tartja a környék fejlődését, azt, hogy egyre több egykori szigeti lakos költözik vissza a földszintes házacskák helyén épülő társasházakba. Örömmel látná, ha ők is aktív részt vállalnának a kerület életében.

Most, amikor hamarosan eldől, hogy a megszűnt ipari létesítmények helyén megfelelő lakókörnyezet alakulhat-e ki, nagy szükség van az élénk közéletre. Úgy véli, a Radnóti utca folytatásaként a Mosoni-Dunán átívelő híd jelentős változást hoz Sziget életébe. Kálinger József úgy tudja, a helyiek nem fogadták ellenérzéssel a fürdővárossá alakulás lehetőségét. P maga mint előnyugdíjas köztisztviselő, júliustól még több időt kíván fordítani a városrész ügyeinek képviseletére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Parkolási gondok Marcalvárosban

Parkolási rendelet megalkotását szorgalmazza a marcalvárosi önkormányzati képviselő, aki a szerinte… Tovább olvasom