Kisalföld logö

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 9°C | 14°C Még több cikk.

Izzadó eladók és vásárlók

A vásárlókedv növelése miatt is érdemes az üzletekben kellemes körülményeket teremteni, mégis idén nyáron több megyei boltban, áruházban egyáltalán nem kapcsolták be a légkondicionálót, csak amikor kötelezték erre a kereskedőt.

– Sok megyei üzletben spórolnak a légkondicionáló berendezések működtetésével a kereskedők, de ez többnyire csak azt jelenti, hogy már nem tapasztalható nagy különbség a kinti és a benti hőmérséklet között, kevésbé hűtik le a boltokat. Ez környezetvédelmi szempontból is helyeslendő. Több esetben azonban egyáltalán nem kapcsolták be a berendezéseket, csak közbenjárásunkra – mondta el Potyondi Antal, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) titkára.

Beszámolt arról is, hogy egy nagyáruházban 30 fokban izzadtak az eladók egész nap és a vásárlók is, amíg ott tartózkodtak. Ekkor a vevők segítettek a dolgozókon azzal, hogy ezt a vásárlók könyvébe beírták. A próbafülkékben tapasztalható kibírhatatlan hőségre panaszkodtak többek közt és arra hivatkoztak, hogy sajnálják az eladókat. Bejelentést is tehetnek a munkaügyi felügyelőségen. Az alkalmazottak ezt általában nem merik megtenni, mert féltik állásukat. Pedig névtelenül is mód van rá, de főleg a kevesebb eladóval működő üzletekben hamar rájuk terelődik a gyanú.

– Előfordult, hogy azt üzente az áruház-tulajdonos az eladóknak: "ha melegük van, nyissanak ablakot, az olcsóbb, mint a légkondi". Ezen a helyen azonban az eladótérben egyáltalán nincs ablak. A legtöbb üzlet üvegkalitka: eleve úgy készült, hogy légkondicionálóval oldják meg hűtését, fűtését, szellőzését – szögezte le az érdekvédő.

A szabályok a közepesen nehéz fizikai munkák közé sorolják az eladókét és ezek végzéséhez 17–19 Celsius-fokot kell biztosítani nyáron. Ez vonatkozik az üzletekben a vásárlótérre. Ha mégis 24 fok fölé emelkedik a hőmérséklet, akkor védőitalként 14–16 fokos vizet kell biztosítani félóránként a dolgozóknak és óránkénti pihenőidőt. Ez azonban a boltokban megvalósíthatatlan a szakember szerint, és semmiképp sem lehet tartósan 30 fok körüli a hőség az üzletben.

Olvasói üzenet

Felháborítónak tartom, hogy az áruházban, ahol dolgozunk, van légkondi, de nem kapcsolják be, sőt, azt hazudják, nem érdemes. Voltam más boltokban, ugyanolyan berendezés van a plafonon és nyomja a hideget. Egy dolgozó, aki megfő

 

Olvasóink írták

 • 5. miracle 2011. július 09. 13:52
  „A szabályok teljesen idejét múltak.
  Közepesen nehéz fizikai munkához egyébként valóban príma a 18 fok, csak éppen az eladókat nem ide kellett volna sorolni, mert ugye a vevő is van ott, másrészt viszont nem kell félni, ebben az országban kb sehol sem biztosítanak nyáron 18 fokot az ilyen munkákhoz.”
 • 4. Goldmund 2011. július 09. 10:52
  „Szerintem forróságban egyenesen kellemetlen 17-19 fokos helyiségbe belépni. Télen lenne ez normális, amikor nagykabátban megy be az ember. Akkor bezzeg kb. 25 fok van és vagy kézben viszem a kabátomat, pulóveremet, sapkámat, sálamat, kesztyűmet vagy rám izzad.
  Mintha arra törekednének, hogy ne érezze jól magát az ember a boltban, és csak ha nagyon muszáj, akkor menjen be. Én így is teszek, ez jó hatással van a pénztárcámra is. :-))))))))))))))))))))”
 • 3. nyusz 2011. július 08. 16:30
  „Fröcsöntöbe ahol 11néhány gép nyomja a meleget,kint höség,bent forroság,semmi kondiciot nem biztositanak a munkásoknak,még szünetet se adnak.(csak ugy hullunk ki sorba)”
 • 2. miracle 2011. július 08. 13:11
  „Aki irodában dolgozik, az meg le van ejtve. Nemhogy nem kapcsolják be, de nincs is mit. Sok helyen az öltönyt előírni, ahhoz viszont van eszük.”
 • 1. Madarász 2011. július 08. 11:56
  „17-19 fok? 35-ről be, 35-re ki, kész a tüdőgyulladás a vásárlóknak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Érettségi két év alatt

Szeptembertől már két év alatt is fel lehet készülni az érettségire a felnőttek győri… Tovább olvasom