Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Izgalmas hétvégi programok az állatszeretet jegyében

Érdekes programok várják a kicsiket és nagyokat a régióban hétvégén az állatok világnapja alkalmából.
Október 4. az állatszeretetéről ismert Assisi Szent Ferenc ünnepe. Ekkor tartjuk az állatok világnapját. Az állatvédők ez alkalomból felhívják az emberek figyelmét a házi- és a vadon élő állatok helyzetére.

Az elmúlt évtizedek és a globalizáció eredményeként az ünnep túllépett a valláson. Ma már a világ számos pontján számon tartják ezt a napot, függetlenül a vallási, és hitbéli hovatartozástól.

Programok hétvégére az állatok világnapja alkalmából >>

Felgyorsult világunk "kelléke" lett az iparszerű nagyüzemi állattartás, amely sok esetben nem csak állatkínzásnak tekinthető, de nem is törvényes. A gazdasági állatokat iparszerűen tenyésztik, hizlalják, van, hogy gépekkel tömik. Legtöbbször ezek az állatok minden természetes ingertől hermetikusan elzárva, stresszel teli környezetben érik el a vágási idejüket. A tenyésztési helyről a vágóhelyig jutás országon belüli, és nemzetközi formája is gyalázatos. Libák-szárnyasok szállítás közben sok esetben roncsolt állapotba jutnak a ˝végcélhoz˝, juhok – sertések a megrakott teherautókon gyakran egymást széttapossák, csontjaikat törik a hosszú út alatt… Az állatok feldolgozása gyakran durva tartási előzmények után valósul meg, ezekből a szenvedő állatokból készülnek az embert éltető, és díszes csomagolású élelmiszerek.

A kedvtelési állatok évről évre egyre szélesebb körűvé növik ki magukat, hiszen nemcsak kutyát-macskát tarthatunk, hanem a hüllők, díszhalak, díszmadarak, pókok-rovarok, egyéb állatok megszámlálhatatlan faja áll rendelkezésre legális-illegális formában, hogy tarthassuk őket. Az állatok beszerzése egyéni úton, és állatkereskedések által is megvalósulhat.

A hobbi-társ állattartás a felelőségen kell, hogy alapuljon, a ˝kedvenc˝ céljából tartott állatokat egy életen át kellene, hogy tartsuk, és megfelelő háttérrel kellene, hogy rendelkezzünk a tartási-egészségmegőrzési költségek fedezéséhez. Az állattartáskor fontos lenne, hogy a jószág védelme érdekében megfelelő életteret alakítsunk ki. Magyarországon évente több százezer állat válik kóborrá (megunás, érdektelenség miatt), a gyepmesteri telepeken az országban több tízezer állatot pusztítanak el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iszapömlés: Elérte a megyét a szennyezés

Elérte Győr-Moson-Sopron megyét a Veszprém megyei gátszakadás után hétfőn kiömlött vörösiszap. Tovább olvasom