Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Itthon ezredrészt se kaptak volna

Az ezredrészét is hiába követelnék Magyarországon annak a kárösszegnek, amennyi iránt a Concordia óceánjáró-baleset túlélői nyújtottak be igényt.
Az USA-ban folyó polgári perekhez kevés jogrend hasonlítható, mindenki ismer extrém példákat: kártérítés a gyártótól a mosógépbe tett macska miatt, s fizetésre kötelezett család, amely a konyhaasztalán kést hagyott és az éjszakai besurranó így megvágta magát az ugráskor. Jóval többet remélhet tehát az a felperes, aki az esküdtek érzelmeiben bízik, s nem a magyarhoz hasonló igazságszolgáltatási rendszerekben.

A zátonyra futott Concordia óceánjáró balesetének négy magyar túlélője összesen 200 millió dollárt, azaz 42 milliárd forintot követel az üzemeltetőtől, s lezárult a philadelphiai hajóbalesetben elhunytak hozzátartozóinak kártérítési ügye is. Ők peren kívül másfél-másfél milliárd forintnak megfelelő összegben egyeztek meg, ami itthon elképzelhetetlen. Magyarországon ugyanis még az is meglepőnek számít, hogy Marian Cozma jogi képviselője 150 millió forintos nem vagyoni kártérítést kér a meggyilkolt sportoló családjának.

A milliós tartományon belül a két számjegy a legmagasabb, amit itthon megítélnek a bíróságok, s még az olyan esetekben is, amikor valakinek nem a lelki terhéről, hanem bénulással járó balesetéről beszélünk, jóval 42 millió – a Concordia-túlélők követeléseinek ezredrésze – alatti összegre számíthat az alperes. Dr. Rákosfalvy Zoltán ügyvéd azt mondja, az itthoni gyakorlat szerint a tízmilliót szinte soha nem haladja meg a nem vagyoni kártérítés, s véleménye szerint Marian Cozma családja sem bízhat ennél jóval többen. Azt pedig végképp nem lehet megbecsülni, hogy a sértett meddig és mennyi pénzzel támogatta volna a családját. A Concordia esetében inkább elméleti a kérdés, de vitatni lehet, hogy nálunk egyáltalán megállapítanák-e a jogalapot az átvirrasztott éjszakákért.

Dr. Gartner István ügyvéd sem tartja elképzelhetőnek, hogy az amerikai per átültethető lenne a hazai gyakorlatra, emlékei szerint egyedül egy 60 éves osztrák alperes kapott 10 milliónál többet – 12 millió forintot – a közlekedési balesetben elszenvedett maradandó sérüléseiért. Az egyik legnagyobb kárigényt egy holland vállalkozó – Antoon Falise – nyújtotta be: 80 milliót követelt az államtól az előzetesben töltött időért, miután a drogcsempészet gyanúja alól felmentették. Ő egy holding vezetőjeként követelte a magasnak számító összeget, de sajnos meghalt, s a pert lezárták. A magyar határozatokat nézve még azt is mondhatjuk, a hozzátartozók elvesztése után indított perekben átlagosan 2–4 millió forintra rúgnak a megítélt összegek, kivételt jelent például a kaposvári diákgyilkosság, amely után az elkövető két tinédzsert és szüleiket személyenként kötelezték 4 millió forint megfizetésére.

Olvasóink írták

  • 2. titokgyula 2012. május 14. 16:39
    „Ettől beindulnak az itthoni ügyvédek, sok-sok céget majd tönkretéve.”
  • 1. Contar 2012. május 14. 08:26
    „Számomra az is érthetetlen, hogy egy magyar-olasz perhez, ami egy Olaszországi eseményhez kapcsolódik, hogy lehet köze egy amerikai bíróságnak?
    A Stohl Buci -balesetben megsérült Pali bácsi is fordulhatott volna ottani bírósághoz?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új vesével és májjal élnek: a megújított életekért munkálkodnak

Szeretet, jókedv, kitartás. Ez a hármas jelszó vezérli szolgálatukban a Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért munkatársait. Tovább olvasom