Kisalföld logö

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik -1°C | 9°C Még több cikk.

Itt vannak a napóleoni seregek

Késve ugyan, de tegnap délután megérkeztek a francia seregek a mai kismegyeri csatára. A 195 esztendővel ezelőtti ütközetet korhű ruhában és eszközökkel vívják meg a hagyományőrző egységek.
Elmaradt tegnap délután a győri Király utcai Napóleon-ház megkoszorúzása, amelynek pikantériája az lett volna, hogy korhű egyenruhába öltözött „katonák" helyezték volna az emlékezés jelképét az épület falára, a francia egységek díszőrsége mellett. Az eseményre ma kerül sor. A halasztás oka az, hogy a franciákat feltartóztatták a határon – no nem a magyar seregek, csupán a vámosok, akiknek gondjuk akadt, amikor meglátták a sok bajonettet, ágyút és más fegyvert.

A Kismegyeri Baráti Kör egy-másfél évtizede találta ki, hogy Kismegyeren nem majálist, hanem juniálist tartanak az 1809. júniusi kismegyeri (ismertebb nevén győri) csatára emlékezve. Azóta a helyi részönkormányzat is beszállt a rendezésbe – tudtuk meg Mednyánszki János főszervezőtől. Három évvel ezelőtt hagyományőrzők is bejelentkeztek, hogy szívesen játszanák újra az akkori ütközetet. A csatára ma délután négy órától kerül sor. A cél az is, hogy „lemossák a gyalázatot" az akkori eseményekről, amelyek Petőfi Sándor verse nyomán győri futásként maradtak meg a nemzeti emlékezetben, holott szó sem volt erről. A magyar nemesekkel kiegészült Habsburg-csapatok csupán háromnapos, véres küzdelemben maradtak alul a franciákkal szemben.

A program évről évre nagyobb szabású lesz, idén például már a Hadtörténeti Intézet, a Hadtörténeti Múzeum és a Honvédelmi Minisztérium is támogatja. A tervek arról szólnak, hogy 2009-re, a kétszáz éves évfordulóra már európai hírű legyen a rendezvény.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri Vásár: gyarapodik a régió

Kétszázhetvenkét, felerészben megyénkbeli cég részvételével szerdán megnyílt az Egyetemi csarnokban… Tovább olvasom