Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Itt még istenes a helyzet, de a mellékutakon marad a jégpáncél

Remélhetőleg délre normalizálódik a kamionforgalom az autópályán, ahol elsősorban Komárom-Esztergom és Fejér megyében okozott problémát az időjárás – tájékoztatta lapunkat Széles Sándor kormánymegbízott. A védelmi bizottság elnöke hangsúlyozta: a legnagyobb problémát most is – akár tavasszal - a rosszul felszerelt külföldi kamionok jelentik, a bejövő forgalmat a rendőrség ezért folyamatosan ellenőrzi.
Az éjszaka kezdődött havazás a Duna vonalától délre Bősárkányig – tehát a Hanság északi részéig - terjedt ki, mintegy 5-10 centi hó esett, és le is fagyott több helyen. Széles Sándor a védelmi bizottság elnöke elmondta: Győr-Moson-Sopron megyében közlekedési akadály nem keletkezett. Voltak kisebb balesetek – árokba hajtás, koccanás – a figyelmetlen vezetés miatt, mind az autópályán, mind a mellékutakon, de súlyos baleset eddig nem történt.

Az autópályán egy egyébként is neuralgikus szakaszon: a Vértesben Tatabánya környékén alakultak ki nehezen járható szakaszok. Ezt tetézte, hogy Bicskénél komoly torlódások keletkeztek két rosszul felszerelt török fenségjelzésű kamion ütközése miatt.

Széles Sándor kormánymegbízott közölte: többször is felhívta a rendőrség figyelmét, hogy fokozottan figyeljen az országhatáron átlépő kamionok állapotára. Ezzel kapcsolatban az elnök olyan döntést hozott, hogy a hegyeshalmi, rajkai átkelőt reggel hat órakor zárják le, mivel nem lehetett megjósolni, hogy mekkora lesz az a torlódás, ami Fejérben és Komárom -Esztergomban problémát okozhat. Ám a helyzetet folyamatosan értékelte és figyelte a védelmi bizottság, s így egy új döntéssel feloldották a határzárat, mert ha lassan is, de megindult a forgalom a két megye autópálya szakaszán.

Észak-déli irányban egyébként mindvégig akadálymentes volt a forgalom, kelet-nyugat irányban pedig az említett két megyében volt torlódás, de Széles Sándor szerint elő vannak készítve azok a döntések, amelyekkel a határzárat bármikor be tudják vezetni. A rendőrség e közben végzi a hóláncok ellenőrzését, a felhívó táblák ott vannak a helyszínen és szükség esetén kihelyezik őket.

Mindezzel együtt a téli közlekedéssel kell számolni: az alsóbbrendű – önkormányzati és három-négy számjegyű utakon a szombatra tekintettel eleve kisebb a forgalom, így tartósabban alakul ki a jegesedés. Sok útszakasz jégpáncéllá vált, folyamatosan sózza őket a közútkezelő, de amíg a levegő hőmérséklete nem éri el a 3-4 fokot, addig nagyon lassú az olvadás és feltehetően kora délutánig megmaradnak ezek a jeges szakaszok.

Az autópálya kamionforgalma Komárom-Esztergomban délre normalizálódhat. A rossz műszaki állapotban lévő kamionokat egyébként a rendőrség félreállítja a határokon, vannak természetesen kijelölt melegedők és kamionparkolók – közölte a kormánymegbízott.

Jelenleg nincs olyan korlátozás, ami a személygépkocsi forgalmat érintené, Győr-Moson-Sopronban már a kamionok is haladhatnak az autópályán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyerekkarácsony Ünnep CD-t nyertek!

Az album a legszebb és legismertebb karácsonyi dalok gyűjteménye. Tovább olvasom